Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
21. 1. 2017,
11.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

1

Natisni članek

Melania Trump Donald Trump Ivana Trump Marla Maples Mary Anne Trump

Sobota, 21. 1. 2017, 11.13

6 let, 7 mesecev

Je to razlog, da se je Trump zaljubil v Melanijo?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

1

Melania Trump, Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Spoznala sta v New Yorku. On je bil bogat poslovnež, ona rosno mlada priseljenka, ki je prišla iz Evrope v ZDA v upanju na boljše življenje. Zaljubila sta se in se nekaj let pozneje poročila. 

Ne, to ni zgodba o Donaldu Trumpu in Sevničanki Melanii Trump (nekdaj Melaniji Knavs), ampak zelo podobna zgodba Donaldovega očeta Freda Trumpa in njegove mame Mary Anne, ki je kot najstnica iz Škotske sama prišla v ZDA, ker je hrepenela po boljšem življenju.



Donald primerjal ženske s svojo mamo

Donald Trump je bilo zelo navezan na svojo mamo in jo zelo cenil. V eni od svojih knjig je celo zapisal, da je razlog njegovih zakonskih polomov (z Ivano Trump in Marlo Maples) ta, da je ženske, ki jih je spoznal, primerjal s svojo mamo.

Mary Anne Trump (dekliški priimek MacLeod) se je rodila leta 1912 kot najmlajša od desetih otrok. Leta 1930 se je - tako kot pred tem njene tri starejše sestre - s 50 dolarji v žepu odločila za pot iz revnega domačega otoka Lewis v New York. Tu je spoznala šest let starejšega Freda Trumpa. V zakonu se jima je rodilo pet otrok. Umrla je leta 2000, stara 88 let. Njen mož je umrl leto prej, star 93 let. | Foto: YouTube Mary Anne Trump (dekliški priimek MacLeod) se je rodila leta 1912 kot najmlajša od desetih otrok. Leta 1930 se je - tako kot pred tem njene tri starejše sestre - s 50 dolarji v žepu odločila za pot iz revnega domačega otoka Lewis v New York. Tu je spoznala šest let starejšega Freda Trumpa. V zakonu se jima je rodilo pet otrok. Umrla je leta 2000, stara 88 let. Njen mož je umrl leto prej, star 93 let. Foto: YouTube

Mlada češka lepotica Ivana

Trump je trikrat skočil v zakonski jarem in vsaj pri dveh zakonih je zgodba zelo podobna ljubezenski zgodbi njegovih staršev. Leta 1977 se je poročil z Ivano Zelničkovo, mlado Čehinjo, ki je iz svoje rodne države (takrat se je še imenovala Češkoslovaška socialistična republika) prebegnila na Zahod, kjer je delala kot fotomodel.

Najprej je poizkusila srečo v Kanadi, nato pa se je leta 1976 preselila v New York, kjer je spoznala takrat vzpenjajočega nepremičninsko-gradbenega magnata Trumpa. Poročila sta se naslednje leto, v zakonu so se jima rodili trije otroci (Donald mlajši, Eric in Ivanka). 

Zakon med Donaldom in Ivano je trajal od leta 1977 do 1992. Dejansko je propadal že leta 1990. Kot je zapisal Trump, je bila napaka, ker jo je vključil v svoje posle. Ko sta prišla domov, sta se pogovarjala kot dva poslovneža namesto kot mož in žena. Fotografija je iz leta 1997, ko Donald in Ivana nista bila več par. | Foto: Reuters Zakon med Donaldom in Ivano je trajal od leta 1977 do 1992. Dejansko je propadal že leta 1990. Kot je zapisal Trump, je bila napaka, ker jo je vključil v svoje posle. Ko sta prišla domov, sta se pogovarjala kot dva poslovneža namesto kot mož in žena. Fotografija je iz leta 1997, ko Donald in Ivana nista bila več par. Foto: Reuters

Američanka Marla

Zakon je razpadal leta 1992 zaradi Donaldove nezvestobe, vzroke je bila afera z igralko in lepotno kraljico Marlo Maples. Marla je bila edina Donaldova ameriška žena in tudi njun zakon, v katerem se jima je rodila hčerka Tiffany, je bil dokaj kratkotrajen – uradno je trajal le od leta 1993 do 1999, v resnici pa sta bila par le do srede leta 1997. 

Trump se je nato že sestajal z drugimi ženskami. Leta 1998 je na eni od zabav, na katero je prišel s takratno spremljavalko, mlado Norvežanko Celino Midelfart, spoznal Melanio. Kljub temu je newyorški milijarder začel osvajati takrat 28-letno Sevničanko, ki je v New Yorku delala kot fotomodel.

Marla Maples je bila edina Trumpova žena, ki je ameriško angleščino govorila brez naglasa. Kljub temu se nista razumela, saj je bil to Trumpov najkrajši zakon. Kot je newyorški milijarder in novi predsednik ZDA zapisal v eni od svojih knjig, je Marla hotela, da bi bil tak, kot so običajni možje in prej prihajal domov iz službe.  | Foto: Getty Images Marla Maples je bila edina Trumpova žena, ki je ameriško angleščino govorila brez naglasa. Kljub temu se nista razumela, saj je bil to Trumpov najkrajši zakon. Kot je newyorški milijarder in novi predsednik ZDA zapisal v eni od svojih knjig, je Marla hotela, da bi bil tak, kot so običajni možje in prej prihajal domov iz službe. Foto: Getty Images

Donald in Slovenka Melania

Najprej Melania ni bila ravno zagreta zanj, saj mu ni hotela dati svoje telefonske številke, ampak je prosila za njegovo. Pozneje ga je poklicala in se začela sestajati z njim. Zveza je nato razpadla, da bi jo čez nekaj mesecev spet obnovila. Leta 2005 sta se poročila, leto pozneje se jima je rodil sin Barron William Trump, mini-Donald, kot mu tudi pravijo. Istega leta je Melania postala ameriška državljanka.

Melania je bila priseljenka v ZDA, podobno kot Donaldova mama Mary Anne in prva žena Ivana. Tako kot za Melanio je bila tudi za Donaldovo mamo in Ivano angleščina tuji jezik. Za Mary Anne, ki se je rodila na škotskem otoku Lewis, je bil njen materin jezik škotska keltščina oziroma gelščina, angleščine se je začela učiti šele v osnovni šoli. Ivana in Melania še zdaj govorita angleščino z opaznima naglasoma.

Donald Trump in Melania pred leti s sinom Barronom Williamom (ime Barron je izbral Donald, srednje ime William pa Melania). Barron bo letos star 11 let. | Foto: Reuters Donald Trump in Melania pred leti s sinom Barronom Williamom (ime Barron je izbral Donald, srednje ime William pa Melania). Barron bo letos star 11 let. Foto: Reuters

Podobnosti med Melanio in Ivano

Medtem ko je Mary Anne prišla v ZDA, da bi bila gospodinjska pomočnica oziroma služkinja in je bila najprej varuška pri neki newyorški premožni družini, sta bili tako Ivana kot Melania manekenki in fotomodela.

Še več podobnosti je med Ivano in Melanio: Tako Ivana kot Melania sta se rodili v državah, ki so takrat spadale v socialistični tabor, obe sta Slovanki iz Srednje Evrope, iz prostora, ki je nekdaj sobival v okviru Habsburške monarhije. In obe prihajata iz industrijskih mest. 

Trumpova družina: žena Melania, najmlajši sin Barron, sinova Eric in Donald mlajši, hčerki Ivanka in Tiffany ... | Foto: Reuters Trumpova družina: žena Melania, najmlajši sin Barron, sinova Eric in Donald mlajši, hčerki Ivanka in Tiffany ... Foto: Reuters

Čevlji, kopalke in obleke

Prva iz moravskega mesta Zlin (v času socializma znan kot Gottwaldov), ki je znan po tovarni čevljev Bata, ki jo je ustanovil industrialec Tomaš Bat'a, naša Melanija iz Sevnice, kraja, ki je znan po tekstilni industriji (Lisca in nekdanja Jutranjka).

Ne spreglejte