Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
30. 10. 2016,
4.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

zgodovina na današnji dan

Nedelja, 30. 10. 2016, 4.13

6 let, 6 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Poglejte, koliko je stara Donaldova hči Ivanka Trump

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Ivanka Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na današnji dan leta 1981 se je rodil Ivanka Maria Trump, hči newyorškega milijarderja in letošnjega republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa.

35-letna Ivanka je nekdanja manekenka in zdajšnja podpredsednica oddelka za razvoj in nakupe v družinskem podjetju The Trump Organization. Leta 2009 se je poročila s poslovnežem Jaredom Kushnerjem in iz krščanstva prestopila v judovsko vero.

Češka smučarka Ivana Zelničkova izza železne zavese

Ivankina mama je Ivana Trump (dekliški priimek Zelničkova), nekdanja češka smučarka, ki je iz tedanje komunistične Češkoslovaške najprej odšla v Kanado, nato pa v ZDA, kjer je spoznala Donalda Trumpa in se leta 1977 z njim poročila.

Medtem ko Ivankin starejši brat Donald Trump mlajši tekoče govori češko, sama obvlada samo osnove materinega jezika. Poleg Donalda ima Ivanka še starejšega brata Erica ter polsestro Tiffany in ameriško-slovenskega polbrata Barrona.

Družinski klan Donalda Trumpa. Od leve proti desni: Eric Trump in njegova žena Lara, Barron Trump in Melania Trump, snaha Vanessa Haydon in njen mož Donald Trump mlajši ter njun sin Donald Trump III. in hčerka Kia Trump, Jared Kushner in Ivanka Trump ter Tiffany Trump.   | Foto: Reuters Družinski klan Donalda Trumpa. Od leve proti desni: Eric Trump in njegova žena Lara, Barron Trump in Melania Trump, snaha Vanessa Haydon in njen mož Donald Trump mlajši ter njun sin Donald Trump III. in hčerka Kia Trump, Jared Kushner in Ivanka Trump ter Tiffany Trump. Foto: Reuters

Letalska nesreča pri Pragi

Na današnji dan leta 1975 je letalo Inex-Adria Airways (zdaj Adria Airways) strmoglavilo v praškem predmestju Suhdol. Nesreča letala, ki je prihajalo iz Tivata v Črni gori, se je zgodila pri pristajanju. 

Letalo je letelo prenizko, zato se je zaletelo v drevje in stavbe. Na letalo je bilo 115 potnikov in pet članov posadke. Umrlo je 74 potnikov.

Britanski odgovor na Kurta Cobaina

Na današnji dan leta 1965 se je rodil Britanec Gavin Rossdale, pevec skupine Bush in zdaj že nekdanji mož ameriške glasbenice Gwen Stefani.

Britanec, ki mu je v Hollywoodu uspelo s protiliberalnim filmom

Na današnji dan leta 1935 se je rodil britanski režiser Michael Winner. Postal je znan z nizom filmov Death Wish, v katerem Charles Bronson igra newyorškega liberalca, ki se po smrti svoje žene spremeni v hladnokrvnega maščevalca.

Napovednik filma Death Wish (Paul Kersey ne oprošča) iz leta 1974:

Francoski režiser provokativnih filmov

Na današnji dan leta 1932 se je rodil francoski režiser Louis Malle.

Napovednik za film o otroški prostituciji Lepa punčka (1978):

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Orson Welles | Foto: Getty Images Orson Welles Foto: Getty Images Leta 758 so arabski in perzijski pirati plenili kitajsko obalo. 

Leta 1451 naj bi se rodil italijansko-španski pomorščak Krištof Kolumb. Drugi mogoči datum rojstva je 25. julij 1451. 

Leta 1821 se je rodil ruski pisatelj Fjodor Dostojevski

Leta 1938 je Orson Welles predvajal radijsko igro Vojna svetov, ki je v ZDA povzročila množično histerijo in paniko. 

Leta 1941 je ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt dovolil milijardno pomoč komunistični Sovjetski zvezi, ki se je borila proti Hitlerjevi Nemčiji. 

Leta 1947 je bila ustanovljena Svetovna trgovinska organizacija (WTO). 

Leta 1960 se je rodil argentinski nogometaš Diego Maradona.  

Leta 1961 so na Novi Zemlji v tedanji Sovjetski zvezi preizkusili 50-megatonsko hidrogensko bombo. Ta eksplozija velja za najmočnejšo eksplozijo v zgodovini.

Leta 1971 se je rodil slovensko-nemški nogometaš Fredi Bobič

Leta 1974 je v Kinšasi Mohamed Ali premagal Georga Foremana in znova postal svetovni boksarski prvak v težki kategoriji. 

Leta 1995 so na referendumu v Quebecu za las zmagali nasprotniki odcepitve od Kanade. Za odcepitev je bilo 49,2 odstotka, proti 50,8 odstotka. 

Leta 1997 je orkanski veter odnesel v smrt domžalskega alpinista Janeza Jegliča, nekaj minut po tem, ko je skupaj s Tomažem Humarjem osvojil vrh 7.855 metrov visokega himalajskega orjaka Nuptseja.

Ne spreglejte