Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2013,
9.11

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Drama Kralji ulice

Ponedeljek, 11. 3. 2013, 9.11

4 leta, 9 mesecev

Brezdomni se vračajo v ljubljansko Dramo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na povabilo SNG-ja Drama društvu Kralji ulice si bo v ponedeljek, 11. marca, v Mali drami okoli 90 brezdomnih z različnih koncev Slovenije brezplačno ogledalo priljubljeno gledališko predstavo.

Za njih bodo v SNG-ju Drama odigrali žlahtno komedijo Dni komedije 2012 po izboru občinstva Nežka se moži Vinka Möderndorferja v režiji Jake Andreja Vojevca. Osrednje slovensko gledališče in primarna nevladna organizacija za pomoč brezdomnim z nadaljevanjem uspešnega sodelovanja, ki se je uradno začelo lani, opozarjata na pomembnost reševanja problema brezdomstva in spodbujanja vključevanja brezdomnih na vseh področjih.

"Kot pobudniki tega sodelovanja želimo skupaj z brezdomnimi, ki so čedalje bolj zapostavljeni in izključeni, spet opozoriti javnost, pristojne državne organe in različne kulturne ustanove, da je vključevanje brezdomcev v kulturno življenje zelo pomemben vidik njihove demarginalizacije in aktivnega vračanja v družbeno življenje. S posebnimi predstavami, ki jih zdaj že tradicionalno organiziramo za brezdomne, jim želimo odkriti in približati gledališki svet ter s tem tudi prispevati k njihovemu lažjemu odločanju in izkustveni opremljenosti za ogled rednih predstav z vsakdanjim občinstvom. To sodelovanje vidimo tudi kot razvijanje platforme, ki bi se ji morale programsko pridružiti vse vidnejše kulturne in druge institucije v državi. Kultura ne sme opazovati brezdomstva križem rok. Preprosto mora ponuditi dom vsakomur, ki jo je pripravljen sprejeti v svoje življenje," je ob tem povedal umetniški vodja SNG-ja Drama Ljubljana Eduard Miler.

"Brezdomstvo je kompleksen družbeni problem, za katerega so značilne večplastna družbena izključenost, stigmatiziranost in težja dostopnost posameznika do različnih virov družbene moči. V društvu Kralji ulice delujemo na nizkopražni ravni, kar pomeni, da sprejemamo uporabnike takšne, kot so, in izhajamo iz njih samih. Trudimo se torej v smeri krepitve njim lastnih virov moči, in to s pomočjo majhnih korakov. Uporabnikom ponujamo možnost doseganja (občutka) uspeha na tistih področjih, ki jim največ pomenijo in ki jim pripisujejo veliko vrednost. To namreč predstavlja idealno odskočno desko za reševanje kompleksnejših in težje rešljivih problemov. V sklopu projekta Univerza pod zvezdami uporabnikom omogočamo aktivno udeležbo v različnih umetniško obarvanih delavnicah (gledališče OdPisani, likovne delavnice Vitezi barvite mize pod vodstvom Laure Ličer, glasbene delavnice ipd.). Kritično mišljenje in izražanje lastnega mnenja spodbujamo s pomočjo sodelovanja v debatah ter s konstantnim zagotavljanjem možnosti za obisk različnih kulturnih prireditev ipd., kjer prek participacije, kreativnosti in sodelovanja krepijo občutek lastne vrednosti in ustvarjalnosti. Pozitivne izkušnje jim prinašajo motivacijo za nadaljnje korake v smeri urejanja svojih življenj. Sodelovanje s SNG-jem Drama Ljubljana, ki je postalo skorajda tradicionalno, je pomembno in zanimivo poglavje te naše zgodbe, zlasti ker je brezdomnim omogočeno, da pridobijo izkušnjo 'visoke kulture', iz katere so običajno izključeni (ali pa se tako vsaj počutijo), oziroma jim pomeni tako rekoč 'nedosegljivo dobrino'," je povedala izvršna in odgovorna urednica časopisa Kralji ulice Mirjam Gostinčar, zaposlena tudi v dnevnem centru Kraljev ulice.

Ne spreglejte