Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 3. 2021,
16.25

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

materinski dan britanska kraljeva družina

Nedelja, 14. 3. 2021, 16.25

3 leta, 1 mesec

"Babi Diana, pogrešamo te"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Princesa Diana | Kraljeva družina se je ob materinskem dnevu poklonila pokojni princesi Diani. | Foto Reuters

Kraljeva družina se je ob materinskem dnevu poklonila pokojni princesi Diani.

Foto: Reuters

Na britanskem otočju obeležujejo materinski dan. Ob tej priložnosti so na uradnem profilu na Twitterju princa Williama in njegove soproge Kate objavili posvetila, ki so jih za svojo babico, princeso Diano, ustvarili njuni trije otroci George, Charlotte in Louis. 

Trendi Po odmevnem intervjuju Meghan Markle spregovoril še princ William #video

"Draga babi Diana. Vesel materinski dan ti želim. Rad te imam in mislim nate, vedno," se glasi sporočilo princesi Diani, ki ga je ob materinskem dnevu napisal njen 7-letni vnuk princ George, ki je tudi najstarejši otrok princa Williama in njegove žene Kate, sicer vojvodinje Cambriške. 

Njegova mlajša sestra 5-letna princesa Charlotte pa je na rožnati papir narisala pisano srce in zapisala: "Draga babi Diana. Ob materinskem dnevu mislim nate. Zelo te imam rada. Oče te pogreša. Z ljubeznijo Charlotte." Njun 2-letni bratec Louis sicer ni napisal posvetila, je pa zato svoje sporočilo oblikoval v risbico, na katero je umetniško dodal še nalepke živali. 

Ob dnevu, ki ga praznujejo vse britanske matere, so se z javno in ganljivo objavo čestitk v britanski družini poklonili princesi Diani, ki je leta 1997 pri 36. letih umrla v prometni nesreči v Parizu. 

Risbice so objavili na profilu na Twitterju, ki je sicer namenjen princu Williamu in njegovi ženi Kate, ki sta na fotografiji slikana s svojima najstarejšima otrokoma − princem Georgeem in princeso Charlotte. | Foto: Reuters Risbice so objavili na profilu na Twitterju, ki je sicer namenjen princu Williamu in njegovi ženi Kate, ki sta na fotografiji slikana s svojima najstarejšima otrokoma − princem Georgeem in princeso Charlotte. Foto: Reuters V Sloveniji praznik praznujemo 25. marca

V Sloveniji materinski dan obeležujemo nekoliko pozneje kot na Otoku, in sicer 25. marca. V Evropo so obeleževanje materinskega dneva prenesli iz ZDA, kjer se nanj spomnijo od leta 1910. Evropske šege, povezane z materinskim dnem, imajo po mnenju etnologov svoje korenine prav v Angliji. Med njimi sta denimo obisk odseljenih otrok pri starših in obdaritev matere. Na druga območja Evrope se je obeleževanje praznika na drugo nedeljo v maju razširilo po 1. svetovni vojni.

V Sloveniji se je po 2. svetovni vojni praznovanje tega dneva umaknilo mednarodnemu dnevu žensk, 8. marcu. V zadnjem desetletju 20. stoletja pa so znova začeli obeleževati tudi materinski dan, kot omenjeno, na 25. marec, ko je v Katoliški cerkvi praznik angelovega oznanila Mariji, da bo rodila Božjega sina.

Meghan Markle
Trendi Meghan Markle obtožena ustrahovanja osebja v Kensingtonski palači
Ne spreglejte