Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 9. 2013,
9.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenska cesta Ljubljana Valentina Smej Novak

Ponedeljek, 23. 9. 2013, 9.04

8 let

Anketa: Znani "centraši" o zapori Slovenske ceste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljana je v prvih jesenskih dneh dobila novo prometno ureditev, ki bo pomembno vplivala na podobo mestnega središča in kakovost življenja v njem.

Kaj o zaprtju dela Slovenske ceste v strogem središču prestolnice mislijo znani "centraši"?

Vuk Ćosić, novinar

"Delno zaprtje Slovenske ceste vidim kot nadaljevanje pozitivne politike ustvarjanja mesta iz te srednjeveške vasi, se ga veselim, sploh ker živim v coni, ki je del takšnih izboljšav. Mislim, da bo mesto tako postalo bolj prijazno do ljudi, sam pa svoje kakovosti življenja ne merim s številom parkirišč v mestu ali medosno razdaljo v avtomobilu, ampak drugimi dejavniki, ki so zame pomembnejši. Tisti, ki razumejo urbane vrednote, bodo dobili mesto, tisti, ki hodijo na narodnjake, bodo šli v BTC, turisti pa bodo dobili izkrivljeno, a lepo sliko o tej družbi."

Barbra Drnač, plesna novinarka in urednica

"Zapora Slovenske ceste bo na moje življenje vplivala blagodejno, veselim se manj prometa in s tem manj izpušnih plinov. Moje prevozno sredstvo je tako ali tako kolo (z redkimi izjemami avto) ali pa hodim peš. Apeliram na ureditev kolesarskih stez (po dunajskem zgledu!), da se pešci ne bodo hudovali na kolesarje in obratno, ker je zdaj na kolesarskih stezah popoln kaos. Nasploh bo zapora zagotovo pripomogla k utripu mesta, saj verjamem, da bo spodbudila več ljudi, da se odpravijo v središče mesta peš, kar bo dobro tudi z vidika rekreacije. Življenje v središču mesta ima določene prednosti in najbrž tudi nekaj hrupnih minusov, a ne moreš pričakovati miru, če živiš v središču."

Grega Repovž, urednik Mladine

"Cestna zapora najprej pomeni, da bo šlo mimo naše hiše, gledamo sicer v dvorišče, pa vendar, veliko manj vozil. To pomeni, da bo zrak bolj čist. Malo mi je žal zaradi hrupa, rad imam ta mestni šum vozil, a hkrati se bo bolj slišal vrvež ljudi, kar je super. V mestu moram mesto čutiti, slišati. Spremenilo se bo predvsem to, da bo Slovenska cesta dobila kolesarsko stezo in da torej od zdaj po središču vozimo po glavni ulici. Meni se zdi to res super ideja. Ker začnejo ulice, s katerih odstranijo avtomobile, čisto drugače dihati. Kar neke nove stvari, dogodki, ljudje se naselijo tam, čuden butik nadomesti cvetličarna, nastanejo nove poti nas vseh, kar pomeni, da je nastal nov del mesta; nenadoma vidiš in začutiš tisto, kar zaradi mimobežnega prometa nikoli nisi zaznal. Karkoli si mislimo o Zoranu Jankoviću, dejstvo je, da je z urbanistom kot prvim človekom razvoja to mesto začelo postajati prestolnica, mesto vsakodnevnega bivanja, razvoja in kulture. Vedno znova se pozablja, da je eden glavnih izvoznih artiklov Amerike kultura, od filmov do glasbe itd. In to je bilo sporočilo začetka spreminjanja Ljubljane njegovega prvega urbanista Koželja: več kulture in kulturnega bo naredilo tudi več vsega, več turistov, več biznisa. Vem, da bi moral v skladu s slovenskimi pravili vedenja zdaj povedati še dve, tri trpke na račun župana in Koželja, da se uravnotežim, a ne bom. Dobro je, dobro."

Maja Raspopovič, lastnica modne agencije

"Na moje življenje zapora Slovenske ceste ne bo vplivala, ker imam življenje že zdaj zorganizirano v središču, priznam pa, da je bolj prijetno, odkar je središče zaprto za promet. Mislim tudi, da bi morali imeti bolj organiziran mestni promet, dva taksija, ki imata dostop do zaprtega dela mesta, bi morala delati 24 ur na dan. Če je dostop do središča otežen, je manj obiskovalcev in trgovine se zapirajo eno za drugo, vse se seli na obrobje, kar me žalosti. Sem mestni človek in imam Ljubljano zelo rada, rasti in razvijati se mora."

Valentina Smej Novak, publicistka

"Življenje imam že zdaj organizirano peš, zato zaprtje Slovenske ceste name ne bo posebej vplivalo. Središče mesta ni samo domena njegovih prebivalcev, ampak tudi vseh tistih, ki tukaj delajo, poslujejo ali ustvarjajo, in mislim, da je treba upoštevati vse te interese. Brez alternativne možnosti hitrega, modernega in tihega javnega prevoza je vsako zapiranje za promet lahko težavno, saj se bo poslovna dejavnost še bolj preselila na obrobje. Upam, da bo široka sprehajalna avenija prinesla pozitivne učinke vsaj za določne segmente mestnega gospodarstva in življenja. Dnevno po središču Ljubljane hodim mimo zaprtih lokalov in poslovnih prostorov. Pogrešam vrvež poslovanja na mestnih ulicah, čeprav so posamezni deli središča temeljito obnovljeni."

Ne spreglejte