Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 2. 2020,
16.18

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

Natisni članek

rak Shannen Doherty

Torek, 4. 2. 2020, 16.18

4 leta, 2 meseca

Priljubljena igralka iz kultne TV-serije: Imam raka v četrtem stadiju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

Potem ko je ameriška igralka Shannen Doherty leta 2015 zbolela za rakom na prsih in ga dve leti pozneje premagala, se je bolezen zdaj vrnila. Kot je za ameriško televizijo ABC News razkrila 48-letnica, je za diagnozo izvedela že lani, a je kljub temu še naprej delala.

Kot je v intervjuju v oddaji Good Morning America (Dobro jutro Amerika, op. p.) povedala Shannen Doherty, se je težko sprijaznila s tem, da se je bolezen vrnila. "Imam raka v četrtem stadiju," je razkrila in dodala, da preživlja dni, ko se sprašuje, zakaj je zbolela ravno ona. "In nato si rečem, zakaj pa ne jaz? Kdo drug si poleg mene zasluži to? Nihče od nas," je bila odkrita. 

Razvrščanje raka v stadije pomaga zdravnikom določiti prognozo in način zdravljenja. Glavni namen določanja stadijev raka je oceniti, koliko se je razširil. Z drugimi besedami: to da zdravniku informacijo, kako se bo bolezen po vsej verjetnosti razvijala v prihodnosti, katere znake in zaplete lahko pričakuje ter kakšna je stopnja preživetja. V splošnem velja, da je v zgodnejših stadijih prognoza boljša.

Določitev stadija raka je povezana tudi z možnostmi zdravljenja. Če nekje v telesu odkrijejo bolezen v zgodnjem stadiju, jo je morda lažje zdraviti kirurško ali z obsevanjem, medtem ko je za zdravljenje raka v poznejšem stadiju, ko se je že razširil po telesu, lahko potrebna kemoterapija.

Shannen Doherty je del ekipe, ki snema serijo BH90210, nekakšno nadaljevanje TV-uspešnice Beverly Hills 90210 iz devetdesetih let, v kateri je nastopila kot Brenda Walsh.

Shannen Doherty | Foto: Reuters Shannen Doherty Foto: Reuters

Z nastopom v seriji počastila igralca

Kot je povedala, je za diagnozo izvedela ravno v obdobju, ko je umrl igralec Luke Perry, ki je prav tako nastopal v prvotni seriji. "Nenavadno je, da so mi postavili diagnozo, nato pa je nekdo, ki je bil na videz zdrav, odšel prej," je dejala. "Res sem bila v šoku in najmanj, kar sem lahko storila, je, da sem počastila spomin nanj z nastopom v tej seriji."

Svetovni dan raka
Novice Pri nas rak pri ženskah drugi, pri moških pa že prvi vzrok smrti #video

Igralka je sicer leta 2017 s pomočjo številnih kemoterapij že premagala raka na dojki. Kot je takrat razkrila, je bilo to obdobje zanjo zelo naporno.

Ne spreglejte