SiolNET. Trendi Sprosti čas
Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav
  • Messenger
  • Messenger

Ideja za kolesarski izlet: potopite se v osrčje Krasa

Kolesarjenje
Foto: Thinkstock
Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

Tako blizu morja, vendar hkrati tako daleč od glasnega turističnega utripa. Zapeljite se do Krasa in si privoščite dan, ki bo skok v preteklost in hkrati odlična priložnost za pravo kulinarično pustolovščino. Torej: najprej na kolo, potem pa še na zasluženo pojedino.

Konec tedna na Krasu obljublja predvsem dvoje: razgibane razgledne točke in eno najboljših kulinaričnih doživetij pri nas. Toda še preden se lotite najslajšega, si privoščite kolesarsko uverturo, ki vas bo popeljala po najbolj tipičnih kraških krajih in vam ponudila priložnost, da od blizu začutite življenje krajanov.

Kolesarska pot: okrog Štanjela

Štanjel je vasica v osrčju Krasa, ki si jo morate ogledati vsaj štirikrat na leto. Ob vsakem letnem času namreč dobi drugačno podobo s kančkom skrivnostnosti, predvsem pa popolnim občutkom spokojnosti, ki je tako značilna za ta del Slovenije.

Kje začeti pot?

Na označenem parkirišču ob Štanjelu. 

Kakšna oprema je najprimernejša za kolesarki izlet?

Gorsko kolo, kolesarska čelada, nahrbtnik.
Dolžina poti: 72 kilometrov
Težavnost: srednje zahtevna
Vzponi: 1040 metrov

Štanjel bo vaše izhodišče in prav tako cilj delno zahtevne kolesarske poti, ki poteka tako po asfaltu kot po kolovozih. Na poti boste obšli številne vasice spodnjega Krasa in tako od blizu pogledali v življenje Kraševcev, ki so še vedno močno vpeti v svojo dediščino.

Ne samo slikovita naselja, na poti boste doživeli pravi spoj z naravo, tudi z osvojitvijo najvišje točke na poti, hriba Trstelj s 643 metri nadmorske višine. Privoščite si malo daljši odmor – ob lahki malici in pomirjujočem razgledu. Od tukaj se vam bo pogled odprl tako na številne lepote na naši strani meje (Goriško, Sveta gora, Julijske Alpe in Trnovska planota) kot na večji del Tržaškega zaliva.

Razgibanega izleta, ki zahteva kar nekaj kondicijske podlage, ne smete imeti zgolj za trening. To je pot, na kateri se morate večkrat ustaviti, saj ponuja veliko možnosti za vzporedno izletniško izkušnjo.

Ferrarijev vrt je največji simbol Štanjela. Ferrarijev vrt je največji simbol Štanjela. Foto: Ana Kovač

Kje bi na dopustu najraje kolesarili?

To je eno izmed vprašanj testa, s katerim lahko preverite, ali so vam blizu pustolovščine ali pa ste raje na varni strani. Ugotovite, kakšen popotnik ste.

Že takoj po Štanjelu – priporočamo, da si vzamete vsaj uro za ogled zanimivosti, ki jih skrivajo njegove ozke kamnite ulice – se lahko ustavite v majhni vasici Lukovec. Takoj boste zastali zaradi prelepega razgleda na sosednje gričke. Majhen kraj je zelo priljubljena točka izletnikov, ki vanjo radi zaidejo zaradi iskanja miru.

Pot nadaljujte skozi kraje Grižniki, Rubije in Škrbino, kjer lahko načrtujete naslednji postanek. Zgodovinsko bogata vas je bila prvič omenjena leta 1200, poseben mejnik pa doživela med drugo svetovno vojno. V njej so sobivale različne narodnoosvobodilne organizacije. Vas je znana tudi po tem, da je v njej živel priznani slikar Lojze Spacal, v njegovi hiši danes potekajo različni kulturni dogodki.

Med griči posejanimi s trtami, med kamniti romantičnimi vasicami in vse tja do najlepših razglednih točk. Med griči posejanimi s trtami, med kamniti romantičnimi vasicami in vse tja do najlepših razglednih točk. Foto: Thinkstock Pot nadaljujte mimo krajev Lipa, Temenica in do vrha Trstelja. Nadaljujte pod Stolovcem in Vrtovko, mimo krajev Lokvica in Hudi Log, naslednji postanek pa si privoščite pri zaselku Korita na Krasu. Naselje je znano predvsem po tem, da je tam stalo veliko korit, ki so bila namenjanja napajanju živine.

Zapeljite se mimo Sel na Krasu in do Gorjanskega, kjer je največje pokopališče iz prve svetovne vojne. Nadaljujte do Debele Griže, prazgodovinskega halštatskega gradišča iz 8. stoletja pred našim štetjem.

Pojdite prek Velikega Dola, mimo Pliskovice, Kosovlja, Kobjeglave in nazaj v Štanjel.

Izlet morate razpotegniti čez ves konec tedna …

… da se boste nadihali kraškega svežega zraka in dodobra spočili svoje telo ter si poleg kolesarske avanture privoščili tudi pristen lokalni kulinarični odklop.

šparglji Foto: Thinkstock Nekaj namigov za pravo gurmansko doživetje:

Mesec špargljev na Krasu: Izkoristite sezono in se podajte na Kras tudi z namenom, da preizkusite katero od dobrot s šparglji, ki jih v mesecu, namenjenem špargljem (7. 4.–7. 5. 2017), pripravljajo številni domači gostinski ponudniki.

Osmice na Krasu: Gre za posebno turistično ponudbo, ki je na tem območju nikakor ne smete spregledati. Osmico priredi vinogradnik na svoji domačiji ali v kleti in je navadno izhodišče za nepozabno domače druženje.

Kmetije in gostilne z lokalnimi specialitetami: Ne morete domov, ne da bi prej poskusili kozarec terana, na tanko narezan pršut in katero od tipičnih z zelišči obogatenih kraških jedi.

Vojaški muzej Če boste svoj kolesarski izlet podaljšali za kakšen dan, boste lahko to izkoristili za ogled še kakšne znamenitosti v bližini. Vsekakor priporočamo:

Živi muzej Krasa: V njem si boste lahko ogledali tipične kraške pojave, kot so vrtače, uvale, škrapljišča in podzemne jame. Razteza se med Sežano, Lipico in slovensko-italijansko mejo.

Vojaški muzej Tabor, Lokev: V starem delu naselja Lokev stoji obrambni stolpič, ki je bil namenjen obrambi pred Turki, danes pa v njem deluje vojaški muzej, v katerem je na ogled največja zasebna zbirka v Sloveniji.

Jama Vilenica: Velja za najstarejšo turistično jamo v Evropi, najdete jo pri Lokvi.

Obvezna izletniška postojanka na krasu je nedvomno tudi ogled katere od jam. Preverite pravljično vzdušje, ki vlada v Vilenici. Obvezna izletniška postojanka na krasu je nedvomno tudi ogled katere od jam. Preverite pravljično vzdušje, ki vlada v Vilenici.

Lipica z muzejem: Oglejte si kobilarno in sodobni muzej v zgodovinskem stavbnem jedru kobilarne, privoščite si vožnjo s kočijo in svojim otrokom brezskrbno igro na bližnjem igrišču.

 

Da bo kolesarjenje vso sezono pravi užitek

kolesarjenje Foto: Thinkstock

Naj bo pritiskanje pedal v breg edina težava, ki jo boste morali na izletu premagati sami. Z asistenco za kolesarje, ki velja za vso družino v Sloveniji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, si zagotovite pomoč, če bo šlo na vašem izletu kaj narobe. Sklenete jo z zavarovanjem odgovornosti in asistence za kolesarje, ki vključuje tudi škodo, ki jo kot lastnik in uporabnik kolesa povzročite tretjim osebam ali njihovim stvarem in ste zanjo odgovorni po zakonu.

V akciji Sprosti čas lahko to zavarovanje sklenete ugodneje. Ob tem boste prejeli še kupon za popust pri sklenitvi letnega turističnega zavarovanja.

#1 Ideja za kolesarski izlet: po poteh stare železnice

#2 Ideja za kolesarski izlet: po slikovitih gričih daleč proč od vrveža

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin