Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
9.33

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Mercator

Foto: Thinkstock

Natisni članek

domače kulinarika hrana jajca advertorial Mercator Radi imamo domače

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 9.33

2 meseca

Kako prepoznati sveže domače jajce

Vsebino omogoča Mercator

Foto: Thinkstock

jajca | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Jedi, pripravljene iz svežih, domačih jajc, imajo poln okus in drugačno barvo. Kakovost jajc je odvisna od prehrane kokoši. Zato kupujmo jajca od pravih kulinaričnih razvajenk.

hladilnik mercator | Foto: Jajca so izjemno hranljivo živilo, a ni vseeno, kakšna kupimo. Domača jajca že od nekdaj veljajo za najboljša.

Kokoši, ki se hranijo s kakovostno krmo in tekajo na prostem, tako da pojejo tudi travo in kar pač najdejo v naravi, bodo svojega gospodarja razveseljevale z vrhunskim pridelkom.

Mercator je v svoji ponudbi domačih dobrot Radi imamo domače posebno mesto namenil tudi domačim jajcem, saj so domača jajca namreč zelo iskano živilo, ki jedem dajo odličen okus in močnejšo barvo.

Po domača jajčka kar v trgovino

Marsikdo, ki nima časa redno obiskovati lokalnega kmeta, lahko o svežih domačih jajčkih samo sanja.

Od zdaj naprej lahko v trgovinah Mercator vsak dan kupite tudi sveža domača jajčka lokalnih dobaviteljev. Med dobavitelji domačih jajčk z območja Štajerske je tudi ekološka kmetija Durnik.

Kmetija Durnik leži na začetku Pohorskega hribovja na nadmorski višini 600 metrov. | Foto: Kmetija Durnik leži na začetku Pohorskega hribovja na nadmorski višini 600 metrov.

jajca | Foto: Že od nekdaj kmetujejo po načelih ekološkega kmetovanja, leta 1999 pa so postali certificirana ekološka kmetija. Pridelujejo več vrst ekološke zelenjave in žit, redijo pa tudi govedo in kokoši nesnice, ki nosijo "eko" jajčka – zdrava in rumena, saj se kokoši prosto gibljejo in naravno prehranjujejo.

Ob večjem povpraševanju po ekoloških pridelkih imajo tudi mi pogumne načrte za prihodnost. Želijo si povečati pridelavo in s tem prispevati k zadostni samooskrbi Slovenije po domačih pridelkih in izdelkih. Ker so posebej dobra, jih uporabite za zajtrk, v omleti ali v potici.

Zakaj kupovati domača jajca?

Dobra krma: le kokoši, ki so hranjene z najbolj kakovostno krmo, bodo znesle odlična jajca.

Veliko prostora: kokoši, ki se gibajo na prostem in imajo dovolj življenjskega prostora, bodo izvalile zdrava jajca.

Lepa barva: oranžna barva pri rumenjakih iz jajc industrijske reje pomeni, da so jajce obarvali. Domača jajca prepoznamo predvsem po močno rumeni barvi rumenjakov. To pomeni, da so se putke pasle na prostem in da je kmet zanje kulinarično dobro poskrbel. Barva takšnega rumenjaka ostane tudi po kuhanju in pečenju.

Velikost: domača jajca so včasih drobnejša. Sicer pa so jajca težka od 53 do 73 gramov.

Ali ste vedeli, da ...

... po videzu ne moremo določiti, kako sveže je jajce?

... sveže jajce potone? Preizkus s kozarcem vode nam pove, ali bomo pripravili jed s svežimi jajci. Sveže jajce takoj potone in na dnu kozarca leži v vodoravnem položaju, en teden staro jajce se samo dotika dna kozarca, od dva do tri tedne staro jajce lebdi v vodi, prestaro jajce pa je polno zraka in zato priplava na površje.

Svež rumenjak je kot žogica: ko razbijemo jajce, lahko po videzu rumenjaka ugotovimo, s kakšnim jajcem imamo opravka. Rumenjak svežega jajca je napet in čvrst kot žogica, tudi svež beljak je bolj kompakten in ni popolnoma prozoren. Rumenjak, ki se popolnoma splošči, ni najbolj svež. | Foto: Thinkstock Svež rumenjak je kot žogica: ko razbijemo jajce, lahko po videzu rumenjaka ugotovimo, s kakšnim jajcem imamo opravka. Rumenjak svežega jajca je napet in čvrst kot žogica, tudi svež beljak je bolj kompakten in ni popolnoma prozoren. Rumenjak, ki se popolnoma splošči, ni najbolj svež. Foto: Thinkstock ... se sveža jajca težje lupijo?

... so včasih svežino jajc preizkušali s slušnim testom? Če jajce potresemo, bomo slišali, kako star rumenjak trka ob steno.

... odtisnjen datum na jajcu pomeni, da jih do tega dne lahko trgovec prodaja? Domača jajca praviloma niso označena.

... v zamrzovalniku lahko jajca hranimo eno leto?

... v hladilniku jajca hranimo v originalnem pakiranju (zaradi preverjanja datuma) na srednji polici znotraj hladilnika? V vratih se temperatura namreč spreminja in jajce tam ni tako varno, saj se lahko začenjajo razmnoževati bakterije. Jajca lahko v hladilniku hranimo med tremi in petimi tedni. Poškodovanih jajc pa nikar ne uporabljajmo, zato že ob nakupu preverimo, ali so razpokana. Jajce, ki ga po nesreči razbijemo doma, lahko shranimo in ga uporabimo v dveh dneh.


Za prste oblizniti:

  • Lahkotni snežni oblački iz domačih jajc – sladica, ki posebej prija v vročih poletnih dneh.

snežne kepe beljak sladica jajca | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock 1 liter mleka

1 vaniljev sladkor

4 rumenjaki

4 žlice sladkorja

1 žlica koruznega škroba

Za beljakove kepe:

4 beljaki

4 žlice sladkorja

Beljake stepemo v trd sneg in jim postopoma dodajamo sladkor, Iz snega bomo oblikovali beljakove žličnike. V vrelo mleko z žlico polagamo snežne žličnike. Po eni minuti rahlega kuhanja jih obrnemo in še minutko kuhamo, nato jih poberemo v drugo posodo.

Za omako v posebni posodi zmešamo rumenjake s sladkorjem, vaniljo in škrobom ter dodamo nekaj vrelega mleka. Ko je zmes gladko zmešana, prilijemo še preostalo mleko in omako zlijemo nazaj v lonec, kjer se je kuhalo mleko. Omako še nekaj minut med stalnim mešanjem z metlico kuhamo, da se omaka primerno zgosti.

Sladico prelijemo v kozarce in počakamo, da se ohladi, nato jo postavimo v hladilnik, da se res temeljito ohladi.


  • Zelenjavna omleta s pršutom – lahko je kosilo ali večerja, v vsakem primeru bo prijala.

jajca omleta | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock 4  jajca 

250 g moke 

1 dl mleka  

30 g svežega sira

4 rezine pršuta 

zelišča

paradižnik

paprika

šparglji

sol 

poper 

olivno olje

Razžvrkljamo jajca, dodamo mleko in moko. Ko zmes postane gladka, jo vlijemo v vročo pomaščeno ponev in potresemo s sirom in zelišči. Dodamo drobno narezano zelenjavo in na koščke narezan pršut.

Potrošniki imajo radi imamo domače mercator radi imamo domače | Foto:

Mercator kot največji podpornik slovenskih pridelovalcev zdaj ponuja kupcem več kot 800 vrst lokalnih domačih izdelkov.

V več kot 300 prodajalnah najboljšega soseda bodo lahko kupci od zdaj na stojnicah in policah Iz domačih krajev kupili tudi pristne domače izdelke več kot 70 slovenskih domačij, kmetij in malih proizvajalcev. Tako Mercator nadaljuje z dolgoletno podporo slovenskemu kmetijstvu in krepi dolgoročno sodelovanje z domačimi dobavitelji, kupcem pa nudi tudi pridelke in izdelke kot z lokalnih tržnic.

Preberite še:

Častno mesto za najžlahtnejše izdelke

Od kod prihajajo najbolj slastna domača živila?

Domači jedilnik za vsak dan v tednu

Na krožniku naj bo večkrat domače meso

Ko smo v Benetke še izvažali maslo

Poletje v kozarcu – kralj med domačimi sirupi

Kaj je še boljše od mleka? Domače mleko.

Kako dobro poznate slovensko kulinariko?

Ne spreglejte