Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Danaja Oblak, nosecka.net

Torek,
31. 10. 2023,
6.50

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

starševstvo nosečnica porod nosečnost Prihaja dojenček

Torek, 31. 10. 2023, 6.50

7 mesecev

Pet načinov za spodbuditev poroda

Danaja Oblak, nosecka.net

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Prihaja dojenček | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ko se bliža rok poroda, postane vsaka bodoča mamica nestrpna in pripravljena na srečanje z novim družinskim članom. Vendar pa se včasih porod ne zgodi tako hitro, kot bi si želeli. V tem članku bomo raziskali osem naravnih načinov, s katerimi lahko doma spodbudite porod. Vendar je pomembno, da se pred uporabo teh metod posvetujete z zdravnikom ali babico. V nadaljevanju bomo podrobneje razložili vsako metodo, njen mehanizem delovanja in morebitne previdnostne ukrepe, ki jih je treba upoštevati.

1. Stimulacija bradavic

Stimulacija bradavic je ena izmed najbolj zanesljivih metod za sprožitev poroda. Sprošča hormon oksitocin, ki povzroča krčenje maternice. Lahko uporabite prste, partnerja ali celo črpalko za mleko. Vendar bodite previdni in ne stimulirajte bradavic med popadki. Ta metoda je še posebej učinkovita, če jo izvajate v intervalih, saj tako posnemate naravni ritem popadkov. Nekatere ženske poročajo tudi, da je ta metoda pomagala tudi pri zmanjšanju stresa. Čeprav je učinkovita, je pomembno, da se pred uporabo posvetujete z zdravnikom. Nekatere ženske lahko občutijo močnejše popadke, zato je dobro, da ste v stiku z zdravstvenim osebjem.

2. Spolni odnosi

Spolni odnosi niso samo prijetni, ampak tudi koristni za sprožitev poroda. Sperma vsebuje prostaglandin, ki pomaga pri zorenju materničnega vratu. Če nimate želje po spolnih odnosih, lahko poskusite tudi z orgazmom, ki prav tako sprošča oksitocin. Ta metoda je še posebej priporočljiva, če ste že blizu roka poroda. Spolni odnosi so tudi odličen način za povezovanje s partnerjem pred prihodom novega družinskega člana. Poleg tega lahko pomagajo pri sproščanju in zmanjšanju stresa, ki je pogosto prisoten pred porodom. Vendar je pomembno, da se pred tem posvetujete z zdravnikom, še posebej če so nosečnost spremljali kakršnikoli zapleti.

3. Telovadba in gibanje

Gibanje je ključnega pomena za spodbujanje poroda. Hoja, počepi in kardio vaje lahko pomagajo pri spuščanju otrokove glave v medenico, kar pospeši odpiranje materničnega vratu. Gibanje je tudi odličen način za sproščanje stresa, ki lahko ovira porod. Poleg tega lahko telovadba izboljša vaše razpoloženje in poveča energijo, kar je lahko koristno med porodom. Vendar ne pretiravajte z vajami, saj lahko to povzroči utrujenost ali celo poškodbe. Posvetujte se z zdravnikom o primernih vajah za vašo stopnjo nosečnosti.

Prihaja dojenček | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

4. Hrana, ki spodbuja porod

Nekatere vrste hrane lahko pomagajo pri sprožitvi poroda. Na primer, ananas vsebuje encim bromelain, ki pomaga pri zorenju materničnega vratu. Pekoča hrana lahko spodbudi črevesje in s tem pospeši porod. Ingver in česen sta prav tako znana po svojih spodbujevalnih lastnostih. Poleg tega lahko nekatere začimbe, kot so klinčki in cimet, pomagajo pri sproščanju mišic. Vendar je pomembno, da ne pretiravate z uživanjem teh živil, saj lahko povzročijo prebavne težave. Vedno se posvetujte z zdravnikom pred uvedbo novih živil v svojo prehrano.

5. Čaj iz malinovih listov

Čaj iz malinovih listov je odličen za krepitev mišic maternice. Lahko ga pijete vročega ali hladnega, odvisno od letnega časa. Ta čaj je bogat z antioksidanti in vitamini, ki so koristni za splošno zdravje. Poleg tega je znan po svojih pomirjujočih lastnostih, ki lahko pomagajo pri sproščanju in zmanjšanju stresa. Nekatere ženske poročajo, da jim je ta čaj pomagal tudi pri lajšanju simptomov PMS in menstrualnih krčev. Vendar je pomembno, da se pred uživanjem tega čaja posvetujete z zdravnikom, saj lahko v nekaterih primerih povzroči prehitro krčenje maternice.

Vsaka metoda ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da se pred uporabo posvetujete z zdravstvenim strokovnjakom. Upamo, da vam bo ta članek pomagal najti najboljši način za sprožitev poroda in da boste kmalu lahko pozdravili svojega novega družinskega člana. Bodite potrpežljivi in poslušajte svoje telo, saj je vsaka nosečnost edinstvena.

Prihaja dojenček | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Za več znanja obiščite celostni program Šola za starše >

O avtorici: Danaja Oblak je ustanoviteljica priznane spletne Šole za starše in največjega izobraževalnega portala za mlade starše Nosečka.

Ne spreglejte