SiolNET. Trendi Potovanja
0,34

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Živila, ovita v bananine liste – alternativa plastični embalaži

0,34

termometer

Bananini listi
V Vietnamu in na Tajskem so v nekaterih večjih supermarketih oz. trgovskih verigah plastično embalažo svežih živil nadomestili z bananinimi listi. Foto: Facebook

Tajska, Vietnam, Kitajska, Indonezija in Filipini po raziskavi iz leta 2015 prispevajo 60 odstotkov plastičnih odpadkov v oceanih. Ob zavedanju problematike plastičnih odpadkov so na Tajskem in v Vietnamu za embalažo poiskali naravno alternativo – bananine liste.

V nekaterih večjih supermarketih oz. trgovinskih verigah na Tajskem in v Vietnamu so se reševanja svetovne problematike plastičnih odpadkov lotili z iskanjem alternative za vsakdanjo rabo in tako za embalažo uporabljajo do okolja prijazne bananine liste. Ti so primerni za sveža živila, ki gredo hitro v promet, saj na prodajnih policah ne bi dolgo zdržali. Vanje pa ne zavijajo le zelenjave, temveč tudi sveže meso.

V Vietnamu, ki je po Okoljskem programu Združenih narodov (UNEP) četrti največji svetovni onesnaževalec morja s plastiko, so bananini listi zelo dostopni in veliki. Uporaba za ovijanje hrane, še posebej v majhnih podeželskih prodajalnah, pa ni novost.

Med nadomestki za plastične elemente vsakdanjika so v nekaterih restavracijah in hotelih v tej azijski državi tudi slamice iz trave.

Preberite še:

slamica Novice Adijo, plastični krožniki, vatirane palčke, slamice BrezvzenaPlastika Trendi Poglejte, kako s kupovanjem teh kumar uničujete planet #foto plastični odpadki morje onesnaženje Novice Plastika konča v okolju, naši hrani in v naših telesih bleščice, moda, trend Trendi Bodo bleščice v prihodnosti prepovedane?

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • puščica2 / 29.06.2019. ob 11:10 +1 0

  Mogoče bi poskusili z listi lapuha, so veliki, rastejo pri nas (kilometer 0), nabiranje ni naporno.... Mi je všeč todi zamisel MARSALa.

  +1 0
 • marsal / 29.06.2019. ob 10:39 +3 - 2

  pri nas v Sloveniji bomo bananovce iz katerih bomo pridobivali to bio embalažo gojili kar v parku levo od parlamenta ! Banane bodo pa pojedle opice iz parlamenta !

  +3 - 2
 • Tim1991 / 29.06.2019. ob 15:08 0 0

  Ta zelenjava je še najmanjši problem. Za nakup zelenjave ne rabiš nobene embalaže. Problem je vsa zapakirana hrana po trgovini, kjer je na tone embalaže. Tisto bo treba spremenit. Rešitev je čist simple, ukinitev mini-embalaž in prodaja samo še v kosih po 20kg in več. Bo pač vsak nakupil za en mesec in je mir. Kot nekoč.

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin