Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 1. 2014,
19.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

luksuz

Sreda, 8. 1. 2014, 19.19

8 let

Zakaj bi bogataš plačal, da noč preživi kot revež?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ali se, ko imaš vsega, predvsem razkošja, dovolj, vrneš k preprostosti? Bogataši, za katere so hoteli postali preveč dolgočasni, so si omislili novo avanturo: prenočitev v repliki barakarskih naselij.

Podjetje Emoya Luxury Hotel and Spa v bližini mesta Bloemfontein v Republiki Južni Afriki ponuja nastanitev v Shanty Townu, barakarskem naselju za bogate turiste. Za prenočitev je treba plačati 59 evrov.

Majhno počitniško naselje, imenovano Shanty Town, turistom ponuja skoraj verodostojne bivalne izkušnje ljudi, ki živijo v enem od številnih revnih naselij v Republiki Južni Afriki. Pri tem obiskovalci seveda niso izpostavljeni boleznim, nasilju in pomanjkanju pogojev za izpolnitev minimalnih higienskih razmer.

Barakarsko naselje je sestavljeno iz hišk iz stare valovite pločevine, na prvi pogled se zdi, kot da v njih ni mogoče dostojno živeti. V resnici pa ponujajo vse sodobno razkošje, na primer talno ogrevanje in brezžični dostop do interneta, kar v resničnem barakarskem naselju ne obstaja. Poleg tega je v naselju elektrika, imajo tekočo vodo, kopalnice, vodotesna okna in udobne postelje. A za avtentičnost izkušnje so stranišča nameščena zunaj sob, v naselju pa ponujajo tudi radio na baterije, sveče in skupno barakarsko kurišče. Poleg tega na spletni strani oglašujejo še, da je hotel prijazen do otrok – v posmeh resnici, ki do otrok ni niti malo prijazna.

Na spletni strani naselje opisujejo kot odličen prostor za tematske zabave in team building.

Seveda so turistično ponudbo številni že pokritizirali zaradi žalitve in neobčutljivosti do ljudi, ki nimajo druge izbire, kot da res živijo v takšnem naselju. Spletna stran Gizmodo jih je obsodila, da je to "ponarejeno barakarsko naselje za luksuzne turiste, ki ne želijo videti resnične revščine".

Številni tuji mediji, kot sta na primer CNN in Daily Mail, so želeli vzpostaviti stik s podjetjem, a od predstavnikov niso dobili odgovora.

Ne spreglejte