Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 6. 2015,
12.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Goriška brda češnje izlet

Četrtek, 4. 6. 2015, 12.23

6 let, 6 mesecev

Začenja se praznik češenj: letina je dobra in ne bo jih zmanjkalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Goriških brdih se v soboto začne tradicionalni, že 49. praznik češenj. Letos so pridelovalci z bero češenj še posebej zadovoljni, zato se obetajo res sladki dnevi.

Ena največjih prireditev v Goriških brdih, priljubljena in pomembna skoraj tako kot martinovo, se bo v soboto začela z dobrodelnim nogometnim druženjem Vrabček upanja na nogometnem igrišču v Vipolžah, iz Ljubljane pa bodo v Brda prikolesarili udeleženci 20. češnjevega kolesarskega maratona – tega se vsako leto udeleži več kot tisoč navdušencev.

Pohod v znamenju serije Ena žlahtna štorija

V nedeljo sledi Pohod od češnje do češnje, ki bo pohodnike popeljal po vaseh in vinogradih, kjer so snemali nadaljevanko Ena žlahtna štorija. Prav tako v nedeljo bo vrata svojih vinskih kleti odprlo 26 briških vinarjev. Seznam odprtih kleti najdete tukaj.

Najtežja češnja, kraljica češenj in briška poroka Za prihodnji konec tedna, od 12. do 14. junija, pripravljajo osrednje dogodke letošnjega praznika. Izbrali bodo najtežjo češnjo, kronali novo kraljico češenj in pripravili briško poroko, ki bo letos v znamenju tanga. Letošnji praznik češenj se bo končal s tradicionalno povorko vozov, na katerih bodo predstavili stare briške običaje na temo kulinarike. Tokratna novost je maskota češnjica oziroma črešnjica, kot ji pravijo domačini.

Češenj ne bo zmanjkalo Z glavnimi zvezdami praznika, češnjami torej, so pridelovalci letos izjemno zadovoljni. "Letošnja letina je zelo dobra. Imeli smo srečo z vremenom, ni bilo veliko dežja, niti pozebe. Češnje so zdrave in jih ni napadel noben škodljivec," je povedal Radovan Jelin iz Združenja sadjarjev Brda.

Zagotovil je še, da češenj tudi ob rekordnem obisku ne bo zmanjkalo, saj letina ni bila le kakovostna, ampak tudi obilna. "Dozorelo je okoli osem ton češenj na hektar," je pojasnil.

Cene bodo za praznik poenotili Koliko pa bo treba na prazniku zanje odšteti? Cene rdečih briških zapeljivk se gibljejo od treh do šestih evrov za kilogram, na prazniku pa bodo na prodaj po enotni ceni. "Ta je odvisna od dogovora pridelovalcev, a bo verjetno tako kot pretekla leta pet evrov za kilogram," je pojasnil organizator praznika Dani Strehar.

Ne spreglejte