Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
16. 3. 2015,
14.17

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

čevlji Trubarjeva ulica Ljubljana

Ponedeljek, 16. 3. 2015, 14.17

5 let, 7 mesecev

Veste, zakaj po Ljubljani z žic visijo čevlji?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Začelo se je pred leti: na Trubarjevi, nato še nad Čevljarskim mostom, ko so domačini in turisti začeli vztrajno čez električno žico obešati čevlje. A kako se je vse skupaj začelo?

Najprej so dan za dnem sedeči v znamenitem baru Reformator na Trubarjevi ulici opazovali par rožnatih copat, ki se je, kdo ve, kako in zakaj, znašel na električni žici. Beseda je dala besedo in padla je ideja, da bi se tako znebili starih čevljev, ozadje obuval na električni žici na ljubljanski ulici razkrije starinar Jaka Prijatelj. Zbiratelj, ki že leta s starinarnico Carniola domuje na Trubarjevi ulici in je zato tudi dober poznavalec njenega življenja. Pa tudi urbani dokumentalist, saj že dolgo svoj fotografski arhiv polni z različnimi mestnimi prizori, sploh tega dela Ljubljane. Od grafitov do ljudi in drugih motivov.

Prijatelj pravi, da je bil eden od osrednjih pobudnikov odlaganja starih čevljev v zrak neki ljubljanski profesor, ki je tam blizu doma. Zgodbe, ki so se nato spletle, pa so del lokalne mitologije in zgodovine.

In teh zgodb je več, ni jim mogoče priti do konca. V lučaj čevljev na ljubljanske električne žice pa se tako vpletajo različni pomeni, vzgibi in cilji.

Od praktičnosti do romantike

Če se je res vse začelo iz bolj hudomušno-praktičnega vzroka, torej kot način, kako se znebiti starih čevljev, pa se je nadaljevalo bolj romantično. Kot pravi Prijatelj, je znana tudi zgodba, da so turisti čevlje na žico metali v imenu svojega ponovnega obiska Ljubljane, ki jih je tako očarala. Ena od različic govori tudi o tem, da naj bi čevlje obešali zaljubljeni pari, je mogoče prebrati v enem od spletnih zapisov o Ljubljani. Spet druga zgodba pravi, da so domači študentje s to gesto zakoličili izpitno obdobje.

Čevlje naj bi na napeljavi začeli puščati študentje

Direktorica zavoda Turizem Ljubljana Petra Stušek o tej ljubljanski zanimivosti, ki je svoje mesto na fotografijah in v opisih našla na različnih tujih in domačih blogih o Ljubljani, pravi, da so se čevlji, ki visijo z električnih napeljav, res najprej pojavili na Trubarjevi ulici, pozneje pa jih je na Čevljarskem mostu, sicer že pred leti, postavil Zmago Modic.

"Enotna zgodba o čevljih ne obstaja, začeli naj bi jo študentje, vendar za instalacijo ne obstaja zgodba z vsebino," še pojasnjuje.

Čevlji v stripovski zgodbi o Trubarjevi

Petra Stušek dodaja, da pri tem ne gre za turistično atrakcijo Ljubljane, saj so takšne instalacije prisotne tudi v drugih mestih. So pa ti zagotovo ena od zanimivosti slovenske prestolnice. Zgodba o njih se je pojavila tudi v pred kratkim izdanem stripovskem almanahu Ljubljana v oblačkih.

Gre za štiri stripovske mestne zgodbe. Zgodbo z naslovom Trubarjeva je prispevala avtorica Ela Bogataj Stopar.

Znak, kje prodajajo drogo

Čevlji na električni napeljavi imajo po svetu svoja različna ozadja. Ko so se pred leti množično pojavili pri nas in obviseli v zraku, dokler jih niso pred časom z žic porezali, zdaj pa je mogoče videti le redke primerke, se je po mestu precej razširila barcelonska zgodba. V španskem mestu naj bi s takšnim obešanjem čevljev označevali ulice, kjer prodajajo drogo, se je širilo od ust do ust.

Prijatelj k tem zgodbam doda še ameriško. Ta sega v 60. leta, v velemesta čez lužo, "ko je to predstavljajo 'gengovsko' signalizacijo. Na ulicah so čevlje dali na napeljavo tam, kjer so koga ustrelili."

Ali pa so superge označevale meje med različnimi mestnimi predeli tolp. Urbana legenda o visečih supergah po ameriških mestih poleg omenjenih in različice, povezane s krajem prodaje droge, pa pravi tudi, da naj bi te obešali mladi fantje v znak izgube nedolžnosti ali pa mladi ob diplomi, s čimer so označili svoj prestop v drugo obdobje življenja.

Ne spreglejte