Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2013,
21.39

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 27. 6. 2013, 21.39

7 let

V nostalgični svet Fabianove muzejske trgovine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Lokvi na Krasu je ob cesti posejanih kar nekaj hiš. V eni pa se skriva svet, kjer je še vedno vse kot pred stoletjem. Trgovina, kot so jo poznali nekoč.

Zakaj tja? Fabianova muzejska trgovina je pravo odkritje za vse nostalgike, ljubitelje oblikovanja in zgodovine slovenske prehrambne in druge industrije. V prostoru, kjer je skoraj vse še vedno tako kot v času naših dedkov in babic, non in nonotov, ko je tam tudi zares bila vaška trgovina, je gospod Miro Slana povsem ljubiteljsko in iz spoštovanja do naše dediščine začel zbirati in dopolnjevati predmete, ki jih je bilo mogoče nekoč dobiti na policah trgovin. Verjemite, da se kar ne boste mogli nagledati vseh škatlic, stekleničk, zavojev in zavojčkov, pločevink, vrečic in drugih predmetov, vse v originalnem stanju in ohranjeno, kot se le da. Ob zanimivi razlagi gospoda Slane boste spoznali več o navadah naših prednikov, pa tudi o razvoju nekaterih ključnih imen slovenske industrije – poznate Šumi, pa Cockto? Ste vedeli, da Gorenjka ni edina slovenska čokolada? Izvedeli boste tudi marsikaj zanimivega o razvoju embalaže in njeni pomembnosti. Kdaj, kako in za koliko? Do Lokve na Krasu pridete po avtocesti proti morju, ki jo zapustite pri odcepu za Divačo. V križišču nadaljujete pot proti Lokvi, kjer lahko parkirate na vaškem trgu ob cerkvi. Fabianova trgovina je le lučaj stran, čez cesto.

Trgovinica je odprta med aprilom in novembrom, vsako soboto od 9.00 do 17.00 ure, medtem ko se večje skupine lahko z gospodom Slano dogovorijo tudi za obisk izven urnika.

Obisk je sicer brezplačen, a zagotavljamo, da boste po zanimivem obisku z največjim veseljem v blagajni pustili prostovoljen prispevek.

Kaj si še lahko ogledate v bližini? Lokev na Krasu leži med Lipico, Divačo in Sežano, torej je do ogleda lipicancev in lipiške kobilarne le nekaj kilometrov, nedaleč pa je tudi Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači. V Lokvi stoji tudi ohranjen kamnit stolp, v katerem je vojaški muzej. Od tod pa niti do morja ni več daleč. Kaj pojesti in popiti? Kras slovi po svojih gostilnah in tudi v Lokvi je kar nekaj precej znanih. Recimo gostilna Muha .

Za prvi vtis pa si lahko ogledate tudi fotografije z našega obiska tega zanimivega malega muzeja.

Ne spreglejte