SiolNET. Trendi Odkrivaj Slovenijo
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Goričanah se že kadi

4

termometer

Iz skritih kotov okrog goričanskega gradu se že oglašajo parklji, strašijo vse po vrsti in napovedujejo prihod Miklavža. Prve lahko vidite ta konec tedna v Goričanah pri Medvodah.

Pripravite se na divjo noč, ko se bodo na obronke gorenjske in ljubljanske regije prikradli prvi letošnji parklji. Sajasti in kosmati vragi, ki vsem poženejo strah v kosti, so obvezen del decembrskega prazničnega vzdušja. Brez teh peklenščkov se sploh ne moremo začeti veseliti vseh praznikov, ki so pred nami.

Če si upate, se v soboto, 21. novembra odpravite v vas Goričane pri Medvodah, kjer Turistično društvo Goričane – Vaše pripravlja že 4. Noč parkeljnov.

Najprej stotnije parkljev, potem Brendijeve barabe

Na tej tradicionalni etnološki prireditvi se bo predstavilo prek 350 parkljev iz Slovenije, Avstrije, Italije in Hrvaške. To je največje srečanje parkljev pri nas. Na prireditvi si boste lahko ogledali spektakularne nastope skupin parkljev, ki bodo začeli noreti ob 18. uri. Po njihovi predstavitvi sledi zabava v ogrevanem šotoru, za katero bo poskrbel Dejan Vunjak & Brendijeve barabe.

Kdo so parklji?

Na predvečer godu sv. Miklavža, s 5. na 6. december, otroke obišče prvi decembrski dobri mož, Miklavž, ki velja za enega najbolj priljubljenih svetnikov. Otrokom na okenske police ali v posteljo nastavi peharje s suhim sadjem in sladkarijami.

Miklavža v praznični povorki poleg angelov spremljajo tudi grozljivi parklji ali hudički, rogati, kosmati in sajasti. Grozljivega videza so, ker utelešajo zlo. S tem kaznujejo poredne otroke, da bi bili v prihodnjem letu bolj pridni. Njihova sajasta pojava pa ni dovolj, poredni otroci po tradiciji za darilo dobijo tudi šibo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin