Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 10. 2014,
13.14

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

družinski izleti grad dvorec

Petek, 10. 10. 2014, 13.14

2 leti, 11 mesecev

Z otroškimi vozički na ogled slovenskih gradov in dvorcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija ponuja številne manjše in večje gradove, ki so lahko pogosto dober namig za izlet. Mi smo poiskali takšne, ki jih lahko v dobri uri obhodite z vozičkom in majhnim otrokom.

Manjše dvorce in gradove je mogoče najti po celotni Sloveniji. Izbrali smo tiste malce manj znane, a vseeno bogate z zgodovino. Na številnih dvorcih je mogoče uživati na krasnih terasah in s pogledi na okolico, nekateri nudijo tudi okušanje vrhunske kulinarike.

Renesančni dvorec Zemono stoji severno od Vipave, na griču, poraslem z vinsko trto. Zgrajen je bil leta 1689 kot poletna rezidenca oziroma lovski dvorec. Do dvorca pelje lokalna, ne preveč prometna cesta. Z dvorca je lep pogled po Vipavski dolini, če boste pravočasno rezervirali termin, bo za vas kuhal Tomaž Kavčič, eden od najbolj poznanih in priznanih slovenskih gostincev.

Renesančni dvorec Kromberk, tipična renesančna stavba s kvadratnim tlorisom in vogalnimi stolpi, stoji na razglednem griču na obrobju Nove Gorice. Okoli dvorca so urejene sprehajalne poti.

Grad Grad stoji v istoimenskem naselju Grad na Goričkem. Je najobsežnejši grajski kompleks na Slovenskem in naj bi imel 365 sob. Okoli gradu se razteza park, zgrajen v angleškem stilu. V njem najdemo stare tulipanovce, ki so med najstarejšimi v Sloveniji, rdeče bukve in hraste, sofore in druga drevesa, ki še danes lepšajo podobo parka. Na grajskem dvorišču vrejo energije iz globine Zemlje, ki jih večina ljudi čuti kot toploto ali mravljince.

Baročni dvorec Betnava stoji v bližini Maribora. Prijazen bližnji gozd je primeren prostor za sprehode, rekreacijo in sprostitev, za malce starejše otroke pa bo zanimiv ogled bližnjega pustolovskega parka.

Radgonski grad stoji na 265 metrov visokem griču z lepim razgledom na širšo okolico. Leta 1992 je propadajoči grad s posebno najemno pogodbo za 99 let prevzel poslovnež Milan Herzog in ga začel obnavljati. Obnovljen grad ima čudovito okolico z urejenim parkom, kipi iz starih časov, mali živalski park, ribnik in lepo promenado, ki zaokrožijo celostno grajsko podobo.

Velenjski grad je eden najlepše ohranjenih gradov v Sloveniji. V zgodovinskih virih se prvič omenja leta 1270. Stoji na vzpetini 60 metrov nad mestom. Danes v njem domuje Muzej Velenje in do njega vodijo številne pešpoti.

Grad Mirna se dviguje nad sotočjem reke Mirne in potoka Vejar, ob robu istoimenskega kraja na Dolenjskem. Je eden lepših in redkih obnovljenih kulturnih spomenikov srednjeveške arhitekture na Slovenskem. Od leta 1962 spečo lepotico temeljito obnavlja prof. dr. Marko Marin. Ob vznožju griča pod gradom sameva Mirenski ribnik, na grad pa vodi krasna pot za večje in manjše otroke.

Grad Otočec je edini vodni grad na Slovenskem in daleč naokoli. Njegovi temelji so bili postavljeni v srednjem veku, današnjo podobo pa so mu začrtali v renesansi. Danes je grad preurejen v luksuzni hotel z vrhunsko kulinarično ponudbo. V objemu krasne narave in arhitekture si vzemite čas za kavico v objemu bližnje narave.

Ne spreglejte