Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
15. 1. 2016,
13.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Črna gora letovišče

Petek, 15. 1. 2016, 13.44

6 let, 6 mesecev

V Črni gori bo iz nekdanjega taborišča nastalo razkošno letovišče (foto)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vlada Črne gore je prižgala zeleno luč načrtom, da bi koncentracijsko taborišče iz časa 2. svetovne vojne spremenili v razkošno letovišče z nočnim klubom, restavracijami in s toplicami.

Na otočku Mamula blizu črnogorske meje s Hrvaško, ki se v pomorskih kartah imenuje Lastavica ali pa tudi Velika Žanjica, se nahaja trdnjava iz sredine 19. stoletja, ki jo je dal zgraditi avstroogrski general Lazar Mamula kot obrambno postojanko pred vstopom v Kotorski zaliv.

Da bi unovčili zanimanje turistov za otoček, se je črnogorska vlada decembra 2013 odločila privabiti vlagatelja. Lani je švicarska družba Orascom Development Holding AG pristala, da otok za 49 let vzame v najem. Črnogorska vlada je napovedala, da bo 15 milijonov evrov vreden projekt ustvaril 200 delovnih mest. Dokončen dogovor je bil dosežen ta teden in je odprl pot zgraditvi letovišča s štirimi ali petimi zvezdicami.

Pri preoblikovanju nekdanjega taborišča v letovišče bo moral vlagatelj ohraniti osnovno strukturo in fasado ter naravno okolje otoka. Milijarder Samih Sawiris, izvršni direktor Orascoma je napovedal, da bo letovišče vključevalo muzej, a ta v načrtih projekta na spletni strani ni omenjen.

Kako naj bi bilo videti letovišče, ki bo imelo bazen, zunanjo restavracijo, marino za velike jahte in plesišče, je izrisala srbska firma Salt&Water.

Ogorčenje družin taboriščnikov Odločitev vlade, da iz taborišča nastane letovišče, je naletela na ogorčenje družin tistih, ki so jih med italijansko okupacijo zaprli v koncentracijsko taborišče na otoku. Med letoma 1941 in 1944 je bila utrdba na otoku spremenjena v koncentracijsko taborišče, v katerem so bili zaprti in mučeni prebivalci iz Boke Kotorske in okolice. Številne zapornike so mučili in ubili, več jih je umrlo zaradi lakote.

Po razpadu Jugoslavije je bil otok povod za spor med Hrvaško in Zvezno republiko Jugoslavijo. Dodeljen je bil zadnji, po njenem razpadu pa Črni gori.

Ne spreglejte