SiolNET. Trendi Potovanja
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Božičkovi vasi tarnajo: "Božič je v nevarnosti" #video

0,15

termometer

Bliža se čas, ki za znamenito Božičkovo vas na Laponskem pomeni vrhunec turistične sezone, letos pa kaže, da bo Božiček sameval.

Božičkova vas Trendi Kako je iz vojnega razdejanja zrasel kraj, kjer živi Božiček #video

V Rovaniemiju, mestu na severu Finske, bi v normalnih okoliščinah te dni imeli polne roke s sprejemanjem rezervacij turistov z vsega sveta. So namreč samooklicano domače mesto Božička, zaradi česar so tamkajšnjo Božičkovo vas in poštni urad, ki sprejema pošto za radodarnega moža, vsako leto oblegale trume obiskovalcev.

Božičkova vas 2020 Foto: Reuters

Letos pa v tem laponskem mestu, ki se gospodarsko močno zanaša na turizem, povezan z Božičkom, vlada zatišje. Finska je namreč ob pandemiji koronavirusa sprejela zelo stroge omejitve glede prihodov turistov iz drugih držav, zaradi česar tujih obiskovalcev praktično ni.

Božičkova vas 2020 Foto: Reuters

"Za tukajšnja podjetja je božič nedvomno v nevarnosti," je za Reuters dejala Sanna Karkkainen, vodja turistične organizacije v Rovaniemiju, "božič bo sicer zagotovo prišel, a vprašanje je, če bo vesel."

Božička od redkih obiskovalcev, ki vendarle pridejo, ločuje pregrada iz pleksistekla. Božička od redkih obiskovalcev, ki vendarle pridejo, ločuje pregrada iz pleksistekla. Foto: Reuters

Finska se je s strogimi zaščitnimi ukrepi spomladi dobro ubranila prvega vala okužb, zdaj pa podobno kot v večini Evrope število okuženih spet strmo raste, zaradi česar razmišljajo o novih, strožjih omejitvah.

Božičkova vas 2020 Foto: Reuters

Turistični delavci v Rovaniemiju ocenjujejo, da bodo zato letos zaslužili od 50 pa vse do 80 odstotkov manj kot v prejšnjih letih, zaradi pomanjkanja obiskovalcev so se že začela odpuščanja. Nove zaostritve in omejevanja potovanj bodo razmere še zaostrile, je za Reuters opozoril lokalni hotelir Harri Mallinen: "Trenutno kaže, da bo božič letos odpovedan."

Preberite še:

Dunaj božič sejem Trendi Na Dunaju se ne nameravajo odpovedati božičnim sejmom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin