Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
30. 7. 2015,
12.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

dopust Slovenci Hrvaška

Četrtek, 30. 7. 2015, 12.25

8 let

Tipičen slovenski dopust: ležanje na hrvaški plaži

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Letos je že ali pa še bo dopustovalo 73 odstotkov Slovencev. Hrvaška ostaja prepričljivo prva izbira med slovenskimi dopustniki, ki bodo za dopust namenili manj dni in manj denarja.

Sončenje na eni izmed hrvaških plaž predstavlja dopust, ki si ga glede na rezultate raziskave Društva za Marketing Slovenije in družbe Valicon privošči največ Slovencev. Obale naše južne sosede ostajajo prepričljivo prva izbira med slovenskimi dopustniki, na hrvaško morje gre več kot polovica, natančneje 60 odstotkov Slovencev. V Sloveniji vsaj del dopusta preživita dve petini vprašanih, kar predstavlja nekaj več kot četrtinski delež v izbiri (27 odstotkov). Sledijo druge evropske države (14 odstotkov glasov).

Plaža pred potovanji Sonce in plaža kljub razvoju različnih aktivnosti in ustrezne ponudbe ostajata prevladujoč način preživljanja dopusta, za katerega se odločijo štiri petine dopustnikov. Sledijo narava z 11 odstotki in potovanja z devetimi odstotki. Glede na tip bivanja hoteli in apartmajska naselja dosegajo polovični tržni delež v izbiri slovenskih dopustnikov. Najpogostejša izbira so sicer zasebni apartmaji.

Dopust načrtujemo pretežno sami Tipičen slovenski dopustnik bo svoj dopust načrtoval sam, pretežno prek spleta, v veliko pomoč pa mu bodo prijatelji in znanci ter preverjene izkušnje s preteklih dopustov.

Kriza se pozna tudi pri načrtovanju dopusta, saj so ali bodo slovenski dopustniki v primerjavi z lani za letošnji dopust porabili nekoliko manj časa in denarja. Približno enako dni kot lani bo dopustu namenilo 62 odstotkov vprašanih, 15 odstotkov jih načrtuje več dopustniških dni kot lani, 22 odstotkov pa manj kot leta 2014. Za dopust namerava približno enako denarja kot lani nameniti 57 odstotkov vprašanih, 17 odstotkov več, 27 odstotkov pa manj.

Ne spreglejte