Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 7. 2015,
15.30

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Čile potovanje video film Južna Amerika

Četrtek, 16. 7. 2015, 15.30

8 let, 2 meseca

Slovenka na potovanju posnela filmček, s katerim je navdušila Čilence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Filmska ustvarjalka in strastna popotnica Rahela Jagrič je novembra in decembra lani s fantom Metodom Pircem obiskala Čile. Kratki film, ki ga je tam posnela, je pravi hit med popotniki in Čilenci.

Dobre štiri minute dolg video z naslovom Exploring Chile (Raziskovanje Čila) se je na spletni videoplatformi Vimeo odvrtel že več kot 18-tisočkrat, z dinamičnimi utrinki potovanja po tej južnoameriški državi pa je Rahela Jagrič pridobila pozornost številnih tujih popotniških medijev.

Zaradi filmske kariere tudi na Novo Zelandijo

Rahela je s kamero, filmom in televizijo povezana tudi sicer. Filmsko in televizijsko režijo je študirala v Bournemouthu v Angliji, njeno delo pa jo je med drugim vodilo skoraj po vsej Evropi in dlje.

Ob Angliji še v Nemčijo, Litvo, na Finsko, Švedsko in Hrvaško, bila je tudi na Japonskem in Novi Zelandiji ter v Združenih državah Amerike.

V prtljagi vedno kamera in fotoaparat, seveda tudi telefon "Potovanja in film so moja strast, tako da vedno iščem projekte, ki mi omogočajo, da to združujem," pravi Rahela, ki se s fantom Metodom Pircem vsaj enkrat na leto poskuša odpraviti na daljše potovanje, na katerem napolnita baterije.

GoPro kamera in fotoaparat sta vedno del njune prtljage, za vsak primer pa so pri roki tudi telefoni.

Pot v Čile odločil "error fare"

O potovanju v Čile sta razmišljala že nekaj časa. Zakaj? "Ker je tako raznolika država, pa tudi zato, ker je bila Južna Amerika edina celina, na kateri še nisva bila."

Odločitev za Čile jima je še olajšala napaka pri spletni prodaji letalskih vozovnic (error fare), ko jima je za 400 evrov uspelo dobiti letalske vozovnice za jug Čila, notranji polet in vrnitev iz Santiaga v Evropo.

"Vedno sva na preži za poceni letalskimi vozovnicami, takrat pa se je treba hitro odločiti in narediti vsaj okvirni načrt potovanja. Običajno to dela Metod," pravi par, ki je od potovanja v Čile pričakoval noro izkušnjo. "In točno to sva tudi dobila."

Z nahrbtnikom na ramenih od hribov do puščave Njuna pot po Čilu je bila dolga 4.000 kilometrov, kolikor loči Punta Arenas na jugu od puščave Atacama na severu te južnoameriške države.

Rahela je na trekingu posnela toliko gradiva, da ga je po prihodu domov pregledovala kakšen teden. Film je nato montirala približno mesec dni. Natančnega scenarija, kot pravi, ni spisala, je pa imela idejo, kaj želi z njim prikazati: "Pokazati najino izkušnjo Čila, kaj sva doživela, videla. Želela sva navdušiti preostale popotnike, da bi se odločili za obisk te dežele."

Kako za več ur posnetkov spraviti v štiri minute? V montaži pa je spoznala, da lahko iz posnetega materiala ustvari nekaj več. "Videla sem, da lahko smiselno združujem kadre z različnih lokacij in na ta način ustvarim posebno atmosfero, ki ustvarja mikrozgodbice znotraj enega videa," opisuje ustvarjalka.

Rezultat je fantastičen, saj videu daje nekaj izvirnega in dinamičnega, meni Rahela ter za primer navede povezavo med skokom v morje, ki mu sledi kader morskega psa, ali pa tisto med posnetkom šahista, ki prestavi figuro konja, in kadrom jezdeca.

Podoba Čila, kot jo je naslikala Rahela, očarala tudi domačine Rahela je končni izdelek, podprt z glasbo Tonyja Andersona, naložila na svoj kanal na videoplatformi Vimeo, kjer se je do danes zavrtel že več kot 18-tisočkrat. Film, v katerem glavno vlogo raziskovalca Čila igra Metod, je pritegnil tudi pozornost tujih medijev, ki se posvečajo potovanjem. Nad njim so navdušeni tudi Čilenci.

Tamkajšnja turistična organizacija in nacionalni letalski prevoznik sta že navezala stike z Rahelo in Metodom. "Upava, da jih bo film tako navdušil, da naju še kdaj povabijo, saj se nama tokrat ni izšlo, da bi obiskala še Velikonočne otoke," pravita popotnika, ki jima pozitivni odzivi dajo še več zagona pri načrtovanju prihodnjih potovanj in projektov.

Kam naprej? Bolivija, Peru, Ekvador, Galapagos … "Nadaljevala bova tam, kjer sva končala, in potovala še bolj severno po Južni Ameriki. Začela bova v Boliviji, nadaljevala v Peruju in Ekvadorju, končala pa na Galapagosu, kjer bova plavala z orjaškimi želvami, ki so navdušile že Darwina," sta z mislimi pri naslednji poti. "Aja, samo še na kakšen error fare morava počakati."

Ne spreglejte