Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 7. 2017,
19.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Na dopustu hotel Jadran prenova Tučepi

Petek, 7. 7. 2017, 19.25

6 let, 6 mesecev

Prvi povojni hotel na Jadranu: razpadajoča stavba spet sije v luksuzu #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

hotel Jadran, Tučepi | Foto TUI Group (tuigroup.com)

Foto: TUI Group (tuigroup.com)

V dalmatinskem letovišču Tučepi so znova odprli hotel, ki so ga med obnovo po drugi svetovni vojni zgradili za takratno jugoslovansko politično elito, po vojni na Hrvaškem pa je prazna stavba propadala.

Hotel Jadran v Tučepih je še do pred kratkim kazal žalostno podobo - nekoč elitni jugoslovanski hotel je po tem, ko je leta 1989 sprejel zadnje goste in ko so med vojno na Hrvaškem v njem bivali begunci, dolga leta razpadal.

Tako je bil hotel videti leta 2014:

Te dni pa je hotel, ki je zdaj v lasti hrvaške hotelske verige Bluesun hotels and resorts, znova odprl vrata. Še več, po prenovi, v katero je bilo po poročanju hrvaških medijev vloženih 12 milijonov evrov, je hotel postal prestižna turistična nastanitev s petimi zvezdicami.

Sveža podoba hotela | Foto: TUI Group (tuigroup.com) Sveža podoba hotela Foto: TUI Group (tuigroup.com)

Prvi hotel, ki so ga po drugi svetovni vojni zgradili v Jugoslaviji

Hotel Jadran je že ob nastanku veljal za simbol luksuznega turizma na Jadranu. Načrtoval ga je hrvaški arhitekt Branko Bon, gradnja pa se je začela leta 1948. Pozneje je arhitekt sam pripovedoval, v kakšnih razmerah je potekala gradnja. "Gradnja je potekala v času, ko v državi ni bilo niti osnovnih živil, kaj šele gradbenega materiala za luksuzni hotel," je njegove besede pred leti povzel hrvaški tednik Globus.

Gradnja je zamujala, ker niso imeli cevi za vodovodno napeljavo, po požaru na potniški ladji Partizanka pa so kanalizacijske in vodovodne cevi z nje vgradili v hotel. Še več, po nekaterih govoricah naj bi se v tem hotelu znašel tudi material z italijanske ladje Rex, ki je leta 1944 potonila pred slovensko obalo.

Sprva letovišče za tajno policijo, nato tudi za druge turiste

Hotel so sprva gradili nemški vojni ujetniki, ki so jih sredi leta 1949 vrnili v domovino, potem pa je gradnja trajala vse do leta 1954, ko so hotel končno odprli. Sprva je bilo to letovišče za jugoslovansko tajno policijo, prva tri leta je bilo zaprto za javnost, nato pa je začelo sprejemati turiste in v zlati dobi slavnega hotela so na njegovi terasi nastopala najbolj znana estradna imena v Jugoslaviji, kot so Ivo Robić, Vice Vukov in Tereza Kesovija.

Prestižni hotel je žalosten konec dočakal konec 80. let, ko je nehal sprejemati goste, že takrat načrtovano prenovo je ustavila vojna na Hrvaškem, nato pa je dolga leta propadal.

Ne spreglejte