Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
30. 11. 2017,
14.30

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

veseli december Slovenske železnice vlak muzejski vlak pravljice Božiček Muca copatarica Celje Bled vile prazniki prazniki advent potniški vlak Miloš Rovšnik

Četrtek, 30. 11. 2017, 14.30

6 let, 5 mesecev

Praznični december tudi na slovenskih tirih

Posebne praznične in pravljične vožnje vlakov po Sloveniji

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
pravljični vlaki, Slovenske železnice | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Tudi v letošnjem veselem decembru bodo Slovenske železnice opravile celo vrsto posebnih prazničnih voženj, s čimer bodo nadaljevale in okrepile svojo adventno tradicijo in razveselile predvsem najmlajše.

Ta december bo po slovenskih tirih 34-krat peljal Božičkov muzejski vlak, na voznem redu bo 15 voženj s Pravljičnimi vilami v Celje in deset voženj z Muco copatarico v blejsko zimsko pravljico, so napovedale Slovenske železnice.

Veseli praznični vlaki po vsej državi

Tradicija prazničnih vlakov je dolga sedem let, ko so prvič zapeljali vlaki s pravljičnimi vilami, pred petimi leti so se jim pridružili Božičkovi muzejski vlaki, lani pa tudi posebni vlaki z Muco copatarico na Bled.

Tradicija prazničnih in pravljičnih vlakov Slovenskih železnic je dolga sedem let, ko so prvič zapeljali vlaki s pravljičnimi vilami. | Foto: Ana Kovač Tradicija prazničnih in pravljičnih vlakov Slovenskih železnic je dolga sedem let, ko so prvič zapeljali vlaki s pravljičnimi vilami. Foto: Ana Kovač

Praznična potovanja se bodo vrstila ves december in po vsej Sloveniji, predstavili pa so jih na zadnji novembrski dan na prvem peronu ljubljanske železniške postaje, kjer so se zbrali vsi "udeleženci" decembrskih prazničnih voženj.

Z rednimi vlaki med Ptujem in Mariborom občutno hitreje

December je pomemben mesec tudi za redne in občasne potnike na slovenskih in pravzaprav vseh evropskih tirih, saj se drugo nedeljo v decembru praviloma na vseh evropskih železnicah uveljavljajo novi vozni redi. Letos tako novi vozni red začne veljati v nedeljo, 10. decembra.

Praznična potovanja pravljičnih vlakov Slovenskih železnic se bodo vrstila ves december in po vsej Sloveniji. | Foto: Ana Kovač Praznična potovanja pravljičnih vlakov Slovenskih železnic se bodo vrstila ves december in po vsej Sloveniji. Foto: Ana Kovač

Edina večja sprememba v notranjem prometu je za povprečno 13 minut krajše potovanje med Ptujem in Mariborom in obratno, saj tem vlakom ne bo več treba ustavljati na postaji Pragersko, je ob robu predstavitve praznične ponudbe Slovenskih železnic povedal pomočnik direktorja enote Potniški promet na Slovenskih železnicah Miloš Rovšnik.

Potniki, ki so na svoji poti s potniškimi vlaki med Ljubljano oziroma Celjem na eni in Ptujem oziroma Ormožem, Mursko Soboto in Hodošem na drugi strani do zdaj morali prestopati na Pragerskem, bodo zaradi omenjene spremembe po novem večinoma prestopali na postaji Rače.

Decembrska praznovanja bodo še udobnejša, saj bodo v tem času okrepili kapacitete vlakov, med 17. decembrom in 1. januarjem pa bosta med Ljubljano in Mariborom vozila dva dodatna nočna vlaka v vsako smer, so še napovedali pri Slovenskih železnicah.

Kje lahko pričakujete Božičkov muzejski vlak?

Prve vožnje z Božičkovim muzejskim vlakom bodo v soboto, 2. decembra, ko bo iz Ljubljane najprej zapeljal do Postojne, nato še do Sežane in Nove Gorice. Vožnje se bodo potem vrstile proti Litiji, Zidanemu Mostu in Dobovi, nato še med Novim mestom in Metliko, Novim mestom in Sevnico ter Trebnjem in Sevnico.

"Ena od glavnih novosti novega železniškega voznega reda, ki začne veljati 10. decembra, so skrajšani časi potovanja med Ptujem in Mariborom," je napovedal pomičnik direktorja Potniškega prometa na Slovenskih železnicah Miloš Rovšnik. | Foto: Ana Kovač "Ena od glavnih novosti novega železniškega voznega reda, ki začne veljati 10. decembra, so skrajšani časi potovanja med Ptujem in Mariborom," je napovedal pomičnik direktorja Potniškega prometa na Slovenskih železnicah Miloš Rovšnik. Foto: Ana Kovač

Prvo polovico decembra bodo sklenile vožnje iz Maribora, in sicer v Dravograd ter na Pragersko in Ptuj, nato pa med Ptujem in Mursko Soboto prav 15. decembra. Med Celjem in Litijo se bo Božiček z vlakom zapeljal 16. decembra, nato se bo do 23. decembra Božičkov muzejski vlak peljal med Ljubljano in Grosupljem.

Praznične vile v Celje – tokrat s slovenskim vlakom tudi iz Zagreba

V sedmem letu vožnje prazničnih vlakov Slovenskih železnic z vilami v Pravljično deželo Celje te dobivajo tudi mednarodni pridih. Ta bo namreč iz Zagreba v središče knežjega mesta zapeljal v petek, 29. decembra, kjer bo potnike med 10. in 12. ter 17. in 19. uro dočakala pravljična dežela doživetij – predvsem za najmlajše, a tudi za malo starejše.

V sedmem letu vožnje prazničnih vlakov Slovenskih železnic z vilami v Pravljično deželo Celje te dobivajo tudi mednarodni pridih. Vlak bo namreč zapeljal iz Zagreba v središče knežjega mesta v petek, 29. decembra. | Foto: Ana Kovač V sedmem letu vožnje prazničnih vlakov Slovenskih železnic z vilami v Pravljično deželo Celje te dobivajo tudi mednarodni pridih. Vlak bo namreč zapeljal iz Zagreba v središče knežjega mesta v petek, 29. decembra. Foto: Ana Kovač

Pravljična dežela Celje bo iz slovenskih krajev še dostopnejša – prvi vlak z vilami bo iz Maribora zapeljal 16. decembra, nato pa do 31. decembra še štirikrat. Iz Ljubljane se bodo vile z vlakom prav tako štirikrat zapeljale v Celje, in sicer med 17. in 30. decembrom. Na pot iz Velenja v Celje se bodo odpravile 19., 22. in 27. decembra.

Muca copatarica se bo peljala po eni od najlepših slovenskih prog

Muca copatarica in njen pomočnik škrat pa se bosta po soški progi iz Nove Gorice do Bleda, natančneje postaje Bled jezero, zapeljala šestkrat med 2. in 26. decembrom.

Prve vožnje z Božičkovim muzejskim vlakom bodo v soboto, 2. decembra, ko bo ta iz Ljubljane najprej zapeljal do Postojne, nato še do Sežane in Nove Gorice.  | Foto: Ana Kovač Prve vožnje z Božičkovim muzejskim vlakom bodo v soboto, 2. decembra, ko bo ta iz Ljubljane najprej zapeljal do Postojne, nato še do Sežane in Nove Gorice. Foto: Ana Kovač

V programu, ki so ga Slovenske železnice oblikovale s podjetjem Sava Hoteli iz Bleda, so za otroke poleg zabavne vožnje na eni od najlepših slovenskih prog pripravili še darilce in obilo dejavnosti na Bledu, med katerimi so tudi drsanje, kopanje in vožnja s cestnim vlakcem.

Večinoma veljajo redne vozovnice, za tujino tudi posebne ponudbe

Na pravljičnih vlakih večinoma veljajo redne vozovnice in običajni popusti, za muzejske vlake pa je posebna vozovnica za povratno potovanje, ki za odrasle stane deset evrov, za mlajše od 12 pa polovico tega zneska, so še povedali na predstavitvi.

Pravljičnih decembrskih vlakov Slovenskih železnic bodo gotovo najbolj veseli najmlajši. | Foto: Ana Kovač Pravljičnih decembrskih vlakov Slovenskih železnic bodo gotovo najbolj veseli najmlajši. Foto: Ana Kovač

Obenem so poudarili posebne ponudbe za adventna dogajanja v bližnji tujini – v Zagreb ali na Reko je mogoče odpotovati že za devet evrov v eno smer, a le do izteka zalog omejenega števila vozovnic.

Posebne ponudbe so na voljo tudi za Gradec, Beljak, Dunaj, Salzburg, Budimpešto, Prago, Beograd in München, zagotavljajo na Slovenskih železnicah.

Ne spreglejte