Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
30. 3. 2015,
14.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Igra prestolov Španija

Ponedeljek, 30. 3. 2015, 14.11

8 let

Po poteh snemanja Igre prestolov v Španiji

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tudi v peti sezoni Igre prestolov, ki bo na ogled od 13. aprila, so ustvarjalci ostali zvesti izbiri spektakularnih lokacij snemanja. Te je mogoče obiskati v Španiji.

Kmalu bo na ogled že peta sezona priljubljene televizijske serije Igra prestolov. Tako kot pri prejšnjih dogodivščinah junakov iz sedmih kraljestev so tudi tokrat ustvarjalci za snemanje poiskali spektakularne kraje in gradove. Večino najnovejše sezone so v nasprotju s prejšnjimi, ki so jih snemali na Hrvaškem, Islandiji, Severnem Irskem, Malti in v Maroki, posneli v Španiji.

To je, kot kaže, tudi priložnost za potovalne ponudbe. O tem so vsaj prepričani v turistični agenciji zakoncev Briana Tana in Yuchun Ku, poimenovani Zicasso, ki je specializirana za luksuzna potovanja.

Po poteh snemanja serije Igre prestolov, je po Hrvaški in Maroku, zdaj mogoče oditi tudi v Španijo.

Seviljska palača je sedež kraljevine Martell Osemdnevna pot po lokacijah snemanja kraljevskih dogodivščin se začne z dvodnevnim obiskom Madrida, nadaljuje pa po tirnicah proti Andaluziji. Španski pokrajini, polni presenetljivih kontrastov in antičnih mest, v katerih so mavrski zavojevalci vladali več stoletij ter pustili svoj pečat v umetnosti, arhitekturi in kulturi.

Raziskovanje spektakularne seviljske arhitekture, ujete v televizijske kamere, ne gre mimo najmogočnejše gotske mestne katedrale sv. Marije. Vrhunec zagotovo predstavlja obisk dvorca Alcázar, ki stoji na mestu mavrske utrdbe ter velja za enega najlepših v Španiji in eno najstarejših še delujočih kraljevih palač v Evropi. Španska kraljeva družina namreč zgornja nadstropja uporablja za svojo seviljsko rezidenco.

Razkošna dvorišča in bujni vrtovi dvorca so v peti sezoni Igre prestolov scenografija za grad Sončna ulica, središče Dornija in sedež kraljeve družine Martell.

Osrednjo bitko so posneta v osunski mestni areni Pot se nato nadaljuje na konec Pirenejskega polotoka v majhno mesto Osuna, ki se ponaša z veliko baročnimi cerkvami in palačami iz obdobja med 16. in 18. stoletjem. V zgodovino mesta se je med drugim zapisal podatek, da je bilo to prizorišče zadnje (državljanske) bitke, ki jo je vodil in dobil rimski cesar Julij Cezar 17. marca leta 45 pr. n. št.

Del mestne sedanjosti je prizorišče za bikoborbe s 6.500 sedeži, ki ga je zasnoval Aníbal González, sicer tudi arhitekt seviljskega trga Plaza de España. Osrednjo bitko v sagi Igra prestolov so posneli prav v tej osunski areni.

Ogled španskega dragulja A to še ni konec, saj si je mogoče lokacije snemanja ogledati tudi v Granadi, in sicer v kompleksu palač Alhambra iz 14. stoletja. Ta je tako kot Alcázar sicer vpisan na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine in velja za enega največjih kulturnih draguljev Španije. Potem ko so tam snemali še Igro prestolov, je za nekatere, tako kot druge lokacije sage, dobil še dodatne pomene in vrednost.

Ne spreglejte