SiolNET. Trendi Potovanja
Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Thinkstock in Mastercard

  • Messenger
  • Messenger

Pet stvari, ki jih morate vedeti med zapravljanjem v tujini

Mastercard - dopustovanje
Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Thinkstock in Mastercard

Poletje nas vsako leto vabi, da ga preživimo na sanjski lokaciji, čim bolj sproščeno in brezskrbno. Nekateri se na dopust odpravljajo za dlje časa, a tudi tisti, ki gredo tja za krajši čas, občutijo enak zanos in vznemirjenost ob pripravah na zasluženi odmor.

Preden se odpravimo na izlet ali potovanje v tujino, moramo poskrbeti tudi za svojo potovalno blagajno.

To še posebej velja, kadar potujemo v države, kjer je denarna valuta je drugačna od naše. Preverite, na kaj morate biti še posebej pozorni med dopustovanjem v tujini.

Dejstvo je, da se na potovanjih v tujini v vsakem primeru bolj splača plačevati brezgotovinsko.
Dejstvo je, da se na potovanjih v tujini v vsakem primeru bolj splača plačevati brezgotovinsko.

1. Kakšna so splošna priporočila?

Po priporočilih zveze potrošnikov in Združenja bank Slovenije je dobra priprava na plačevanje v tujini ključnega pomena. Za osnovne primere ne pozabite na nekaj gotovine, za čim bolj brezskrben dopust pa plačujte s plačilno kartico. Pred odhodom se pozanimajte tudi, kolikšen je vaš limit, in ga po potrebi povišajte, obenem pa preverite še veljavnost plačilne kartice.

2. Plačevati z debetno ali kreditno kartico?

Če potujete zunaj evrskega območja, npr. na Hrvaško, lahko plačujete s svojo debetno Maestro® ali kreditno Mastercard® kartico, pri dvigih na bankomatih pa raje uporabite Maestro. Pri plačilih na POS-terminalih ali pri dvigu gotovine je bolje izbrati opcijo brez konverzije (torej plačilo v lokalni valuti), saj se boste tako izognili morebitnim dodatnim stroškom.

3. Kako se izogniti dodatnim stroškom?

Preden se odpravite na dopust, se vsekakor pozanimajte o menjalnem tečaju izbrane destinacije in se tako oborožite z nekaj gotovine za najnujnejše izdatke. Še najbolj priročno boste plačevali kar s svojo debetno kartico Maestro, če boste izbrali možnost brez konverzije ali pretvarjanja v lokalno valuto. Tako vam ne bo treba skrbeti, ali imate s seboj dovolj gotovine, temveč boste raje uživali v slastni večerji ali si privoščili neprecenljiva doživetja, obenem pa se boste izognili strošku za menjalni tečaj, ki ga zaračunava banka, lastnica bankomata.

4. Katero plačilno kartico izbrati na potovanjih? Statistike razkrivajo, da se na potovanjih v tujini ljudje vedno bolj zanašajo na prednosti elektronskega plačevanja in kartice vključujejo v svoj vsakdan, kar predstavlja nepogrešljiv del njihovih potovanj.
Statistike razkrivajo, da se na potovanjih v tujini ljudje vedno bolj zanašajo na prednosti elektronskega plačevanja in kartice vključujejo v svoj vsakdan, kar predstavlja nepogrešljiv del njihovih potovanj.

Mastercard je z leti postal popoln sopotnik za ljudi, ki na poti želijo varno, hitro in priročno plačevanje s karticami, brez sitnosti z gotovino in menjalnicami. Dopustnikom in tistim, ki potujejo zaradi poslovnih razlogov, pomaga, da čim bolj izkoristijo svoja potovanja in doživijo več.

5. Na kaj bodimo še bolj pozorni? Na varnost!

Prednost plačilne kartice Mastercard je varnost, saj se v tujini ne sprehajate z večjo količino denarja v žepu, s tem pa zmanjšate tudi verjetnost tatvine. K večji varnosti lahko prispevate tudi sami – kartice ne puščajte na vidnem mestu, PIN-kode ne zapisujte v telefon ali nosite v denarnici, vedno jo imejte v spominu ali na listku, ki ga lahko skrijete na mestu nastanitve.

Če pozabite svojo varnostno kodo, kartico izgubite ali vam jo odtujijo, si ne pokvarite dopusta. Pokličite številko, ki je navedena na zadnji strani vaše kartice, in prekličite kartico. Banka, ki je izdala vašo kartico, vam bo ustrezno svetovala glede nadaljnjih korakov.

Od trenutka preklica bo za morebitne nastale stroške zaradi zlorabe kartice odgovoren izdajatelj. Za dodatno zaščito pa si vseeno vklopite varnostna sporočila, s katerimi boste nadzorovali tako porabo kot uporabo sredstev, še dodajajo pri Mastercardu.

S kartico tudi do ekskluzivnih doživetij v tujini

Kartica Mastercard je kot plačilno sredstvo gotovo priročnejša od gotovine in sprejeta v več kot 210 državah po vsem svetu. Poleg zgoraj zapisanih prednosti pa vam ponuja tudi številne ugodnosti, ki jih najdete na spletni strani mastercard.si, in dostop do ekskluzivnih doživetij. Katerih? Odkrijte neprecenljiv svet z imenom Priceless Cities.

Mastercard - dopustovanje

Do nepozabnega dopusta kar pri sosedih

Slovenci poleti že pregovorno romamo na Hrvaško, ki nas vedno znova navduši s prekrasnimi plažami, očarljivimi mesti, razgibano Vstopite v svet neprecenljivih doživetij. Na fotografiji doživetje v puljski areni. Vstopite v svet neprecenljivih doživetij. Na fotografiji doživetje v puljski areni. pokrajino, odlično kulinarično ponudbo, gostoljubjem prebivalcev in številnimi možnostmi za pestro in razgibano preživljanje prostega časa. Do njih lahko odslej dostopate popolnoma drugače.

Hrvaška je del Mastercard Priceless® Cities, ki imetnikom kartice Mastercard omogoča vrsto edinstvenih in ekskluzivnih doživetij, do katerih lahko dostopajo na 87 lokacijah po vsem svetu. Vaše počitnice na Hrvaškem bodo s programom Priceless Croatia tako še zanimivejše. Zakaj ne bi izkusili odprtja Poletnega festivala Dubrovnik kot vipovec ali si na zasebnem vodenju ogledali treninga gladiatorjev v puljski areni? V svoji drugi izdaji program prinaša več kot 20 doživetij in 20 edinstvenih ugodnosti, ki so imetnikom kartic Mastercard na voljo od 1. junija do 30. septembra 2018.

Za več informacij obiščite www.mastercard.si.

Pula Priceless Trendi 10 neprecenljivih destinacij na Hrvaškem v letošnjem poletju Dopust/Mastercard Trendi Kako se učinkovito pripraviti na dopust?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin