Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 7. 2018,
8.11

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Slovenci tujina potovanja Mastercard advertorial

Četrtek, 5. 7. 2018, 8.11

2 meseca

Odkrijte nasvete za varno in neprecenljivo poletje

Kako se učinkovito pripraviti na dopust?

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Thinkstock

Mastercard potovanja

Sezona dopustov je v polnem teku, in če letos svojih stopal še niste pomočili v morje, to morebiti načrtujete v prihodnjih dneh. Eno izmed ključnih vprašanj, na katera si moramo odgovoriti pred potovanjem v tujino, je, kako bomo ravnali z denarjem.

Kakšne so najboljše prakse, kako si zagotoviti tujo valuto ali kako denimo dvigovati gotovino brez konverzije? Ali pa - bomo na počitnicah plačevali s kartico ali z gotovino?

Kartice so nepogrešljiv sopotnik za popotnike v Sloveniji

Statistike razkrivajo, da se na potovanjih v tujini ljudje vedno bolj zanašajo na prednosti elektronskega plačevanja in kartice vključujejo v svoj vsakdan, kar predstavlja nepogrešljiv del njihovih potovanj.

Slovenija je denimo leta 2017 gostila več kot tri milijone mednarodnih obiskovalcev. Ti so potrošili več kot 2,5 milijarde evrov, od tega 25 odstotkov za hrano, 22 odstotkov za nakupe, 22 odstotkov za aktivnosti in 11 odstotkov za nastanitve. Več kot 80 odstotkov vseh transakcij je bilo izvršenih s plačilnimi karticami (vir: Euromonitor – 2016/2017).

Dejstvo je, da se na potovanjih v tujini v vsakem primeru bolj splača plačevati brezgotovinsko. Ob izbiri valute plačila je dobro vedeti, da je plačevanje s kreditno kartico v lokalni valuti ugodnejše, saj vam ob izbiri domače valute ne zaračunajo le stroška pretvorbe, ampak tudi dodatek za opravljeno storitev.

Mastercard® je tako z leti postal popoln sopotnik za ljudi, ki na poti želijo varno, hitro in priročno plačevanje s karticami, brez sitnosti z gotovino in menjalnicami. Dopustnikom in tistim, ki potujejo zaradi poslovnih razlogov, pomaga, da čim bolj izkoristijo svoja potovanja.

Preden se odpravite na dopust, se vsekakor pozanimajte o menjalnem tečaju izbrane destinacije. Če potujete zunaj evrskega območja, npr. na Hrvaško, plačujte s svojo debetno Maestro ali kreditno kartico Mastercard, pri dvigih na bankomatih pa raje uporabite Maestro.

Prav tako vam svetujemo, da pri plačilih na POS-terminalih ali pri dvigu gotovine izberete opcijo brez konverzije (torej plačilo v lokalni valuti), saj se boste tako izognili morebitnim dodatnim stroškom.

Evropejci smo znani po tem, da radi potujemo, in Slovenci nismo prav nobena izjema. Sodeč po raziskavi Mastercard Global Consumer Tracker, v povprečju Evropejci desetkrat na leto potujejo znotraj svoje države ali v tujino: Čehi in Slovaki so na vrhu lestvice z 19 potovanji na leto, Slovenci pa jih opravimo povprečno 16 na leto.    | Foto: Evropejci smo znani po tem, da radi potujemo, in Slovenci nismo prav nobena izjema. Sodeč po raziskavi Mastercard Global Consumer Tracker, v povprečju Evropejci desetkrat na leto potujejo znotraj svoje države ali v tujino: Čehi in Slovaki so na vrhu lestvice z 19 potovanji na leto, Slovenci pa jih opravimo povprečno 16 na leto.

Varnost na prvem mestu

Prednost plačilne, debetne ali kreditne kartice je zagotovo varnost, saj se v tujini ne sprehajate z večjo količino denarja v žepu, s tem pa zmanjšate tudi verjetnost tatvine. K večji varnosti lahko prispevate tudi sami – kartice ne puščajte na vidnem mestu, PIN-kode ne zapisujte v telefon ali nosite v denarnici, vedno jo imejte v spominu ali na listku, ki ga lahko skrijte na mestu nastanitve.

Če pozabite svojo varnostno kodo, kartico izgubite ali vam jo odtujijo, si ne pokvarite dopusta. Pokličite številko, ki je navedena na zadnji strani vaše kartice in jo prekličite. Banka, ki je izdala vašo kartico, vam bo ustrezno svetovala glede nadaljnjih korakov.

Od trenutka preklica bo za morebitne nastale stroške zaradi zlorabe kartice odgovoren izdajatelj. Za dodatno zaščito pa si vseeno vklopite varnostna sporočila, s katerimi boste nadzorovali tako porabo kot uporabo sredstev.

Priročnost plačevanja s kartico v tujini – široka sprejetost

Kartica Mastercard je kot plačilno sredstvo priročnejša od gotovine in sprejeta v več 150 državah po svetu na več kot 20 milijonih različnih prodajnih mestih. Ponuja vam tudi številne ugodnosti, ki jih najdete na spletni strani mastercard.si, in dostop do ekskluzivnih doživetij. Katerih? Odkrijte neprecenljiv svet z imenom Priceless Cities.

Pula Priceless
Trendi 10 neprecenljivih destinacij na Hrvaškem v letošnjem poletju
Razkrivamo vam 10 nasvetov, s pomočjo katerih boste lahko varno in priročno elektronsko plačevali na vsakem koraku potovanja – od načrtovanja in rezervacij do preživljanja časa na izbrani destinaciji.

Nasveti vam bodo pomagali do še bolj varnih in prijetnih počitnic, medtem ko boste uživali v vseh prednostih neprecenljivih doživetij. | Foto: Nasveti vam bodo pomagali do še bolj varnih in prijetnih počitnic, medtem ko boste uživali v vseh prednostih neprecenljivih doživetij.

KO NAČRTUJETE DOPUST

1. Imejte pri roki telefonske številke.

Pred odhodom si zabeležite vse tiste najpomembnejše telefonske številke in naredite tudi nekaj fizičnih kopij.

2. Pozanimajte se, kakšne ugodnosti vam prinaša vaša kartica.

Na svoji banki se pozanimajte o ugodnostih, kot so zavarovanje na potovanjih in ugodnosti za prosti čas

3. Ustvarite nepozaben načrt potovanja.

Potrebujte pomoč? Obiščite spletno stran Priceless Cities za neprecenljiva doživetja s pomočjo kartice Mastercard.

NA DOPUSTU

4. Plačujte v lokalni valuti.

Kadar v tujini uporabljate plačilno kartico, za najboljšo konverzijo vedno plačujte v lokalni valuti.

5. Nikdar ne zaupajte kartice neznancem.

Kadar v lokalu ali restavraciji plačujete s kartico, prosite natakarja, naj prinese portal do mize, ali stopite z njim do blagajne.

6. Zapomnite si svojo PIN-številko.

Nikdar ne zapišite svoje PIN-številke. Če jo želite shraniti na svojem telefonu, si prenesite aplikacijo za hrambo PIN-številk.

7. Plačujte z mobilnim telefonom ali brezstično.

Ko potujete, razmislite o varnih, hitrih in enostavnih načinih plačevanja.

8. Ste za zabavo?

Odkrijte festivale na Poljskem, Madžarskem, Hrvaškem, v Bosni, Romuniji, Ukrajini in brezstično plačujte.

OB VRNITVI DOMOV

9. Preverite transakcije na računu.

Ne pozabite preveriti transakcij in v roku 30 dni prijavite morebitna sumljiva plačila.

10. Delite ocene in komentarje.

Pomagajte drugim popotnikom z ocenami in priporočili svojih najljubših krajev in izkušenj.

Ne spreglejte