Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
28. 9. 2016,
3.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Zagreb hotel turizem Hrvaška notranje oblikovanje

Sreda, 28. 9. 2016, 3.58

6 let, 7 mesecev

Nenavaden hotel, ki ga odpirajo v bližini Zagreba

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Hotel Priča | Foto Facebook/Hotel Priča

Foto: Facebook/Hotel Priča

Hotel Priča (v prevodu zgodba), tako kot obljublja že ime, izrazito stavi na zgodbo. Naslanja se na mitološke pripovedi, v svoji vizualni izvedbi pa je tako samosvoj.

Družinski hotel Priča, ki ga odpirajo te dni, stoji v naselju Rakov potok v Samoborju, mestu takoj za slovensko-hrvaško mejo v smeri Zagreba. V zasnovi hotela so se naslonili na nematerialno dediščino - zgodbe in bajke tega okolja.

Kulturno izročilo je tako izhodišče zasnove notranjega oblikovanja hotela, ki se v vsaki izmed sobi posveča svojemu motivu. Mitološke vsebine se v njem materializirajo na različnih ravneh, kar je tako oblikovalski kot hkrati tudi marketinški prijem tega turističnega objekta.  

Del tega pa je tudi sporočilo, ki ga podajajo hrvaški mediji, da bodo njegove številne skrivnosti in zgodbe odkrite samo obiskovalcem.

Osrednji hotelski hodnik je v vlogi pripovedovalca, ki goste popelje do posameznih zgodb, motivov, ujetih v sobe.  | Foto: Facebook/Hotel Priča Osrednji hotelski hodnik je v vlogi pripovedovalca, ki goste popelje do posameznih zgodb, motivov, ujetih v sobe. Foto: Facebook/Hotel Priča

Hoja po stopnicah

Vse se začne na galeriji, po kateri se obiskovalec povzpne po stopnicah, ki ob njegovih korakih postaja vse bolj igriva in polna življenja. Okoli njega se namreč po stropu in zidu vzpenjajo različni znaki, mitološka in leteča bitja.

A to je šele uvod, priprava v pravljičnost hodnika in zgodb, ki jih vsaka na svoj način pripovedujejo hotelske sobe. Galerija je sicer skupni družabni prostor, kjer strežejo tudi zajtrk. Pa ne le to, ker je tu mogoče najti številne detajle, ki med seboj povezujejo magične svetove prostorov.

Hodnik kot pripovedovalec

Osrednji hodnik je v hotelu prevzel vlogo pripovedovalca, ki prisotne popelje v različne svetove – sobe. A teh niti ni tako veliko, saj gre za majhen hotel, je pa zato vsaka izmed šestih navdahnjena s svojo lokalno mitsko zgodbo, katere samosvojost in posebnost se izraža v notranjem oblikovanju.

Drozdovo gnijezdo, Škrinjica tajni, Livada luči, Ognjištve krijesa, Coprničin kotao in Vilina špilja so imena sob, ki nakazujejo tudi njihovo tematiko.

Za vrati nekaterih sob

In kakšen je pogled za vrati nekaterih izmed sob hotel? Drozodovo gnezdo je na primer eno posteljna soba, zamišljena pa je kot kletka za ptice, v njej pa so tudi gugalnica in ogromna perja.

 | Foto: Facebook/Hotel Priča Foto: Facebook/Hotel Priča

Ključ do pohištva

Soba Škrinjica tajni, v prevodu kot skrinjica skrivnosti, je na prvi pogled popolnoma prazna, katero na vhodnih vratih spremlja ilustracija stilizirane Neckerjeve kocke. Namig, kaj lahko pričakujemo za vrati, kjer se odvija vizualna in zaznavna dezorientiracija, spodbujena skozi prostor v celoti prekrit z belimi in črnimi šahovskimi polji.

V sobi Skrinja skrivnosti pot do pohištva, v prostoru, oblečenem v črno-bele kvadrate, odpirajo številni ključi. | Foto: Facebook V sobi Skrinja skrivnosti pot do pohištva, v prostoru, oblečenem v črno-bele kvadrate, odpirajo številni ključi. Foto: Facebook

V njem najprej niti ni opreme, kar pomeni, da si gost v njej iz "nič" naredi prostor "po svoji meri". Ključ do tega so ključi, ki vsak po eden odpirajo po en element: okno, ogrevanje, stol, mizo, televizijo, posteljo, omaro, police, ogledalo. Z odklepanjem pa si obiskovalec tako po svoje sestavi pohištvo.

Pravljični vrt
 | Foto: Facebook/Hotel Priča Pravljični vrt Foto: Facebook/Hotel Priča V sobi z imenom Livada luči, gre seveda za svetlobo, za dvodimenzionalne in tridimenzionalne silhuete. Celotna obarvana v modro in s scenografijo luči deluje magično. 

Ne spreglejte