Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 7. 2015,
14.59

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Brda

Ponedeljek, 13. 7. 2015, 14.59

2 leti, 11 mesecev

Najlepša renesančna vila v Sloveniji odpira vrata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Popolnoma obnovljena Vila Vipolže je vseslovenski ponos.

Vila Vipolže v Brdih po celostni prenovi ministrstva za kulturo odpira vrata. Najlepša renesančna vila v Sloveniji navdušuje z novim kongresnim, kulturnim in družabnim središčem, kjer bo mogoče organizirati dogodke in srečanja s pridihom beneške elegance in briškega gostoljubja.

Vila Vipolže, ki Sloveniji, Evropi in svetu odpira vrata s sloganom Vezi med svetovi in ljudmi, je lep zgled, kako izjemnemu spomeniku kulturne dediščine vdahniti življenje s sodobno opremo ter z vizijo, usmerjeno v turizem in gostoljubje. Vsak dogodek tukaj, pa naj bo to poslovno druženje, protokolarno srečanje, kulturni večer ali zasebna zabava, bo edinstven. "Okolje renesančne vile sredi briških gričev, ki poleg lepote in tradicije ponuja najsodobnejšo tehnološko podporo, bo privlačilo mnoge organizatorje dogodkov in srečanj. To je izjemna priložnost za razvoj poslovnega in kulturnega turizma v širši Goriški regiji. V Brdih si močno prizadevamo, da kot dežela opojnih trenutkov navdihujemo obiskovalce z nepozabnimi doživetji," pripoveduje direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec.

Renesančna vila odseva zgodovino življenja na stičišču treh svetov in kultur. Sprva je bila lovski dvorec goriških grofov, njegovi poznejši lastniki pa so bili plemiči rodbin Herberstein, Della Torre, Attems in Teuffenbach. Benečani so dvorec preoblikovali v elegantno vilo pravokotne oblike z dvema stolpičema. Lastnikom so jo uporabljali kot poletno rezidenco z zelenim parkom. Pred vilo se še danes v nebo vzpenjajo večstoletne, najstarejše na Slovenskem rastoče ciprese. Poleg veličastnega prvega nadstropja s sodobnimi dvoranami, ki je ohranilo ime Piano Nobile, se lahko Vila Vipolže pohvali s prostori za kavarno, restavracijo z obokano vinsko kletjo, najsodobnejšo kuhinjo in banketno sobo. Štirje apartmaji in dve suiti z najlepšim razgledom na briške griče bodo ekskluzivna dodana vrednost ob najemu Vile Vipolže.

Ministrstvo za kulturo je s pomočjo sredstev Evropske unije v celoti obnovilo zunanjost in notranjost Vile Vipolže. Zahtevna konservatorska dela so izvedli pod strokovnim nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine OE Nova Gorica. Zdaj je briška lepotica pripravljena, da se vanjo naseli novo življenje. Prvi bo že Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, sledili bodo najemniki gostinstva. Vsi bodo v prepoznavnem briškem stilu skrbeli za velikodušno gostoljubje, v Brdih vedno pospremljeno s svetovno znanimi vini in lokalnimi specialitetami te edinstvene pokrajine med Alpami in Sredozemljem.

Celostno obnovo Vile Vipolže je delno financirala Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se je izvajala v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007–2013, razvojne prioritete Povezovanje naravnih in kulturnih potencialov, prednostne usmeritve Mreženje kulturnih potencialov.

Foto: Arctur, Nea Culpa

Ne spreglejte