Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 11. 2016,
13.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

1

Natisni članek

prazniki prazniki adventni sejem božični sejem izlet

Sobota, 19. 11. 2016, 13.33

6 let, 6 mesecev

Najbolj okusni božični sejmi po Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

1

Božični sejem | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Predbožični čas se nezadržno bliža, prva adventna nedelja bo letos že novembra, zato je skrajni čas, da pregledamo, kateri božični oziroma adventni sejmi so najbolj zanimivi, ko govorimo o ponudbi prazničnih dobrot.

Ste eden tistih, ki ob praznikih pomislijo predvsem na hrano, ki jih spremlja? Potem bo naš tokratni izbor božičnih sejmov, ki so še posebej zanimivi za sladokusce, pravi za vas. Tokrat smo se odmaknili od klasik in izbrali pet morda manj znanih sejmov, ki pa so še posebej slastni.

Budimpešta, Madžarska

Madžarska kuhinja je pestra in samosvoja, v božičnem času pa ni nič drugače. Hrana je na božičnem sejmu v Budimpešti v središču pozornosti, pa naj bodo to klasične jedi, kot so golaž, langos (tako imenovana madžarska pica) in zelje, polnjeno z gosjim meso, ali kaj bolj pustolovskega, kot je obara s petelinjimi testisi (kakashere pörkölt), klobasa iz gosjih jeter ali buča, pečena v račji masti.

Obvezno si morate privoščiti tudi tradicionalni kürtőskalács, dimniku podobno votlo slaščico iz testa, potresenega s sladkorji in raznimi dodatki, kot so mleti orehi in cimet.


Trento, Italija

V glavnem mestu najsevernejše italijanske dežele je božični sejem povsem v znamenju tamkajšnje kulinarike. Na stojnicah, razpostavljenih po dveh mestnih trgih, lahko degustirate sire z okoliških planin, suhomesnate izdelke, slana in sladka peciva, pa marmelade, med in najrazličnejše slaščice iz teh krajev.

Trento | Foto: www.mercatinodinatale.tn.it Foto: www.mercatinodinatale.tn.it

Pa pijača, ste rekli? Kuhano vino pustite ob strani, tukaj se pije vroč bombardino s stepeno smetano, šilce ali dve grappe, predvsem pa ne smete pozabiti, da ste v krajih izjemnih penečih vin. Trento je ne nazadnje dom kleti Ferrari, enega najbolj znanih pridelovalcev penečih vin v Italiji.


Strasbourg, Francija

Strasbourg, ki mu pravijo tudi božična prestolnica, ima enega najstarejših - prvič so ga priredili že leta 1570 - in največjih božičnih sejmov v Evropi. Na stotinah stojnic na 12 lokacijah po mestu si lahko privoščite tipične alzaške dobrote, od prest pa do gosjih jeter, prestižne delikatese, ki vam jo postrežejo tudi v sendviču. Ne zamudite tamkajšnjih priljubljenih božičnih piškotov bredele.

Bredele, božični piškoti | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Posebnost sejma v Strasbourgu je, da na njem vsako leto gostuje še ena država. Letos je to Portugalska, ki se bo seveda predstavila tudi s svojimi dobrotami, kot so pasteis de nata, tradicionalne praznične tortice z jajčno kremo.


Nürnberg, Nemčija

Tudi nürnberški božični sejem se lahko pohvali s stoletja dolgo tradicijo, prirejati so ga začeli sredi 16. stoletja. Sejem je odlična priložnost, da poskusite mesno specialiteto, po kateri slovi to mesto - nürnberško Rostbratwurst, klobaso iz svinjskega mesa, ki nosi evropsko zaščito. Prava je le tista, ki so jo izdelali v Nürnbergu, in to po strogo zapovedanem receptu.

Nürnberger Bratwurst | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Za sladkosnede pa v Nürnbergu po več stoletij starem receptu pečejo značilne medenjake Elisenlebkuchen, ki imajo prav tako zaščiten status.


Praga, Češka

Na praškem božičnem sejmu se vsekakor občuti vpliv kuhinj sosednjih držav, med drugim lahko tam poskusite nemškim podobne klobase, madžarski langos ali pa trdelnik, stožčasto sladko pecivo, ki ga imajo Čehi za svojega, čeprav je bolj ali manj enak kot madžarski kürtőskalács.

Praška šunka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Za tipično praško izkušnjo je vsekakor treba zaviti h kateri od stojnic, ki na odprtem ognju peče praško šunko, to pa poplakniti s češkim pivom ali, za bolj božično vzdušje, becherovko, znano češko grenčico. Če pa vam ob vsem tem vendarle zadiši kuhano vino, le namig: v češčini mu rečejo svařák (kar se izgovori tako).

Ne spreglejte