Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 5. 2016,
15.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

turizem narodni park Similanski otoki Koh Tachai Tajska

Sreda, 18. 5. 2016, 15.44

6 let, 7 mesecev

Na Tajskem zaradi posledic turizma zaprli otok Koh Tachai

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
otok Koh Tachai Tajska | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Na Tajskem bodo zaradi skorajda nepopravljive škode, ki jo povzroča naval obiskovalcev, otok Koh Tachai zaprli za turiste.

Skoraj vsi narodni parki na Tajskem so med deževno dobo od sredine maja do sredine oktobra zaprti za turiste. Otoka Koh Tachai pa oktobra letos sploh ne bodo znova odprli, poroča tajski časnik Bangkok Post.

Narodni park Similanski otoki - eden od teh je Koh Tachai - je priljubljen med turisti in potapljači, za katere bo sicer še vedno dostopnih nekaj potapljaških mest na območju.

Similanski otoki so zelo priljubljena destinacija za potapljače. | Foto: Thinkstock Similanski otoki so zelo priljubljena destinacija za potapljače. Foto: Thinkstock

"Moramo ga zapreti, da dovolimo okolju, da se rehabilitira. To moramo storiti, še preden škode ne bo več mogoče popraviti," je za Bangkok Post dejal generalni direktor s tajskega ministrstva za narodne parke, divje živali in ohranjanje rastlin Tunya Netithammukal.

Lokalni mediji so poročali, da otok Koh Tachai hkrati "prenese" kakšnih 70 turistov, kljub temu pa je bilo tam včasih skupaj s stojnicami za hrano in turističnimi čolni tudi več kot 1000 ljudi, kar je mnogo preveč za zmogljivosti otoka.

Otok so zaprli, da bi si narava lahko opomogla. | Foto: Thinkstock Otok so zaprli, da bi si narava lahko opomogla. Foto: Thinkstock

"To je miniaturni raj - če se le lahko izogneš gneči. Na žalost veliko neizkušenih potapljačev uničuje krhek koralni greben s tem, ko dregajo v korale in jih poskušajo fotografirati. Ljudje žal niso zainteresirani za ohranitev narave, zanima jih samo to, da bodo posneli zanimivo fotografijo," je po poročanju BBC izjavil britanski turist Steve Downing, ki se je na otoku potapljal lani.

Tajska na svoje plaže in otoke letno privablja več deset milijonov turistov.

Ne spreglejte