Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 5. 2016,
11.49

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

IEDC Bled Poslovna regata Bled 2016 Danica Purg

Petek, 27. 5. 2016, 11.49

7 let, 10 mesecev

Na prvi poslovni regati na Bledu tudi IEDC – Poslovna šola Bled

Oglasno sporočilo

Foto: Turistično društvo Bled

Na Bledu bo 17. in 18. junija potekala prva poslovna regata, na kateri bodo v ospredju timsko delo, poučnost, osredotočenost, tradicija in varovanje okolja, vrednote, ki so skupne veslanju in odličnim podjetjem. Šport, ki je doma na Bledu, se bo po preteklih uspešno izvedenih regatah zdaj ponovno utrdil s poslovnim svetom. IEDC – Poslovna šola Bled je prav tako partnerica projekta. Naša gostja je direktorica, dr. Danica Purg.

IEDC – Poslovna šola Bled je sinonim za poslovno odličnost in znanje s tega področja v Sloveniji. Kakšna bo vaša vloga pri Poslovni regati Bled 2016?

Poslovno regato Bled podpiramo zlasti iz dveh razlogov; prvič – čeprav smo izrazito mednarodno usmerjeni, kar zadeva profesorje in udeležence, ne zanemarjamo pomena ožjega, lokalnega okolja, ter drugič – naša šola že 30 let razvija inovativne prijeme in metode  pri izobraževanju vodilnih. Eden takšnih je vpeljava vzporednic med vodenjem in drugimi področji, zlasti umetnostjo, znanostjo in športom. In ravno veslanje, ki sicer velja tudi za akademski šport, je zelo dobra prispodoba za vodenje! Ljudje namreč želijo biti del nečesa večjega, zato mora v timu obstajati kolektivni ego, ne le individualni ego vodje. Če želiš voziti čoln sam, boš zagotovo uspešnejši, če te bo tim podpiral! Kot vem, tudi noben poslovni uspeh ni individualen.

Kaj boste ponudili udeležencem regate?

Za udeležence regate bomo pripravili predavanje dr. Iana Sutherlanda z naslovom Vodenje uspešnih timov (Leadership-for-high-performing-teams). Predavanje bomo zasnovali na podlagi naših ključih vodil: vrhunsko znanje, holistični pristop ter učenje s prenosom spoznanj z drugih področij – v tem primeru s področja športa. Zadnje se je izkazalo za zelo prodoren in v praksi uporaben način razvoja voditeljstva. S tovrstno metodologijo dokazano dosegamo večjo preobrazbo in izzovemo globljo refleksijo udeležencev. In ravno to izkušnjo bomo omogočili udeležencem regate!

Kaj lahko takšni športni dogodki, kjer podjetja morajo delovati kot tim, prinesejo podjetjem in zaposlenim?

Analogija med timskih delom in veslanjem je zelo slikovita in učinkovita – vsak sedež v čolnu ima svojo nalogo. Vse so enako pomembne; četudi vodja sedi spredaj in določa tempo in smer, čoln ne bo prišel nikamor, če bo vsak delal po svoje. Zelo podobno je v podjetju, zato je oblikovanje in vodenje učinkovitih timov eden ključnih dejavnikov uspeha.

30-letnica IEDC – Poslovne šole Bled je dober trenutek, da se ozrete nazaj. Na kaj ste najbolj ponosni?

Poslanstvo naše šole je izobraževati najobetavnejše in najvišje menedžerje, pri čemer se osredotočamo na družbeno odgovorno in ustvarjalno vodenje. Zato smo zlasti ponosni na mednarodna priznanja z omenjenih področij (izpostavila bi zgolj najaktualnejši: letos nas je Odbor Združenih narodov za odgovorno poslovno izobraževanje PRME, ki združuje več kot 500 poslovnih šol in univerz iz 80 držav, razglasil za šampiona v srednji in vzhodni Evropi; leta 2012 je mednarodno Združenje MBA (Association of MBAs), ki velja za najbolj kredibilno s tega področja in daje akreditacije AMBA, naš študijski program MBA uvrstila med štiri najinovativnejše na svetu), na nenehni razvoj pedagoškega in raziskovalnega dela, na mrežo, ki jo ustvarjamo, na vse naše diplomante, osebno pa sem najbolj ponosna na pozitivne odzive naših udeležencev. To najlepše ponazori izjava enega izmed naših diplomantov: "Ko sem končal MBA na IEDC – Poslovni šoli Bled, nisem postal le boljši menedžer, temveč je moja družina dejala, da sem postal tudi boljši človek." Letos smo v želji po še večji internacionalizaciji odprli pisarno na Dunaju, saj številni udeleženci izobraževanj prihajajo iz Avstrije. To je svojevrstno priznanje naši kakovosti – včasih je slovenska elita hodila študirat na avstroogrski Dunaj, danes pa vrsta mednarodnih avstrijskih podjetij pošilja svoje menedžerje na izobraževanja v našo šolo.

Kam gre poslovni svet v prihodnje? Slišati je, da smo ljudje vse manj pomembni, da se vse bolj in bolj vrti okoli tehnologije, ki bi enkrat v tehnoloških in poslovnih odločitvah menda lahko zamenjala človeka. Mislite, da res?

Tehnologijo ustvarjajo ljudje in ne obratno, zato ne verjamem, da bodo ljudje kadarkoli manj pomembni od tehnologije. Drži pa, da smo vedno bolj tesno povezani – če samo pogledate, kako "odvisni" smo od pametnih telefonov. Včasih imam srhljiv občutek, da me obkrožajo kiborgi, torej nekakšni hibridi med človekom in strojem. Zato se mora vsak posameznik vprašati, do katere mere mu tehnologija pomaga in kje je tista točka, ko sam postane njen suženj.

Načrti?

Biti še boljši – kar razumem kot biti še bolj inovativen, relevanten in kakovosten, mednarodno znan in priznan partner v izobraževanju in razvoju za vodilne kadre po vsem svetu.

Ne spreglejte