Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 7. 2018,
19.47

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

3

Natisni članek

turizem nepremičnine Črna gora Luštica

Ponedeljek, 23. 7. 2018, 19.47

5 let, 9 mesecev

Na črnogorski obali gradijo povsem novo mesto za milijardo evrov #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

3

Luštica, Črna gora | Foto lusticabay.com

Foto: lusticabay.com

V prihodnjih 20 letih naj bi na obali Črne gore zraslo povsem novo mesto s tisoč apartmaji, 500 vilami in sedmimi hoteli - prvega med njimi so odprli pred kratkim.

V zalivu Trašte na polotoku Luštica, ki zapira vhod v znamenito črnogorsko Boko Kotorsko, raste megalomanski projekt. Mednarodno gradbeno podjetje Orascom s sedežem v Egiptu tam gradi povsem novo mesto, namenjeno tako turistom kot ljudem, ki bodo tam preprosto - živeli. Vrednost projekta? 1,1 milijarde evrov, od tega naj bi deset odstotkov investicije zagotovile črnogorske oblasti.

Luštica, Črna gora | Foto: lusticabay.com Foto: lusticabay.com

Načrtujejo mesto s šolo, bolnišnico, gasilci in policijo

Na 690 hektarjih ozemlja, ki je bilo nekoč del vojaškega oporišča, naj bi v prihodnjih 20 letih zraslo tisoč apartmajev, 500 samostojnih hiš in vil ter sedem hotelov, golfišče z 18 luknjami in dve marini, ob tem pa naj bi novo mesto dobilo tudi šolo, bolnišnico ter gasilsko in policijsko postajo.

Graditi so začeli leta 2013 in do zdaj dokončali 26 zgradb s skupno 160 stanovanji, ki imajo po navedbah gradbinca že lastnike oziroma stanovalce.

Luštica, Črna gora | Foto: lusticabay.com Foto: lusticabay.com

Nekaj jih je sicer še vedno mogoče zaslediti v spletnih nepremičninskih oglasih, 30 kvadratnih metrov velika garsonjera je na primer na prodaj za 260 tisoč evrov. Nekaj rezidenc je zagotovo prodanih, ne nazadnje jih novi lastniki že oddajajo na spletni platformi Airbnb, stanovanje za štiri osebe je na primer mogoče najeti za 130 evrov na noč.

Odprli prvega od sedmih načrtovanih hotelov

Pred kratkim pa je v kompleksu vrata odprl tudi prvi hotel, razkošni The Chedi Luštica Bay, ki je nastal v sodelovanju z azijsko hotelsko verigo GHM. Hotel ima 110 sob, dve restavraciji in bar, zunanji in notranji bazen ter spa in fitnes. Cene? V začetku avgusta bo treba za dvoposteljno sobo odšteti okoli 270 evrov na noč.

Razkošni hotelski projekti na črnogorski obali

The Chedi Luštica Bay sicer še zdaleč ni prvi luksuzni hotel oziroma letovišče, ki je vzniknilo na obali Črne gore, v zadnjih letih so jih odprli kar nekaj, na primer letovišče in marino Porto Montenegro v mestu Tivat, pa Dukley v Budvi, na obali Skadarskega jezera naj bi v prihodnjih nekaj letih odprli prestižno ekoletovišče, medtem ko za najbolj ekskluzivno nastanitev velja letovišče na otočku Sveti Stefan, ki ga upravlja hotelska veriga Aman in kjer je pred kratkim z družino dopustoval David Beckham.

Trendi Sveti Stefan: preporod nekdanjega jugoslovanskega blišča
Beckham, Črna gora
Trendi David Beckham z družino dopustuje na Jadranu #foto
Ne spreglejte