Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2014,
12.21

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Novak Đoković hotel turizem Črna gora

Sreda, 9. 7. 2014, 12.21

1 leto, 8 mesecev

Sveti Stefan: preporod nekdanjega jugoslovanskega blišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Eden najlepših letoviških krajev v Sredozemlju je po desetletjih stagnacije spet zasijal in kot nekoč vabi lepe, slavne in bogate.

Tega, da bi vasico na otoku, ki ga s kopnim povezuje le ozek peščeni pas, spremenili v luksuzni hotel, se je menda domislil Edvard Kardelj. Res ali ne, letovišče, ki so ga odprli 13. julija 1960, je ena najbolj fotogeničnih točk v vsem Sredozemskem morju in je bilo dolga leta ponos črnogorskega ali pa kar jugoslovanskega turizma.

Zgodovina Svetega Stefana sega v 15. stoletje, ko so po zmagi nad Turki člani črnogorske družine Paštrović na njem zgradili obrambno utrdbo. Naselje je zraslo v pomembno trgovsko in strateško točko, v začetku 20. stoletja pa se je prebivalstvo začelo izseljevati in vas je počasi umirala, dokler ji niso vdahnili novega, turističnega življenja.

Od Sophie Loren do Novaka Đokovića

V tako imenovanem jugoslovanskem Saint-Tropezu so letovala nekatera najbolj znana imena na svetu, od političnih pomembnežev in kronanih glav do filmskih in športnih zvezdnikov. Ob Josipu Brozu – Titu so se lahko pohvalili z gosti, kot so Orson Welles, Sophia Loren, Carlo Ponti, Kirk Douglas, Sylvester Stallone, Ingemar Stenmark in britanska princesa Margareta.

 | Foto:

Na jadranskem igrišču za slavne in bogate so prirejali tudi politične konference, med drugim je bil Sveti Stefan tudi prizorišče šahovske bitke med Bobbyjem Fischerjem in Borisom Spaskim, ne nazadnje pa si ga je za poroko izbral srbski teniški as Novak Đoković.

Konec 90. let, ko so se začele krhati vezi med Črno goro in Srbijo, se je začel tudi zaton nekdanjega luksuznega hotela. Da bi preprečila propad, je črnogorska vlada otok ponudila tujim investitorjem in leta 2007 so pogodbo podpisali z verigo luksuznih hotelov Aman Resorts. Tudi po tem ni šlo vse po načrtih, obnova se kar ni hotela končati, večkrat so prestavili datum odprtja, končno pa je Sveti Štefan spet zasijal leta 2013.

Cena? Malenkost – od 900 do 3500 evrov na noč

Cene počitnic na Svetem Stefanu nikoli niso bile nizke, zdaj pa so resnično rezervirane le še za tiste z najglobljimi žepi – gibljejo se od 900 do 3500 evrov na noč. Najvišjo ceno je treba odšteti za največji apartma, ki nosi ime Vila Sveti Stefan, nekoč pa je bila znana kot Vila 118 in je bila rezervirana za najelitnejše goste. Ne dvomimo, da si dvonadstropni apartma s 165 kvadratnimi metri, ki ima edini na otoku svoj zasebni bazen, tudi zdaj privošči le elita.

Ne spreglejte