Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 4. 2015,
19.11

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

potovanje morje turizem izlet Portugalska Lizbona

Četrtek, 30. 4. 2015, 19.11

1 leto, 4 mesece

Lizbona, prestolnica s peščenimi plažami in mostom, ki spominja na Golden Gate

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Lizbona je ena od toplejših evropskih prestolnic, zadovoljila pa bo tako ljubitelje arhitekture in kulturne dediščine kot tiste, ki pridejo zaradi peščenih plaž, pestrega nočnega življenja in nakupov.

Glavno in največje mesto Portugalske leži ob izlivu reke Tejo v Atlantski ocean. Prestolnica na sedmih gričih je ena od najtoplejših, poleti temperature narastejo tudi do 40 stopinj Celzija, zato je obisk mesta v pomladnih mesecih veliko bolj prijeten.

Do Lizbone boste za letalsko karto iz Ljubljane odšteli kar precej, okoli 400 evrov, zato priporočamo kombiniran let nizkocenovnih ponudnikov s sosednjih letališč, na primer iz Benetk, kjer lahko povratno karto dobite že za 150 evrov. Tisti, ki med potjo radi raziskujete, pa lahko do Lizbone še vedno pridete z vlakom ali avtomobilom – deljenje stroškov z več potniki lahko prav tako prizanese denarnici.

Glavni jezik, ki ga govorijo prebivalci Lizbone, je portugalščina, z domačini pa se boste najlažje sporazumevali v angleščini, ki jim ni tuja. Mesto velja tudi za eno od bolj varnih in prijaznih.

Znamenitosti, ki jih morate odkljukati Lizbona je arhitekturno zelo bogata, ogledate si lahko grad São Jorge, ki stoji na vrhu najvišjega hriba starega mesta, najstarejšo cerkev v mestu katedralo Santa Maria Maior, samostan Jerónimos, stolp in palačo Belém ter palačo Pena – vsi so na Unescovem seznamu svetovne dediščine, modern stolp Vasco da Gama, ki je bil zgrajen za EXPO 1998, slavolok Rua Augusta Arch, spomenik Padrão dos Descobrimentos, zanimivi pa so tudi trgi Praça do Comércio, Praça do Rossio, Praça dos Restauradores, ki jih krasijo kipi in vodnjaki.

V mestu je tudi veliko muzejev: Narodni muzej antične umetnosti, Muzej portugalskih mozaikov iz ploščic, Oblikovalski muzej, Narodni kočijaški muzej, v katerem je ena od največjih zbirk kraljevih kočij na svetu, zanimiv pa je tudi Oceanário de Lisboa, lizbonski akvarij, ki je največji v Evropi.

Most, ki spominja na sanfranciški Golden Gate, in peščene plaže Zanimiva sta tudi most Vasca da Game, ki je bil zgrajen leta 1998 in je z dolžino 17,2 kilometra najdaljši most v Evropi, ter viseči Most 25. aprila, ki spominja na sanfranciški Golden Gate.

Lizbona je zanimiva tudi za ljubitelje deskanja na valovih in tiste, ki se sončnim žarkom radi nastavljajo na peščenih plažah. Večina jih je zelo čistih in nosijo modro zastavo, ki jo za odličnost podeljuje Evropska fundacija za okoljevarstveno vzgojo in izobraževanje. Ene od najlepših plaž so Portinho da Arrabida, Guincho in Meco, ki so od središča mesta oddaljene približno 30 minut.

Mesto je zaradi celoletnega ugodnega podnebja in dobrih travnatih površin priljubljeno pri igralcih golfa, na svoj račun pa lahko pridejo tudi ljubitelji nogometa, ki sta jim znani ekipi Sporting in Benfica.

Prenočitev in premikanje po mestu V Lizboni je veliko hotelov, kjer lahko spite že za 40 evrov na noč, velika pa je tudi izbira hostlov. Cene za prenočitev v skupnih sobah se začnejo že pri 12 evrih, za svojo sobo pa boste odšteli od 20 evrov. Ponudbo preverite na hostelworld.com ali booking.com, kjer pri iskanju odkljukajte, kaj je za vas najbolj pomembno – na primer cena, lokacija, čistoča …

Glavna prometna žila je lizbonski Metro, ki je tudi najugodnejši in najhitrejši, prepoznate pa ga po modrem znaku s črko M. Po mestu se lahko podate tudi z avtobusi, tramvaji in vzpenjačami. Tisti bolj aktivni lahko mesto vidite tudi s kolesa.

Za željne zabave, kulinaričnih sladkorčkov in nakupov Tisti, ki se na potovanjih najraje zapodijo v trgovine, bodo lahko v številnih trgovskih središčnih ali na ulicah Baixa in Chiado in v spodnjem mestu zapravljali tudi pozno v noč, saj so nekatere trgovine odprte do 22. ure. Trgovine s prestižnimi znamkami so na Avenida da Liberdade. Podobno, kot ste to lahko že doživeli v sosednjem Trstu, pa tudi Lizbončani v času kosila, med 12. in 15. uro, trgovine zaprejo.

V Lizboni ne boste ostali lačni, poskusite polenovko, v pripravi katere so res mojstri, tisti bolj pogumni in radovedni pa lahko naročite tudi polže (caracóis). Sladkosnedi poskusite še jajčno-smetanove kolačke (pasteis), posute s cimetom.

Nočno življenje v Lizboni je zelo živahno, večina barov in klubov, kjer se zabava mladina, pa je na območju Barria Alta. V barih lahko v živo prisluhnete tudi nastopom portugalske ljudske glasbe fado, lahko pa si ogledate tudi koncerte v areni MEO, kjer bodo v maju in juniju nastopili 50 Seconds Of Summer, Julio Iglesias, Jessie J, Maroon 5 in številni drugi.

Ne spreglejte