SiolNET. Trendi Potovanja
2,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Ladje za križarjenja nas uporabljajo za WC-školjko"

2,24

termometer

Kanada križarjenje |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kanadska obala je postala odlagališče fekalij in drugih škodljivih odplak z ladij, ki potnike vozijo na Aljasko.

Križarjenje s potniško ladjo je eden najudobnejših načinov, kako si ogledati ter obiskati narodne parke in ledenike na Aljaski, zaradi česar je to izjemno priljubljena vrsta oddiha za turiste iz ZDA in tudi z drugih koncev sveta. A potovanje k tem neokrnjenim krajem vključuje tudi dva ali tri dni plovbe vzdolž kanadske zahodne obale, kjer ladje za seboj puščajo odplake in odpadke, pogosto tudi na zaščitenih območjih.

Novo poročilo okoljevarstvenih organizacij Stand.earth in West Coast Environmental Law (WCEL) navaja, da ladje za križarjenja ob zahodni obali Kanade letno izpustijo več kot 31 milijard litrov odplak, poroča britanski časopis The Guardian.

Kanada križarjenje | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Perverzno so naklonjeni temu, da se do Kanade vedejo kot do straniščne školjke," je dejala Anna Barford iz organizacije Stand.earth in morje ob kanadski zahodni obali opisala kot "avtocesto, s katere mečejo smeti na vse strani".

Ob obali Kanade, ki je z 243.042 kilometri najdaljša na svetu, ladje letno odvržejo 147 milijard litrov škodljivih odpadkov, kar je količina, ki bi napolnila 59 tisoč olimpijskih bazenov. Za največje onesnaževalke pa so se izkazale prav križarke, čeprav predstavljajo le dva odstotka ladijskega prometa.

Kanada križarjenje | Foto: Reuters Foto: Reuters

 

Te v morje izpuščajo velike količine odpadnih vod iz stranišč, prh, pralnih in pomivalnih strojev, največji vir onesnaževanja pa so po navedbah Svetovnega sklada za naravo (WWF) naprave, ki iz izpušnih plinov odstranjujejo pline, kot sta žveplov in dušikov oksid. Te naprave proizvajajo kislo odpadno vodo, v kateri je pravi koktajl kemikalij, in jo spuščajo v morje, le ena potniška ladja na enotedenski plovbi do Aljaske in nazaj v morje izpusti skoraj 200 milijonov litrov te onesnažene vode.

A krivi niso (le) ladjarji, temveč tudi kanadska okoljevarstvena zakonodaja, ki je ohlapnejša od ameriške, navaja Guardian. Zaradi tega ladje zadržujejo odplake, dokler so v ameriških vodah, in jih nato izpuščajo v kanadskih.

Kanada križarjenje | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ko so se s pandemijo covid-19 turizem in z njim tudi križarjenja začasno zaustavila, je lahko "zadihalo" tudi morje. Zdaj, ko se potniške ladje vračajo, se lokalno prebivalstvo boji, da se bodo vrnile tudi strupene odplake. "Ljudje se na Aljasko odpravljajo občudovat neokrnjeno naravo," opozarjajo, "ob tem pa se ne zavedajo, da uničujejo našo neokrnjeno naravo."

Oglejte si še:

float dubai thumb Trendi V Dubaju odprli največji plavajoči nočni klub #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin