Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 2. 2015,
14.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

London potovanje

Petek, 20. 2. 2015, 14.41

8 let

Kraji, ki jih morate odkljukati med obiskom Londona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
London zaradi ugodnih nizkocenovnih letalskih povezav med Slovenci postaja ena od bolj priljubljenih destinacij. Kaj torej odkljukati na seznamu krajev, ki jih morate obiskati ob krajšem izletu Otoka?

Angleško velemesto ob reki Temzi je eno od najpomembnejših poslovnih, kulturnih, izobraževalnih in turističnih središč na svetu, ob tem pa nosi še naziv modne prestolnice in pomeni nebesa za tiste, ki jim nakupovanje pomeni pomemben del potovanja. Mimogrede, v Londonu se je pravkar začel teden mode, ki bo privabil velika imena modne in zabavne industrije.

Ponudbe nizkocenovnih letalskih prevoznikov, kot sta EasyJet in Wizz Air, se ob nekaj prilagodljivosti z datumom odhoda iz Ljubljane (in letališč sosednjih držav, kjer pride v poštev še družba Ryanair) najdejo tudi za precej manj kot sto evrov v obe smeri. Ker pa prenočišča, razen hostlov, kjer si sobo delite z več ljudmi, niso najbolj ugodna, se lahko tja odpravite le za podaljšan konec tedna.

V rubriki Vikend vodič tako predstavljamo izbor kotičkov – tokrat v Londonu – ki veljajo za najbolj prepoznavne in takšne, ki jih ob kratkem obisku te prestolnice preprosto morate obiskati.

Parlament

Parlament obsega 1.100 sob, poslanci pa zasedajo v parlamentarni dvorani. Eden od prepoznavnejših simbolov Londona je eden od najvišjih stolpov – Elizabetin stolp (96 metrov), ki stoji na severnem delu mogočne zgradbe in je bolj znan pod imenom Big Ben. V zvoniku nad uro visi pet zvonov, ki zvonijo vsakih 15 minut. Največji med njimi je Big Ben, ki se uradno imenuje The Great Bell of Westminster in zvoni vsako polno uro. Parlament si je mogoče ogledati na vodenih ogledih, ki trajajo približno 75 minut. London Eye

Panoramsko kolo stoji nasproti Parlamenta, če imate srečo z vremenom, pa lahko med 30-minutno vožnjo v kabini z vrha 135 metrov visoko vidite do 40 kilometrov daleč – vse do gradu Windsor. Cena vožnje za odrasle je dobrih 25 evrov, dolge čakalne vrste pa niso redkost. Če vam vreme ne bo naklonjeno, ga raje občudujte zgolj iz žabje perspektive. Buckinghamska palača

Buckinghamska palača je uradna kraljičina rezidenca in domovanje britanske kraljeve družine vse od leta 1837, ko se je vanjo vselila kraljica Viktorija. V njej se odvijajo različni sprejemi in zabave, ob posebnih priložnostih pa člani kraljeve družine stopijo na balkon in mahajo množici. Vsak dan ob 11.30 ste lahko tudi priča menjavi straže. Tower Bridge

Legendarni dvižni most povezuje bregova Temze, sestavljata pa ga dva stolpa, ki sta zgoraj povezana s sprehajalno stezo. Most so leta 1977 za kraljičino srebrno obletnico obarvali v modro, rdečo in belo barvo, tak pa ostaja še danes. Katedrala Sv. Pavla (St. Paul's Cathedral)

Mogočna katedrala je visoka 111 metrov, njena kupola pa je med najvišjimi na svetu. Kupola, ki tehta 65 tisoč ton, je zgrajena v treh etažah, na katere se lahko tudi povzpnete. V cerkvi Sv. Pavla sta se poročila princ Charles in Diana. Muzeji

Ena od pomanjkljivosti Londona je muhasto vreme, a nič za to, saj se lahko pred dežjem vedno zatečete v kakšen muzej. Teh je ogromno, zato jih bomo nekaj le našteli, zagotovo pa vam za konec tedna ne bo uspelo obiskati vseh, zato le naredite ožji izbor.

Britanski muzej (British Museum) je eden od najstarejših in največjih muzejev na svetu, v njem pa najdete bogate zbirke predmetov iz 1,8 milijona let stare zgodovine zemlje in človeštva. V Galeriji Tate Britain visijo umetniška dela od leta 1500 do danes, v Galeriji Tate Modern pa so dela Dalija, Picassa, Matissa ter drugih velikih umetnikov. Viktorijin in Albertov muzej je znan kot najboljši muzej dekorativnih umetnosti in dizajna na svetu, v Narodni galeriji (National Gallery) na znamenitem trgu Trafalgar Square pa najdete eno od največjih slikarskih zbirk na svetu.

V Naravoslovnem muzeju (Natural History Museum) boste našli več kot 70 milijonov primerkov živali – od žuželk do dinozavrov, rastlin in kamnin. V Muzeju znanosti (Science Museum) se lahko sprehodite skozi stoletja znanstvenega in tehnološkega razvoja – od prvega parnega stroja in parne lokomotive do lunarnega pristajalnika Apollo 11.

In najboljši del? Vsi zgoraj našteti muzeji imajo brezplačen vstop.

Priljubljen je tudi muzej voščenih lutk Madame Tussaud’s, kjer so razstavljene voščene lutke slavnih v naravni velikosti, sicer pa ga najdete tudi po drugih prestolnicah, zato ga zgolj omenjamo, ne pa ravno priporočamo. Vstopnina znaša 40 evrov za odrasle, nekoliko manj pa, če jo prej kupite na spletu, v vsakem primeru se pripravite na dolgo čakalno vrsto. Hyde Park (in drugi parki)

V Londonu je kar nekaj lepo urejenih parkov, (na primer Hyde Park, Regent's Park, St James's Park ...), kjer se lahko v toplejših mesecih sprehajate ali poležavate med vrtovi in okoli jezer, pozimi pa obiščete zimski pravljični sejem. Po poti najljubših junakov Iz Londona prihajajo številne knjižne uspešnice in filmi. Podajte se po poti slavnega detektiva Sherlocka Holmesa ali obiščite lokacije, ki jih poznate iz zgodbe o mladem čarovniku Harryju Potterju. Obstaja več organiziranih poti, nekatere so plačljive, druge brezplačne, lahko pa si jo organizirate kar sami. Camden Town

V barvitem in živahnem Camden Townu boste našli znamenite tržnice The Stables Market, Camden Lock ali Camden Lock Village, kjer na stojnicah najdete vse od oblačil, dodatkov in okusne hrane. Nakupovanje na ulici Oxford

Če se v London odpravljate po nakupih, nikakor ne izpustite ulic Oxford Street in Regent Street, kjer se boste zaljubili že v izložbe, med številnimi trgovinami pa je tudi precej takšnih za zapravljivce s plitkimi žepi. V večernih urah pa se po Regentovi ulici sprehodite še do Piccadilly Circusa, kjer se vse blešči od svetlobnih oglaševalskih panojev, in večer sklenite v kakšnem glasnem pubu.

Ne spreglejte