Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Nedelja,
3. 9. 2017,
9.52

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

3

Natisni članek

prevoz Ljubljanska kolesarska mreža Lea Ružič kolesarske steze kolesarjenje

Nedelja, 3. 9. 2017, 9.52

4 leta, 10 mesecev

Kolesarske steze v Ljubljani: kaj je dobro in kaj ne #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

3

kolesarjenje | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Z novo predsednico Ljubljanske kolesarske mreže Leo Ružič smo se pogovarjali o dobrih in slabih praksah kolesarskih stez v naši prestolnici.

Potem ko so na Šubičevi ulici poskrbeli za novo kolesarsko stezo, so se mnogi kolesarji pritožili, da je nova pridobitev neprimena, saj ni takšna kot je obljubljala Mestna občina Ljubljana (MOL).

Pred prenovo so namreč napovedali sobivanje kolesarjev in avtomobilov na avtomobilskem voznem pasu, a so na koncu kolesarjem namenili 1,1 metra, kar je le malo več od trenutnih državnih minimalnih standardov (en meter).

Nova kolesarska steza na Šubičevi:

Predsednica Ljubljanske kolesarske mreže (LKM) Lea Ružič pravi, da nove kolesarske steze na splošno niso ravno naprednejše ali boljše, so enako ozke in enako (ne)varne.

V LKM smo kar malo razočarani. Kolesarske steze, ki smo jih dobili v zadnjih letih, so sicer čisto v redu, ampak zadnji primeri kažejo, da ni vedno tako. Najbolj zmoti to, da imamo smernice, MOL je sprejela neke svoje smernice, ki pa se jih potem ne drži. Njihove smernice zahtevajo kar precej široke kolesarske steze, a na koncu se sklicujejo na državne smernice, ki pa so precej pomanjkljive.

Lea je tako naštela kar nekaj slabih primerov kolesarskih stez v Ljubljani, od katerih najbolj izstopa Tržaška cesta, predvsem v smeri od središča proti obvoznici je polna kucljev in preusmeritev na stranpoti, ki niso primerno označene.

Lea Ružič je nova predsednica Ljubljanske kolesarske mreže. | Foto: Daniel Fazlić Lea Ružič je nova predsednica Ljubljanske kolesarske mreže. Foto: Daniel Fazlić

Zelo slabo kolesarsko urejena Tržaška cesta:

Lea našteva še več primerov slabih kolesarskih stez:

Oteženo prehitevanje in vožnja vštric

Kot slabo stran ljubljanskih kolesarskih stez vidi tudi oteženo prehitevanje in vožnjo vštric, za kar so spet krive preozke steze.

"Kolesarjenje je edina oblika prevoza, pri katerem se ne moreš družiti," pravi Lea in za dobro prakso navaja Dance, ki so že leta 2010 začeli graditi posebne "pogovorne" kolesarske steze, ki so namenjene prav vožnji vštric.

In še ena pomankljivost, ki bi se jo dalo izboljšati? Kolesarnice v mestu. Lea opozarja, da je kraj koles vedno več in to bi se dalo rešiti z zaprtimi kolesarnicami, kamor bi kolesarji pospravili svoje prevozno sredstvo in se brezskrbno odpravili po opravkih. A tudi strah pred krajo je eden od razlogov, zakaj se manj ljudi odloča za kolo.

Lejin pogled na ljubljansko kolesarsko mrežo:

Imamo nekaj dobrih primerov, še iz stare šole

A ni vse tako črno. Ljubljana se lahko pohvali s kar nekaj dobrimi kolesarskimi stezami; tudi turisti, ki si našo prestolnico ogledajo na dveh kolesih, jih hvalijo. Presenečeni so, da jih je toliko in da so lepo urejene.

Lei pa se zdi najboljša kolesarska steza na Dunajski cesti ob Gospodarskem razstavišču, ki je lepo široka, varna in primerna za prehitevanje, pa tudi vijuganje otrok. Tudi Celovška cesta ni slaba, in nekatere novejše, pravi.

S kolesom po Ljubljani: najlepše poti in najlepši kotički #video #foto

Lea se s kolesom vozi vsak dan, po vseh opravkih. | Foto: Daniel Fazlić Lea se s kolesom vozi vsak dan, po vseh opravkih. Foto: Daniel Fazlić

In še nasvet predsednice za boljše in varnejše kolesarjenje po Ljubljani? "Boljše sporazumevanje z očmi in boljše razumevanje do šibkejših udeležencev v prometu, do pešcev, kolesarjev in bomo vsi bolj veseli."

Ura v prometu: pet najnevarnejših kolesarskih napak v Ljubljani

Save

Ne spreglejte