Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 11. 2015,
15.16

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Štajerska avstrijska Štajerska Avstrija turizem smučanje terme vino zimska rekreacija

Sreda, 11. 11. 2015, 15.16

5 let, 5 mesecev

Kako avstrijska Štajerska piše turistično zgodbo o uspehu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Druga največja avstrijska dežela je v zadnjem desetletju ali dveh skočila iz turistične anonimnosti in postala ena bolj zanimivih turističnih destinacij v regiji.

Čeprav te dni še prav nič ne diši po snegu, so mnogi z mislimi že na zasneženih strminah. Tudi zato so se v Ljubljani mudili predstavniki avstrijske Štajerske, tamkajšnje turistične organizacije in smučarskih središč. Kot pravijo, na smučanje k njim prihaja vse več Slovencev, v pretekli zimi so jih našteli čez devet tisoč, kar je dobrih devet odstotkov več kot leto pred tem, letos pa si nas obetajo še več.

V zadnjem desetletju je turizem na avstrijskem Štajerskem doživel bliskovit razvoj A smučanje je le majhen del turistične ponudbe dežele severno od naše Štajerske, ki se je iz turistično nezanimive regije v precej kratkem času razvila v eno najbolj obetavnih turističnih destinacij - deželo z dobrih 1,2 milijona prebivalcev je lani obiskalo 3,5 milijona turistov. "Zagotovo bi lahko rekli, da je turistični razvoj avstrijske Štajerske zgodba o uspehu. Ta se je začela nekje pred 20 leti, zadnjih deset let pa je res odličnih," je pojasnila predstavnica turistične organizacije avstrijske Štajerske Margot Bachbauer.

Za turistični razvoj so bili po njenem mnenju ključni veliki kulturni in športni dogodki, Gradec je bil denimo leta 2003 Evropska prestolnica kulture, zadnja štiri leta je tudi eno od Unescovih mest dizajna, smučarsko središče Schladming pa je leta 2013 gostilo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Na teh temeljih pa so nato gradili naprej. Kot je poudarila Margot Bachbauer, se na državo ne zanašajo ne pri promociji ne pri finančnih sredstvih.

Recept? Investicije. Če ni državnih, je treba najti zasebne. "Večina investicij v turizem, turistične objekte in infrastrukturo je pri nas zasebnih. Država subvencionira le velike dogodke, kot je bilo na primer svetovno prvenstvo v Schladmingu, vse drugo pokrijejo zasebne investicije," je pojasnila. Tudi na evropski denar ne računajo: "Resnici na ljubo je Avstrija preveč razvita, da bi dobili evropska sredstva. Imamo pa srečo, da imamo veliko spretnih zasebnih investitorjev, zaradi katerih se lahko razvijamo."

Dežela s podobnim turističnim potencialom kot Slovenija Avstrijska Štajerska je vsekakor iz veliko vidikov podobna Sloveniji. Ob tem, da je podobno gozdnata, ima pogoje za turistično destinacijo, ki je zanimiva vse leto: gorati sever je središče zimskega turizma, na jugu pa sta termalna in vinska regija. "Tako je prav vsak mesec v letu nekje na avstrijskem Štajerskem visoka turistična sezona."

Ne spreglejte