Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 11. 2015,
10.12

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

smučanje Avstrija adrenalin skoki advertorial Advantage Austria zimska rekreacija

Četrtek, 19. 11. 2015, 10.12

2 meseca, 1 teden

Kaj imajo skupnega adrenalinci in družine?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Sneg, vendar! Vsi ga obožujejo, a vsak na svoj način.

Po žilah nam teče adrenalin!

Za nekoga, ki potrebuje dnevni odmerek adrenalina, zagotovo pod pojem počitnic ne spada poležavanje, branje knjig ali umirjeni sprehodi. S tem ni prav nič narobe, le ni za vsakogar. Kje poiskati adrenalin pozimi?

Avstrija kot adrenalinska destinacija

Kaj lahko počnemo za dvig adrenalina? Če ste ljubitelji smuči ali snežne deske, imate na izbiro kar nekaj različic. Eno so urejena smučišča, drugo pa je zarezati prve sledi v nepoteptan "nedolžen" sneg, ki se ob jutranjem soncu lesketa kot polje kristalov. Da o tišini na visokih pobočjih ne govorimo! Smučanje v prostem slogu daleč stran od množice ljudi, v objemu tišine, v majhni skupini in z odličnimi vodniki za konec tedna je izziv in hkrati priložnost, da napolnite baterije z najbolj čisto energijo.

Poleti občudujete kajtarje ali pa ta šport tudi vi obvladate? Pojdite z zmajem na sneg. Snežno kajtanje ali udobno jadranje po pršiču je le nekaj let stara zimska disciplina, ki se je razvila iz kajtanja na vodi. Če združimo poletno disciplino s snegom, dobimo enkraten šport, ki je po priljubljenosti v strmem porastu. Z vode se kajtarji selijo na sneg, nekateri pa se z zmajem prvič soočijo šele na beli podlagi.

Kjer so deskarji in smučarji v prostem slogu, tam je vedno zabava! Skoki, premeti, liki, skratka akrobacije na boksih, railih in skakalnicah so atrakcija za vse, ljubitelje tega športa kot gledalce. Snežni parki na Tirolskem so narejeni z mislijo na vse obiskovalce – od začetnikov do profesionalcev, saj je na primer smučišče Mayehofen celo mednarodno prizorišče atrakcij v prostem slogu.

Kolikokrat ste pomislila ob gledanju Jamesa Bonda, ki je dirjal za zlikovci na snežnih saneh, kakšen frajer je? S polnim plinom tudi do 100 kilometrov na uro čez snežne poljane! Snežne sani so zabava za vse, strastni motoristi pa bodo na snežnih saneh lažje počakali na pomlad in novo motoristično sezono.

Jagodni izbor adrenalinske doze za najbolj pogumne pa sta prav gotovo ledno plezanje in smučarski poleti. Menite, da to ni za vas? Potem še niste poskusili, seveda pa sta to ekstremna športa in kot taka nista za vsakogar. Ko ste v objemu zaledenelega slapu in soočeni z drsečim ledom, ko slišite le utrip srca, potem veste, da ste v najtesnejšem stiku z naravo.

Hubert Neuper je ime, ki ga ljubitelji smučarskih skokov poznajo. Prvak, ki se je med letoma 1977 in 1985 petdesetkrat uvrstil med 10 najboljših na najpomembnejših tekmah v skokih. Zdaj vodi šolo, kjer se lahko naučite osnov smučarskih skokov s čisto prava opremo. Torej če vas je v življenju vleklo med ptice, lahko zdaj uresničite željo.

Zakaj je Avstrija smučarsko zanimiva za mlade družine?

Kaj je največja ovira mladih družin, ko pomislijo na smučanje? Verjetno finančni zalogaj, ki ne pomeni le nakupa smučarske karte, ampak se začne že pri nakupu ustrezne smučarske opreme. Potem pa je dobro malčke vpisati vsaj za nekaj ur na tečaj, preden se z njimi spustimo po belih strminah. Že res, da jih lahko sami veliko naučimo, vendar v skupini lahko dobijo boljši občutek za upoštevanje drugih na smučišču.

Manjša smučarska središča, obilo zabave

Avstrija je dobro razmislila, ko je manjša smučarska središča prilagodila potrebam družin. Za prve zavoje ni potrebe po posebej velikih smučiščih. Pa tudi če otroci že obvladajo smučanje, lažje jih je spremljati na manjšem smučišču. Proge, tekoči trakovi in žičnice so prilagojeni otrokom. Da pa jim ne bo dolgčas, ko bodo odpeli smučke, imajo na voljo doživljajske poligone, če jim je le še ostala po smučanju kakšna kaplja energije, prav tako tudi snežne parke s snežnimi liki iz domišljijskega sveta. Smučarski tečaji so za otroke prava zabava, učitelji jih prek igre in spodbude v kratkem času naučijo dovolj, da se lahko sami spustijo po smučišču. Poleg tega lahko starši ta čas izkoristijo, da se tudi oni nasmučajo. Če otroci ne smučajo ali pa ko končajo, je v takšnih smučarskih središčih organizirano celodnevno varstvo otrok. Tam bodo za otroke poskrbeli vzgojitelji in animatorji, z njimi se bodo igrali, ustvarjali, jih popeljali v tematske parke, na igrišče …

Ko zakruli želodček, se podvig najesti se hitro lahko sprevrže v dramo. Otroci so pač navajeni na določeno hrano in ne odstopajo. Na avstrijskih smučiščih, ki so specializirani prav za družinsko smučanje, so upoštevali posebne želje in jedilnike prilagodili otrokom.

Da ne bo denarnica preveč trpela, so pomislili tudi na to. Celotna ponudba je tudi cenovno prilagojena družinam, saj ne želijo, da bi se skupnim počitnicam in rekreaciji morali odpovedati prav zaradi denarja. Na smučiščih imajo tudi "posebne metre", ki merijo otroke, in manjši kot so, manj plačajo za smučarsko karto.

Ne spreglejte