Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 11. 2016,
3.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

5

Natisni članek

izlet Sevnica Kam na izlet Posavje

Sobota, 12. 11. 2016, 3.45

6 let, 7 mesecev

Izlet za konec tedna: v Sevnico, zdaj najbolj slavno slovensko mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

5

Sevnica | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Po zmagi Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah so oči vsega sveta uprte tudi v Sevnico. Kako dobro pa jo poznamo Slovenci? To mesto ob Savi z okolico vred je lahko prav prijetna izletniška destinacija, zakaj je torej ne bi obiskali že ta konec tedna?

Če si želite Sevnico spoznati skozi oči Melanie Trump, se lahko odpravite pogledat njeni nekdanji domovanji in šolo, ki jo je obiskovala.

A tudi če odštejemo prihodnjo prvo damo ZDA, si je v Sevnici in njeni okolici mogoče ogledati marsikaj zanimivega, na primer znamenito arheološko najdišče Ajdovski gradec, urejeno kot arheološki park, ali pa, seveda, najpomembnejšo znamenitost Sevnice - njen grad.

Grad Sevnica | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Grad Sevnica je eden najpomembnejših srednjeveških in obenem eden najbolje ohranjenih gradov v Sloveniji. Ob koncih tedna si ga lahko z vodnikom ogledate med 12. in 15. uro, nato pa posedite v grajski kavarni ali si v grajski vinoteki privoščite kozarec katerega od lokalnih vin – ne nazadnje te dni praznujemo martinovo.

Sevnica, mesto vina?

Posavje s Sevnico vred je namreč tudi vinorodna dežela, sicer ne tako znana kot Primorska ali Podravje, a jo vsekakor velja izkusiti.

Vino, ki ga je v Sevnici treba poskusiti, je modra frankinja, ki so jo prav tukaj vzeli za svojo. Vsako leto na gradu prirejajo festival modre frankinje, s to sorto pa je zasajen tudi grajski vinograd pod gradom.

Vinoteka v sevniškem gradu | Foto: Matej Leskovšek Vinoteka v sevniškem gradu Foto: Matej Leskovšek

Ob grajskem vinu, ki nosi nevarno ime Grajska kri, najdete v okolici Sevnice še precej zanimivih vinarjev, denimo veterana Mastnaka, ki ob frankinji in cvičku slovi predvsem po svojih peninah, pa mladega Kozinca, ki se razvija v enega najbolj zanimivih pridelovalcev v teh krajih.

Kraji dobre hrane

Ob vseh teh vinskih razpravah pa človek seveda postane lačen. K sreči je blizu Sevnice, v hribih proti Trebnjem, gostilna Repovž, ena najboljših v naši deželi. Še bližje, na Vrhu pri Boštanju, se lahko konkretno okrepčate pri Dolinšku, še eni znani in priljubljeni gostilni v teh krajih.

Ocena gostilne: Repovž | Foto: Miha First Foto: Miha First

Prav v središču Sevnice pa najdete staro trško gostilno Vrtovšek, kjer pripravljajo krepko domačo hrano, še posebej pa so znani kot prizorišče slovite sevniške salamiade.

Slovite sevniške salame, ki jih vsako leto slavijo na tradicionalni salamiadi (kliknite na fotografijo za ogled reportaže z letošnjega ocenjevanja salam) | Foto: Matej Leskovšek Slovite sevniške salame, ki jih vsako leto slavijo na tradicionalni salamiadi (kliknite na fotografijo za ogled reportaže z letošnjega ocenjevanja salam) Foto: Matej Leskovšek

Na Lisco z avtom ali peš

Najbolj znana vzpetina v okolici Sevnice je vsekakor 948 metrov visoka Lisca, ne nazadnje so po njej poimenovali sevniško tovarno spodnjega perila. Ta gora je primerna destinacija za prav vse izletnike, tudi tiste z manj kondicije, saj se je nanjo mogoče povzpeti tudi z avtomobilom.

Cesta vodi vse do Tončkovega doma, ki je bil letos med desetimi finalisti našega izbora naj planinskih koč, ko boste tam, pa vsekakor ne zamudite njihove glavne kulinarične atrakcije, palačink, ki jih pripravijo s kar 20 okusi. Mimogrede, zdaj načrtujejo tudi palačinke Melanije Trump.

Tončkov dom na Lisci | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Kako v Sevnico?

Avtocestne povezave Sevnica nima, a se lahko do nje po prav solidnih cestah pripeljete iz treh smeri: iz Celja prek Laškega in Zidanega mosta, iz Trebnjega prek Mokronoga in iz Krškega. Sevnica ima sicer tudi dobre železniške povezave, leži ob progi Ljubljana-Zagreb, ki se ji prav v Sevnici priključi še proga iz Trebnjega.

Ne spreglejte