Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 8. 2020,
14.23

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

13

Natisni članek

zgoraj brez Francija sončenje

Sreda, 26. 8. 2020, 14.23

3 leta, 7 mesecev

Francozi razburjeni: policista na plaži prosila ženske, naj si pokrijejo prsi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

13

zgoraj brez | Foto V Franciji sončenje zgoraj brez načeloma ni prepovedano.

Foto: V Franciji sončenje zgoraj brez načeloma ni prepovedano.

V Franciji, kjer je bilo sončenje zgoraj brez vedno sprejemljivo, razburja dogodek izpred nekaj dni, ko sta dva policista zaradi tega početja na plaži opozorila tri ženske.

Francoska policija departmaja Pyrenees-Orientales je prek Facebooka sporočila, da sta pretekli teden dva njihova policista na plaži Sainte-Marie-La-Mer tri ženske prosila, naj se oblečejo, češ da njihovo sončenje zgoraj brez moti družine z otroki. Ob tem naj bi jim pojasnila, da je tovrstno sončenje sicer dovoljeno, a jih vseeno vprašala, ali so si pripravljene zakriti prsi, so zapisali predstavniki policije.

Njihov zapis je razburil precejšen del francoske javnosti, pa tudi njihovega notranjega ministra Géralda Darmanina, ki je ženske glasno podprl, ko je tvitnil: "Svoboda je dragocena dobrina." Dodal je, da sta policista naredila napako, ko sta jih prosila, naj se zakrijejo.

Predstavnica policije je dejala, da sta se policista zadeve lotila "nerodno". | Foto: Reuters Predstavnica policije je dejala, da sta se policista zadeve lotila "nerodno". Foto: Reuters

Predstavnica policije: Njuno ravnanje je bilo "nerodno"

Ker je incident dvignil precej prahu in povzročil debato o čistunstvu, ki naj bi zajelo Francijo, ob čemer se nekateri sprašujejo, ali je sončenje zgoraj brez zdaj prepovedano, se je oglasila tiskovna predstavnica policije Maddy Scheurer.

Ta je v zagovor policistov zapisala, da je bilo njuno ravnanje "nerodno", da ne bi smela prositi žensk, naj se zakrijejo, in da sončenje zgoraj brez na plaži Sainte-Marie-La-Mer nikakor ni prepovedano. 

Notranji minister je pozdravil opravičilo policije in dodal, da je "prav, da administracija prizna svoje napake".

bazen, Barcelona
Trendi Barcelona ženskam dovoljuje kopanje zgoraj brez na vseh javnih bazenih

V Franciji sončenje zgoraj brez načeloma ni prepovedano, lahko pa to storijo lokalne oblasti s posameznimi odloki, ki narekujejo pravila oblačenja, poroča BBC. Tovrstna praksa je sicer v Franciji manj pogosta, kot je bila nekoč, ženske v Franciji pa se za to odločajo manjkrat kot ženske v preostalih delih Evrope.

Raziskava spletne strani VieHealthy kaže, da se zgoraj brez sonči 22 odstotkov Francozinj, 34 odstotkov Nemk in 48 odstotkov Špank.

Ne spreglejte