SiolNET. Trendi Potovanja
2,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kranjskogorčani rešujejo eno najlepših dolin pri nas

2,22

termometer

klin dolina Vrat
Foto: Žiga Zupan/Sportida

Dolina Vrata je v zadnjih letih vse bolj obiskana in zato tudi prometno obremenjena. Zdaj si občina Kranjska Gora v sodelovanju s partnerji prizadeva trajnostno urediti promet - v prihodnjih letih načrtujejo ureditev parkirišč v Mojstrani in javni prevoz v Vrata, ki so vstopna točka za vzpon na Triglav.

Da bi zmanjšali negativne učinke povečanega obiska in dolino ohranili, kot se za takšno naravno dragocenost spodobi, so na občini Kranjska Gora pripravili projekt umirjanja prometa v dolino Vrata. Vodi ga kranjskogorski podžupan Bogdan Janša, ki pojasnjuje, da se je promet toliko povečal, da dolina tega pritiska ne zdrži več.

Prah, odpadki, divje parkiranje in kampiranje

"Pojavljajo se težave zaradi prašne onesnaženosti, komunalnih odpadkov, divjega parkiranja in divjega kampiranja. Vse to nas je privedlo do tega, da na podlagi vseh smernic in rezultatov ter predvidenega še večjega obiska promet v dolino umirimo in večji del motoriziranega prometa zadržimo v Mojstrani," je dejal Janša.

dolina Vrata Foto: Aleš Zdešar (www.slovenia.info)

Tudi do 500 vozil na dan

V vrhuncih sezone je ob koncih tedna v dolini dnevno od 300 do 500 vozil. Za dostop v dolino, v katero vodi osemkilometrska, večinoma makadamska cesta, namreč obiskovalci uporabljajo predvsem osebna vozila. Javni prevoz v dolino, ki se konča pod Triglavsko severno steno, pa je bil ukinjen pred 20 leti.

Parkiranje v Vratih le kot nadstandard

Po novem režimu bi bilo še vedno mogoče parkiranje v Vratih, vendar bi to veljalo za nadstandard. Ko bi bilo parkirišče v dolini napolnjeno, bi zapornica onemogočila dostop v dolino drugim osebnim vozilom. Obiskovalci bi tako lahko parkirali na bolj oddaljenih parkiriščih in se z njih v dolino odpravili peš, s kolesom ali pa s frekventnim do okolja prijaznim javnim prevozom.

Slap Peričnik v Vratih Slap Peričnik v Vratih Foto: STA

"Naš namen je, da zaščitimo dolino, hkrati pa še vedno omogočamo dostop vanjo. Neomejeno možnost dostopa z vozilom pa bi ob tem denimo zagotovili lastnikom, oskrbovalcem planinskih koč in vozilom za posebne namene ter reševalcem," je zamisel projekta, s katerim so se zgledovali po nekaterih dobrih praksah v tujini, pojasnil Janša.

Prvi korak: asfaltiranje ceste do Aljaževega doma

Trenutno že tečejo pogovori z državo, da bi s skupnimi močmi cesto do Aljaževega doma v Vratih naprej asfaltirali, s čimer bi se rešili prahu. Cesto bi nato država v last oziroma upravljanje zaupala občini. Vzporedno bi se na občini lotili ureditve parkirišč in parkirnega režima.

Aljažev dom v Vratih Aljažev dom v Vratih Foto: Wikimedia Commons

Javni prevoz z ekovozili

Občina je že naredila nabor stavbnih zemljišč, predvsem v naseljih Mojstrana in Dovje, ki so v občinski lasti in jih je mogoče urediti v parkirišča. Vzpostavili bodo javni prevoz z nakupom ekovozil. Velik poudarek bodo dali tudi informiranju, saj želijo, da bi bili obiskovalci čim bolje obveščeni, kje so prosta parkirišča in kdaj vozijo avtobusi.

Projekt naj bi uresničili v največ treh letih

Projekt, katerega vrednost je ocenjena na 1,5 milijona evrov, naj bi v celoti zaživel v dveh ali najkasneje treh letih. Že pred tem pa po Janševih besedah načrtujejo organizacijo promocijskih koncev tedna, s katerimi bi obiskovalcem pokazali, kako bo režim potekal v praksi, s čimer bi razblinili dvome in strahove, ki se pojavljajo zdaj.

klin dolina Vrat Foto: Žiga Zupan/Sportida

Sanje: panoramska povezava Mojstrane, Vrat in Trente

"Dolino moramo zanamcem pustiti takšno, kot je, ali v še boljšem stanju," je sklenil Janša, ki verjame, da lahko Vrata postanejo vzorčen primer umirjanja prometa v alpske doline. Razmišlja tudi, da bi nekoč v prihodnosti Vrata lahko povezali z Mojstrano in Trento z visokostebrno elektromagnetno fotovoltaično železnico, ki bi omogočala edinstven ogled naravnih znamenitosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 36
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin