Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 5. 2015,
11.19

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vodnik izlet potovanje Praga Češka

Sreda, 20. 5. 2015, 11.19

4 leta

Češka prestolnica, kjer pivo naročite brez besed

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Praga leži ob reki Vltavi, mesto stolpov pa slovi po poceni pivu in številnih znamenitostih, tudi takšnih s podpisom slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika.

Mesto mostov, ki ga deli Vltava Prestolnica Češke ima dobro ohranjeno srednjeveško mestno jedro Hradčani in Mala Strana na levem bregu reke Vltave ter Staro Mesto in Novo Mesto na desnem, mesto pa ponuja številne znamenitosti.

V Pragi je urejen javni prevoz, ki obsega tri proge podzemne železnice, tramvaj in avtobusni prevoz, največ pa boste videli kar peš ali s kolesom, ki si ga lahko izposodite v mestu.

Po srečo na Karlov most Čez Vltavo, ki je mesto že večkrat poplavila, je več mostov, med drugim tudi Karlov most iz 13. stoletja, ki je vedno (pre)poln ljudi. Če se želite izogniti gneči, se čez sprehodite v zgodnjih jutranjih urah, ko se mesto še prebuja.

Po živahnih trgih do astronomske ure Mesto je polno trgov, eden najbolj znanih in živahnih je Staromestni trg, kjer poleg galerij in muzejev najdete tudi trgovine, restavracije in nekaj zabave. Tam stoji še cerkev Naše gospe pred Tynom, zanimiv pa je tudi stolp z astronomsko uro, ki je del mestne hiše. Ura izvira iz leta 1410.

Grad, ki ga je obnovil slovenski arhitekt Jože Plečnik V mestu arhitekturno izstopajo Hradčani, kjer stoji nekdanji dvorec čeških kraljev, zdaj pa je sedež češkega predsednika. Obnovo praškega gradu je v času predsednika Masaryka prevzel veliki slovenski arhitekt Jože Plečnik. Imenovan je bil za grajskega arhitekta, s projektom Rajski vrt na Hradčanih pa je zanemarjeni angleški park spet povezal z mestom. Na gradu so mu leta 2006 postavili doprsni kip. Ogleda vredna je tudi katedrala Sv. Vida, lahko pa se povzpnete tudi na njen zvonik. Pred glavnimi grajskimi vrati je vsako uro tudi menjava straže.

Nočna mora vegetarijancev in sanje pivopivcev Tradicionalna češka hrana vegetarijancev zagotovo ne bo navdušila, saj je težka, bogata z mesom – svinjske klobase in slanino včasih najdete celo v jedeh, kjer te sestavine niso specifično navedene, k mesu in golažu pa postrežejo še krompir, zelje in cmoke. Znani so tudi po ocvrtem siru in gozdnih gobah, vsa hrana pa je običajno servirana z velikimi količinami piva.

Cene piva so zelo ugodne, za pol litra boste odšteli manj kot za skodelico kave ali sok. Najboljši del mesta za pivopivce pa je zagotovo to, da pivo lahko naročite skoraj brez besed, tako da na mizo postavite podstavek za kozarec.

Ne spreglejte