Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 12. 2011,
15.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

potopis Barcelona

Torek, 27. 12. 2011, 15.20

8 let

Barcelona: mesto, na katero so ponosni vsi Katalonci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Barcelona, glavno katalonsko mesto, kjer se prepletata močan vpliv katolištva in sodobna arhitektura, ki jo je navdihnil najbolj znani katalonski arhitekt Antoni Gaudí.

Barcelona je drugo največje mesto v Španiji in hkrati glavno mesto Katalonije, v katerem živi več kot milijon in pol prebivalcev. Zagotovo mesto, ki je vredno obiska, saj ga zaznamuje pestro kulturno in nočno življenje, gospodarsko pa velja za najmočnejše v Kataloniji. Če se boste v mesto, kjer se zabava konča zjutraj, odpravili v zimskem času, boste presenečeni, saj vas bo pričakalo pravšnje spomladansko vreme. Poleti pa vročino v mestu hladi Sredozemsko morje.

Kot vsak pravi turist si oglejte središče mesta, ki vas bo zagotovo navdušilo s svojo dih jemajočo arhitekturo, ne pozabite pa si ogledati niti mestne tržnice La Boqueria, ki stoji tik ob najprometnejši ulici La Rambla. Na tržnici si lahko brez slabe vesti izberete svojo večerjo, ki jo Španci zaužijejo razmeroma pozno, okoli devete ali desete ure zvečer. Na izbiro imate obilo morskih jedi, saj jih domači ribiči nalovijo v bližnjem morju. Tudi cena rib je veliko nižja kot pri nas, izbira pa gromozanska. Morda boste opazili, da prodajalci na tržnici izredno vestno skrbijo za svoje stojnice, ki so lično pospravljene, da pritegnejo kar čim več kupcev.

Park Montjuïc postreže s številnimi znamenitostmi

Pot na sam vrh parka vas lahko popelje z različnih smeri, vrh tako lahko dosežete iz smeri pristanišča, kjer vas bo gondola popeljala na utrdbo na samem vrhu parka, ali pa se do utrdbe sprehodite iz smeri Plaçe Espanya.

Pot iz smeri Plaçe Espanya vas bo najprej popeljala mimo magične fontane Montjuïc, ki je prava turistična atrakcija, saj si lahko ob glasbeni spremljavi ogledate bruhanje vode iz različnih smeri in v različnih oblikah. Mimo fontane vas popeljejo številne stopnice, na vrhu pa stoji Nacionalni muzej katalonske umetnosti, v katerem so shranjena najboljša dela katalonskih slikarjev.

Le streljaj od muzeja je lociran olimpijski stadion, ki je bil glavno prizorišče olimpijskih iger leta 1992. Sprehodite se lahko po velikanski ploščadi, kjer so se nekoč gibali športniki, poleg olimpijskega stadiona pa si lahko ogledate tudi Olimpijski in športni muzej Joana Antonia Samarancha, v katerem boste lahko podoživeli ključne trenutke olimpijskih iger, ki jih je gostila Barcelona. Do tega muzeja vas bodo vodili v beton vliti odtisi nog vrhunskih športnikov, ki so se udeležili olimpijskih iger. Blizu je tudi muzej slikarja Joana Mirója, ki sicer velja za enega najuspešnejših katalonskih slikarjev.

Pot do slavne utrdbe vas bo vodila mimo muzeja, nadaljevala pa se bo navkreber, ko boste lahko iz daljave zagledali čudovito utrdbo, katere vhod krasita španska in katalonska zastava. Utrdba ponuja neverjeten razgled na mesto.

Ko se boste vračali do mesta, pa nikar ne pozabite obiskati posebnega arhitekturnega muzeja Poble Espanyol, v katerem so združeni različni arhitekturni in kulturni slogi iz različnih delov Španije. Muzej si je zamislil modernistični arhitekt Josep Puig i Cadafalch, sestavlja pa ga kar 117 stavb.

Park Ciutadella poln presenečenj

Na vrh hriba Montjuïc lahko pridete tudi iz smeri pristanišča, saj vas v predelu pristanišča Port Vell na vrh parka odpelje rdeča gondola. Blizu Port Vella je tudi park Ciutadella, ki je eden največjih parkov v Barceloni. V parku so številne znamenitosti, ki so vredne ogleda. Med njimi sta zagotovo stavba katalonskega parlamenta in Grad treh zmajev. V središču parka je tudi jezero, po katerem se lahko odpeljete s prisrčnim čolničkom. Severni del parka krasi fontana Cascada, ki jo je zasnoval Josep Fontsère, pomagal pa mu je Antoni Gaudí, takrat še študent.

Del parka predstavlja tudi živalski vrt, v katerem je prebivališče našlo 7.500 živali in 400 različnih živalskih vrst. Glavno atrakcijo zagotovo predstavlja predstava s tremi delfini, ki je sicer namenjena poučevanju španskih in katalonskih otrok o tej neverjetni vodni živali. Poleg delfinov v živalskem vrtu lahko vidite tudi orangutane, gorile, volkove, leoparde, krokodile in aligatorje.

Neverjeten razgled tudi z gore Tibidabo

Če bi želeli videti Barcelono še z druge strani, se odpravite na goro Tibidabo. Pot je dolga, do tja pa boste uporabili vsa prevozna sredstva, ki jih mesto premore. Najprej se boste morali peljati z metrojem, nato s posebnim vlakom ali v španščini ferrocarril, z gondolo in še z avtobusom. Čeprav bo trajalo nekaj časa, da boste prispeli do želenega cilja, pa bo zagotovo vredno, saj gora Tibidabo ponuja božanski razgled, sploh ob sončnem in toplem vremenu. V poletnih mesecih na gori obratuje še mali zabaviščni park, ki razveseljuje otroke, na gori pa si lahko ogledate tudi katoliško cerkev Temple de Sagrat Cor, ki jo je zasnoval arhitekt Enric Sagnier.

Gaudíjeva Barcelona

Mesto hrani zapuščino znamenitega arhitekta Antonija Gaudíja, saj na vsakem koraku vidimo nekaj, kar je zgrajeno v njegovem slogu. Največ znamenitosti si lahko na enem mestu ogledate v parku Güel, ki je tik pod goro Tibidabo. Vhod v park krasi čudovito stopnišče, na katerem se razkazuje tudi kuščar iz barvnega mozaika, ki je tako značilen za Gaudíja. Če se sprehodite po parku, se boste zagotovo sprehodili mimo Gaudíjeve hiše, v kateri je preživel zadnjih 20 let svojega življenja in ki je zdaj spremenjena v muzej. Vrt hiše pa je posejan z njegovimi načrti za nekaj njegovih najznamenitejših del. V parku ne boste zgrešili niti velikanske klopi, ki je prav tako narejena iz mozaika in se vije skozi del parka.

Vpliv Gaudíja pa se čuti tudi v samem središču mesta, kjer stojita dve njegovi najpomembnejši stavbi – Casa Milà ali, kot jo nekateri imenujejo, La Pedrera in Casa Batlló. Za obe je značilno, da njune stene niso ravne. Stavbo Batlló namesto ometa krasi mozaik. Ne smemo pa pozabiti na njegovo (za zdaj) še nedokončano delo – znamenito Sagrado Familio, ki je zgrajena v gotskem slogu. Njena podoba je ponos Barcelone, nekateri pa napovedujejo, da bo celotna katedrala končana šele leta 2026.

Ogled nogometne tekme na stadionu Camp Nou

V Barceloni se najde tudi nekaj za športne navdušence, saj od tam prihaja eden najuspešnejših nogometnih klubov zadnjih nekaj let, FC Barcelona. V okolici uradnega stadiona kluba Campa Noua stoji tudi muzej, ki je posvečen nogometnim in košarkaškim legendam, ki ju premoreta oba kluba – FC Barcelona in FC Barcelona Regal.

Za nogometne navdušence pa bo za pravo vzdušje poskrbela tudi tekma na stadionu Camp Nou, na katerem se ob vsaki tekmi zbere množično občinstvo, tudi otroci, ki tekmo svojega najljubšega kluba obiščejo v spremstvu svojih staršev.

Nakupovanje na La Rambli, sprostitev v eni od številnih restavracij

Največje število modnih trgovin je na ulici La Rambla, kjer boste lahko uživali v številnih španskih trgovinah – Zara, Bershka, Stradivarius in Desigual, ki so na vsakem koraku. Med ozkimi ulicami boste odkrili marsikatero zanimivo trgovinico, med njimi tudi številne čokoladnice, v katerih prodajajo špansko slaščico turrón. Če pa bi želeli obiskati tudi trgovine priznanih modnih oblikovalcev, boste morali na ulico Passeig de Gracia, kjer boste ob sprehodu po ulici našli vse najbolj znane blagovne znamke.

Ko bo nakupovanje postalo stresno, si oddahnite v eni od številnih španskih restavracij. Zapomnite si, da so boljše restavracije s primernimi cenami in večjimi obroki locirane v majhnih ulicah, zagotovo pa ne ob glavnih ulicah. Ob obisku španske restavracije si privoščite znamenito paello, drugače znano kot rižota z morskimi sadeži, ali pa prigrizke, ki jih Španci imenujejo tapas. Ti prigrizki se razlikujejo od restavracije do restavracije, ponekod bodo to obloženi kruhki, drugje pečen krompir, spet drugje jed s škampi. V večini restavracij pa si lahko sami izberete, katere prigrizke bi želeli poskusiti.

Zvečer lahko obiščete katero od znamenitih diskotek na ulici La Rambla ali pa v delu pristanišča Port Olímpic. Vstop v večino diskotek boste morali plačati, ob poravnani vstopnini pa boste prejeli eno brezplačno pijačo. Nočno življenje se v Barceloni, kot drugje v Španiji, za naše razmere začne pozno, konča pa s prvim jutranjih svitom.

Ne spreglejte