Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 4. 2015,
14.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Amsterdam Nizozemska izlet potovanje turizem

Petek, 24. 4. 2015, 14.42

8 let

Amsterdam: barvito mesto kanalov, koles, cvetja in omame

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pomlad je tisti čas, v katerem se nizozemska prestolnica ovije v najlepše barve, če vreme le dopušča, pa si mesto lahko ogledate kar s kolesa, najbolj priljubljenega prevoznega sredstva domačinov.

Amsterdam turiste sicer privablja vse letne čase, a pomlad je tista, ki bo ljubiteljem cvetja mesto obarvala v najprijetnejše barve in vonje. Nizozemska slovi po izredno ravninski pokrajini, mlinih na veter in tulipanih – na barvitih tržnicah boste našli sorte, za katere sploh niste vedeli, da obstajajo. Zaradi kanalov se ga drži tudi ime Severne Benetke Čeprav nizozemsko prestolnico takoj za tulipani najprej povezujemo s kajenjem marihuane in prostitucijo, pa je mesto precej prijazno, poleg naštetega pa ponuja še veliko več. Po prikupnih ulicah in prek mostov, ki povezujejo kanale, se lahko odpravite kar s kolesom, peš ali s tramvajem, po mestu, ki je zaradi kanalov znano tudi kot Severne Benetke, pa se lahko tudi popeljete z ladjico. In ne pozabimo na nakupe, ulice so polne trendovskih trgovinic, kjer se najde nekaj za vsako modno navdušenko.

Anne Frank in barvite hiše brez zaves Če boste v mesto prispeli na glavno železniško postajo Amsterdam Centraal, se lahko sprehodite po glavni ulici Damrak. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk je zagotovo hiša Anne Frank, deklice, ki se je z družino skrivala na podstrešju, da je Nemci ne bi odpeljali v taborišče, a pripravite se na dolgo čakalno vrsto. Ogleda je vreden tudi glavni trg Dam, na katerem stoji tudi Kraljeva palača, od tam pa se lahko odpravite v eno najznamenitejših cerkva De Nieuwe Kerk.

Med pohajkovanjem po ulicah lahko slovensko radovednost (diskretno!) potešite med kukanjem v lično urejena stanovanja, saj Nizozemci niso ljubitelji zaves, še manj pa sramežljivi.

Muzej piva, marihuane ali erotike? Če ste eden tistih popotnikov, ki mu klasični muzeji ne dišijo najbolj, boste v Amsterdamu zagotovo našli takšnega, ki bo pritegnil vašo pozornost. Med najbolj obiskanimi so erotični muzej, muzej marihuane in konoplje, muzej prostitucije, muzej mučilnih naprav, futuristični muzej NEMO, muzej Rijks, Rembrandtov muzej, filmski in gledališki muzej, zgodovinski muzej Amsterdama, muzej voščenih lutk Madame Tussauds in Van Goghov muzej, ki je postavljen v spomin najbolj znanemu nizozemskemu slikarju.

Če ste po duši rocker ali le ljubitelj verige Hard Rock Caffe, si lahko burger in pivo privoščite tudi v amsterdamskem. Po zadnjem Nizozemska tudi slovi, saj ima kar tri večje tovarne, v katerih proizvajajo svetovno znana piva – Heineken, Grolsch in Bavario. Lahko si ogledate tudi muzej Heiniken, kjer se med sprehodom med kotli s to hmeljno pijačo lahko tudi odžejate.

Rdeča četrt in coffee shopi Odpravite se lahko tudi v znamenito rdečo četrt. Čeprav na prvi pogled deluje nekoliko zlovešče, pa je verjetno ena najbolje obiskanih turističnih znamenitosti v mestu, zato ne pričakujte zapuščenih in temačnih ulic, ampak z rdečimi lučmi osvetljene in polne radovednih turistov. Seveda ne manjka trgovin z vročimi igračkami in seks gledališč, kjer si lahko že za dva evra (na minuto) ogledate, no, marsikaj.

Večina pogledov je usmerjena v izložbe s sobami, v katerih v perilu posedajo prodajalke (in prodajalci! – a teh je manj) ljubezni, ko te dobijo stranko, pa se zavesa zapre. A tudi tu veljajo pravila, prepovedano je namreč fotografiranje, prav tako pa z gestami ali srepimi pogledi ne žalite gospodičen. Prostitucija je tam namreč legalna. Enako kajenje marihuane, ki jo lahko polnoletne osebe dobijo v coffee shopih – lokalih, kjer ne strežejo alkohola, ampak si ob kavi lahko privoščite džojnt.

Kako do tja Do nizozemske prestolnice se lahko odpravite z različnimi ponudniki in prevoznimi sredstvi. Medtem ko se cene direktnih letov iz Slovenije začnejo pri dobrih 200 evrih, pa je med trenutno najbolj ugodnimi kombinacija letala Ljubljana–Bruselj in naprej avtobusa do Amsterdama.

Z ljubljanskega Brnika namreč z nizkocenovnim WizzAirom lahko do Bruslja (in nazaj) z nekaj časovne prilagodljivosti pridete že za 60 evrov, pot od Bruslja do Amsterdama pa vas bo z avtobusom stala še okoli 25 evrov. Seveda lahko letite tudi od naših sosedov, a to pomeni dodatne stroške za pot do tja. Tisti, ki med potjo radi raziskujete, pa lahko do Amsterdama še vedno pridete z vlakom ali avtomobilom – deljenje stroškov z več potniki lahko prav tako prizanese denarnici.

Ne spreglejte