Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 3. 2018,
4.02

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

12

Natisni članek

enakopravnost spolov ženske ženske #OnZanjo IPES

Torek, 13. 3. 2018, 4.02

5 let, 3 mesece

"Taksistka je predlagala, da se za plačilo dogovoriva drugače" #video #OnZanjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

12

Tomaž bratož | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Žvižganje delavcev, seksualne šale sodelavcev, pričakovanja, da kariero postaviš na stranski tir in rojevaš otroke. To je nekaj tipičnih situacij, v katerih se ženske pogosto znajdejo. A včasih se jim pripeti kaj še veliko hujšega. Na primer to, da taksist predlaga seks v zameno za plačilo. V zgodbo 24-letne Nine se je skušal vživeti televizijski voditelj Tomaž Bratož.

Si predstavljate, da bi se ponoči kot mlado dekle vozili domov, ob koncu vožnje pa bi vas taksist začel otipavati in vam predlagal, da namesto z denarjem poračunata drugače? Da se mu za vožnjo oddolžite s spolnimi uslugami. Sliši se neverjetno, a prav to se je v prvem letniku fakultete zgodilo danes 24-letni Nini. Pretresljivo izkušnjo je delila z nami.

Tako pa bi bilo videti, če bi vloge zamenjali in bi namesto Nine na sopotnikovem sedežu sedel moški:

Zdaj si pa predstavljajte, da o tem razmišljajo vse dame in gospodične, ki se prevažajo več ali manj z moškimi taksisti. To so njihove travme. (Tomaž)


To pa je resnična zgodba 24-letne Nine:

Ena izmed mojih prvih voženj s taksijem ponoči je bila v mojem 18. letu. Nisem iz prestolnice, zato sem po zabavi le redko prespala pri prijateljih. Moj oče je vedno vztrajal, da bo prišel pome kar on sam, da se bi se izognila po njegovem mnenju nevarni vožnji v taksiju. A na začetku študija sem po brucevanju vseeno enkrat poklicala taksi in ga napotila proti domu.

Nevedna sem se usedla poleg voznika, vožnja pa je potekala v tišini. Ko sva prispela pred hišo moje družine, sem ga prijazno vprašala, koliko sem dolžna. Gospod se je zagledal vame in me na mojo grozo prijel za koleno, se z roko premaknil še malo navzgor, obenem pa pojasnil, da se bova dogovorila drugače. V delčku sekunde sem skočila iz avta, na srečo nezaklenjenega, in pobegnila v hišo.

Vse od takrat se s taksijem sama ponoči ne vozim več. Če se moram peljati, se usedem zadaj, med vožnjo po telefonu vedno govorim s prijatelji ali starši. Z voznikom se ne pogovarjam, nočem dajati niti kančka vtisa, da sem v resnici prijazna mlada ženska – ne vem, kako drugače odvrniti pozornost s sebe.


Kaj bi se zgodilo, če bi moški vsak dan doživljali to, kar doživljajo ženske? Če si ne želiš resne zveze, temveč ti bolj ustreza neobvezujoča zabava med rjuhami z različnimi moškimi, veljaš za "lahko". Za dobro jutro ti žvižgajo, ker nosiš krajše krilo, v službi bolj kot tvoje delo cenijo to, kako si videti, na koncu dneva pa ti še taksist reče, da se lahko za tarifo dogovorita kako drugače. Ko te zgodbe prebere moški v prvi osebi, se sliši nelogično, celo nesmiselno.

Mesec marec bomo zato posvetili ženskam in njihovim resničnim zgodbam. V sodelovanju z Inštitutom za proučevanje enakosti spolov (IPES) smo po vzoru Združenih narodov ustvarili kampanjo #OnZanjo, v okviru katere hočemo svetu in moškim pokazati, da moški v ženskah prevečkrat vidijo spolni objekt. Združeni narodi so svojo kampanjo, imenovano Heforshe, začeli leta 2014, podprli pa so jo tudi mnogi svetovno znani zvezdniki, kot sta Emma Watson in Matt Damon. Z njo so hoteli opozoriti, da v sodobnem času še vedno ni popolne enakosti med spoloma in da se žensk še vedno držijo določeni na spol vezani stereotipi.

Kako bi torej bilo, če bi bile vloge obrnjene? Če bi se neka situacija, ki jo imajo mnogi še vedno za tipično žensko, zgodila moškemu? V te se je vživelo 17 znanih Slovencev.
Ne spreglejte