Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 10. 2014,
20.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Urška Sršen Bellabeat startup nosečnost

Torek, 21. 10. 2014, 20.05

8 let

Slovenka, ki z visoko tehnologijo spreminja doživljanje nosečnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Urška Sršen je soustanoviteljica podjetja Bellabeat, ki s svojimi izdelki nagovarja nosečnice in mame, saj jim ti omogočajo spremljanje razvoja ploda in lajšajo skrb za zdravje v intimi doma.

V manj kot dveh letih je Hrvatu Sandru Muru in Slovenki Urški Sršen uspelo iz projekta, ki sta ga sprva financirala sama, ustvariti hitro rastoče podjetje z globalnim potencialom. Bellabeat je blagovna znamka visokotehnoloških izdelkov za prenatalno in neonatalno nego, ki jih lahko nosečnice in mamice uporabljajo same doma. Po zmagi na več tekmovanjih start-upov je ekipi uspel preboj v Y Combinator, ameriški pospeševalnik, s pomočjo katerega so pridobili 3,5-milijonsko naložbo v razvoj podjetja. Danes ekipo sestavlja več kot 20 ljudi. V Zagrebu, kjer ekipa ustvarja, smo se o vzponu podjetja, izdelkih in viziji družbe Bellabeat pogovarjali z njegovo soustanoviteljico in vodjo oblikovalskega oddelka, sicer pa absolventko kiparstva, Urško.

Sredi septembra je podjetje Bellabeat predstavilo tri nove izdelke, ki ob mobilni aplikaciji pomenijo povsem nov način spremljanja nosečnosti in razvoja ploda. Gre za tako imenovane izdelke "home monitoring", naprave za domačo uporabo, s katerimi lahko merimo vitalne znake, na primer težo, krvni tlak, srčni utrip in drugo. Za zdaj na spletni strani zbirajo prednaročila, teh je že več kot 35 tisoč, prve izdelke pa bodo začeli pošiljati decembra.

Izdelki, ki ustvarjajo čustva, povezujejo in izobražujejo Za izdelke, namenjene nosečnicam, sta se Sandro, ki se je že pred skupnim projektom med drugim posvečal razvoju diagnostičnih sistemov v zdravstvu, in Urška odločila po pogovorih z Urškino mamo, perinatologinjo Tanjo Premru Sršen. Ugotovili so, da še posebej v porodništvu obstaja dilema, kako izboljšati preventivo in nego pacientk, ne da bi se stroški povišali. Eden od takih že obstoječih načinov je home monitoring, prek katerega lahko zdravnik dobi večji nabor podatkov, obenem pa se z njim poveča angažiranost posameznika ali posameznice pri skrbi za svoje zdravje.

"Odločili smo se razviti izdelek, ki s čustveno, povezovalno in socialno izkušnjo paciente navduši za uporabo, obenem pa jim na nevsiljiv in nestresen način predstavi podatke in jih s tem pripravi do večje skrbi za svoje zdravje," razlaga Urška.

Ključ do uspeha: povezava slušalke za poslušanje plodovega srčnega utripa z mobilno aplikacijo To je še posebej pomembno in aktualno prav pri nosečnicah, zato sta Sandro in Urška sprva razvila mobilno aplikacijo GlobalBeat ter ultrazvočno slušalko Baby-Watch, s katero so lahko bodoče mamice poslušale plodov utrip. Slušalka je bila povezana z aplikacijo na pametnem telefonu, ta je srčni utrip pretvorila v zvok in vizualno podobo.

S projektom sta pometla s konkurenco na mednarodni shift konkurenci v Splitu in osvojila dobrih 17 tisoč evrov nagrade, prepričala sta tudi na podobnem tekmovanju v Berlinu, nato pa sta se uspešno predstavila še na platformi za množično financiranje Indiegogo.

Izdelki niso namenjeni le nosečnicam, ampak tudi bodočim očkom Doplerska naprava, povezana s telefonom, je med drugim nosečnicam omogočala tudi snemanje srčnega utripa ploda, te posnetke pa je nato mogoče pošiljati partnerju in bližnjim. "S tem nastane čustvena vez med plodom in zunanjim svetom, še posebej z ljudmi, ki niso fizično vpleteni v nosečnost, a so del izkušnje," pravi Sršenova, pri tem pa misli predvsem na bodoče očke. Pri tem opozarja, da so sistemi namenjeni dopolnilnemu spremljanju vitalnih znakov, nikakor pa ne nadomeščajo zdravniške oskrbe.

Prelomnica v razvoju podjetja in blagovne znamke je povabilo v enega od najbolj vplivnih podjetniških inkubatorjev na svetu, ameriški pospeševalnik Y Combinator, ki start-upom omogoča trimesečni program, med katerim so jim na voljo vrhunski strokovnjaki z mrežo poznanstev, bližje pa so tudi vlagatelji.

Pridobivanje naložb je za start-up ključno, a tudi najbolj ranljivo obdobje "Y Combinator nam je omogočil prestop na ameriški trg. V ZDA smo se odločili tudi za prenovo znamke in spremenili ime, saj so naši izdelki bolj kot dojenčkom namenjeni nosečnicam in mamicam," korak naprej s konca leta 2013 opisuje Sršenova, ki našteje tudi velike razlike med okoljem za start-upe v Evropi in čez lužo. Tam je način vodenja poslov povsem drugačen, pospeševalnik pa jim je pomagal tudi pri pridobivanju novih vlagateljev – letos spomladi so tako pridobili že omenjenih 3,5 milijona evrov kapitala.

"V Evropi je ta proces zapleten in dolgotrajen, hkrati pa tu govorimo o nekajkrat manjših vsotah, desetkrat nižje pa so tudi ocene vrednosti podjetja," razlaga kiparka, ki pri podjetju vodi oblikovalsko ekipo. Tako so v ZDA naložbo uresničili v slabih dveh tednih, medtem ko so se v Evropi za veliko nižjo vsoto dogovarjali skoraj dva meseca. Obdobje iskanja vlagateljev pa je za podjetje start-up ključno, hkrati pa tudi najbolj ranljivo. V tem obdobju imajo podjetja običajno majhno ekipo in ko se ustanovitelji bojujejo za vlagatelje, razvoj podjetja obstane, celo zamre.

Prelomnica: z novim imenom in zagonskimi sredstvi do razvoja treh izdelkov Z novimi zagonskimi sredstvi so se pri Bellabeatu z razširjeno ekipo mladih strokovnjakov ter s svetovalci iz medicinske stroke lotili razvoja novih izdelkov.

Ohranili so prvo inovacijo – povezavo slušalke za poslušanje srčnega utripa ploda s telefonom in prikazovanje prek uporabniškega vmesnika v aplikaciji, obenem pa razvili posebno programsko opremo, ki jo uporabljajo pri novih izdelkih.

Vse naprave se prek sistema bluetooth povezujejo s pametnim telefonom. Aplikacijo, parametre in nasvete v aplikaciji so pripravili v sodelovanju z zdravniki. Veliko koristnih informacij lahko nosečnice, mamice in drugi najdejo še na spletni strani, kjer bo kmalu zaživel tudi blog z zanimivimi, kreativnimi vsebinami, kuharskimi in ustvarjalnimi nasveti ter mnenji strokovnjakov. Visoka tehnologija in nosečnice? In kako visokotehnološke izdelke sprejemajo nosečnice? "Živimo v svetu, kjer je tehnologija sestavni del življenja, tako imenovano gibanje 'quantified-self '* pa postaja vse bolj priljubljeno. Merimo se, ko tečemo, telovadimo, navajeni smo slediti svojim vitalnim znakom," opisuje Urška. Nosečnice še toliko bolj zanima, kaj se dogaja z njihovim telesom in še posebej s plodom. "Takšni pripomočki jim omogočajo, da bolje skrbijo zase in za svoje zdravje, obenem pa jim z nasveti pomagamo, kako to storiti."

K prijetnejši uporabniški izkušnji pripomore tudi oblikovanje. Ker so se želeli odmakniti od sterilnosti in umetnega občutka, ki ga običajno vzbujajo medicinski pripomočki, so se odločili za les. Tega je Urška rada uporabljala tudi pri svojem kiparskem delu. Odločili so se za jesenov les, ki ga je lahko oblikovati. "Gre za izdelke za domačo uporabo, s katerimi ustvarjamo bližino med nosečnico in plodom, pri tem pa imata naravnost in mehkoba lesa pomembno vlogo. Tudi oblike so kar najčistejše in preproste."

Največ zanimanja pri Američankah, katera zvezdnica bo obraz Bellabeata? Podatek, da je velika večina prednaročnic Američank, Urške ne preseneča. Tam je sledenje lastnemu zdravju in telesu že del vsakdana, medtem ko Evropa tehnološke novosti spremlja precej z rezervo. Izdelke so dobro sprejeli tudi v Sloveniji in na Hrvaškem – tu tudi proizvajajo lesene dele, medtem ko elektroniko izdelujejo v Aziji –, vendar se pri Bellabeatu zavedajo, da sta ta trga premajhna.

Za zdaj so s številom prednaročil zadovoljni, pomagajo pa jim tudi pri načrtovanju proizvodnje. Ko bo ta serijska, bodo izdelke ponujali tudi prek distributerjev. Ker je med njihovimi vlagatelji tudi velika glasbena založba Universal Music Group, se dogovarjajo za promocije izdelkov z bodočimi zvezdniškimi mamicami.

Ne spreglejte