Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 1. 2019,
13.03

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

5

Natisni članek

Europa Donna

Sreda, 9. 1. 2019, 13.03

5 let, 3 mesece

Akcija Napolni nas z upanjem

Pobrskajte za starimi tolarskimi bankovci in pomagajte bolnikom z rakom in njihovim svojcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

5

Europa Donna | Jutri se začenja vseslovenska akcija zbiranja starih tolarskih bankovcev. Gre za dobrodelno akcijo združenja Europa Donna z naslovom Napolni nas z upanjem. Akcijo lahko podprete s starimi tolarskimi bankovci, ki jih lahko odložite v enega od rožnatih zabojnikov, ki vas čakajo v poslovalnicah Mercatorja in NLB. Banka Slovenije bo tolarje zamenjala za evre, pri Europi Donni pa jih bodo namenili nadgradnji programa Roza.  | Foto Ana Kovač

Jutri se začenja vseslovenska akcija zbiranja starih tolarskih bankovcev. Gre za dobrodelno akcijo združenja Europa Donna z naslovom Napolni nas z upanjem. Akcijo lahko podprete s starimi tolarskimi bankovci, ki jih lahko odložite v enega od rožnatih zabojnikov, ki vas čakajo v poslovalnicah Mercatorja in NLB. Banka Slovenije bo tolarje zamenjala za evre, pri Europi Donni pa jih bodo namenili nadgradnji programa Roza.

Foto: Ana Kovač

Jutri se začenja dobrodelna akcija z naslovom Napolni nas z upanjem, ki poziva k zbiranju starih tolarskih bankovcev. Toliko, kot bo zbranih tolarskih bankovcev, toliko evrov bo Banka Slovenije društvu Europa Donna izplačala za nadgradnjo aktivnosti programa Roza, ki ponuja psihosocialno podporo bolnicam z rakom in njihovim svojcem.

O tem, kako pomembna je psihosocialna podpora bolnicam z rakom dojke in njihovim svojcem, so na današnjem druženju spregovorili Boštjan P. Strnad, sin znanje onkologinje, ki se že vrsto let posveča ozaveščanju javnosti o bolezni raka dojk, Mojce Senčar, Metod Pevec, filmski ustvarjalec, ki se je z rakom srečal prek svoje žene Maje Koser Pevec, in Boris Koteski, oče znane manekenke Jane Koteske, ki je za rakom dojke zbolela pri rosnih 26 letih.

Spomine na spopadanje z rakom, ki je prizadel njihove bližnje, so z javnostjo delili Boštjan P. Strnad, sin Mojce Senčar, Boris Koteska, oče manekenke Jane Koteska, ki je za rakom dojke zbolela pri 26 letih, in filmski ustvarjalec Metod Pevec, ki se je z boleznijo srečal prek svoje žene. | Foto: Ana Kovač Spomine na spopadanje z rakom, ki je prizadel njihove bližnje, so z javnostjo delili Boštjan P. Strnad, sin Mojce Senčar, Boris Koteska, oče manekenke Jane Koteska, ki je za rakom dojke zbolela pri 26 letih, in filmski ustvarjalec Metod Pevec, ki se je z boleznijo srečal prek svoje žene. Foto: Ana Kovač

Njihov pogled na spopadanje z rakom in sporočilo ob tem bomo na Siol.net predstavili ob koncu tedna.

Zgodbe so seveda različne, vsem pa je skupno to, da poudarjajo pomen odkritega govora o bolezni ne samo znotraj družine, ampak tudi širše. Vsak dan v Sloveniji približno trem ženskam (pa tudi moškim) postavijo diagnozo rak dojke. To lahko pomnožimo na člane njihove družine, širše sorodstvo in prijatelje, kar številko še znatno poveča. Za vse skupaj je psihosocialna podpora ključnega pomena, saj bolnikom zdravljenje močno olajša.

Jana Koteska se je z rakom srečala v cvetu mladosti. | Foto: Ana Kovač Jana Koteska se je z rakom srečala v cvetu mladosti. Foto: Ana Kovač

Ustrezneje se spopadejo z boleznijo, sodelujejo v procesu zdravljenja, lažje premagujejo stranske učinke ter se po zdravljenju hitreje vrnejo v svoje socialno in delovno okolje.

S programom Podari stare tolarje želijo v društvu Europa Donna zbrati sredstva za financiranje aktivnosti programa Roza, ki ponuja psihosocialno podporo bolnicam z rakom in njihovim svojcem.

Stare tolarske bankovce lahko prinesete v rožnate zabojnike, ki vas čakajo v vseh Mercatorjevih trgovinah in poslovalnicah NLB. | Foto: Ana Kovač Stare tolarske bankovce lahko prinesete v rožnate zabojnike, ki vas čakajo v vseh Mercatorjevih trgovinah in poslovalnicah NLB. Foto: Ana Kovač

Za 32 milijonov evrov tolarjev se valja po slovenskih domovih

Na Banki Slovenija ocenjujejo, da je v slovenskih domovih še vedno za približno 32 milijonov evrov tolarskih bankovcev (kovanci žal niso več uporabni). Če jih boste med 10. januarjem in 1. marcem 2019 odložili v enega od rožnatih zabojnikov v 644 poslovalnicah Mercatorja in NLB, jih bodo pri Banki Slovenija izplačali v evrih.

-> Preverite, kje so lokacije rožnatih zabojnikov.

Po slovenskih domovih je po podatkih Banke Slovenija še za 32 milijonov evrov starih tolarskih bankovcev. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Po slovenskih domovih je po podatkih Banke Slovenija še za 32 milijonov evrov starih tolarskih bankovcev. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Kaj je program Roza?

V programu Roza, ki ga v združenju Europa Donna Slovenija izvajajo v sodelovanju s partnerji, so bolnicam in njihovim svojcem v času zdravljenja in po njem na voljo različne oblike psihosocialne podpore, in to vse dni v letu. Ključni stebri programa so individualni pogovori prek svetovalnega telefona ali v živo, podporne skupine za bolnice, njihove svojce in žalujoče ter tabori za otroke. Program Roza v letih od 2017 do 2019 sofinancira ministrstvo za zdravje, vse aktivnosti so za udeležence brezplačne.

Izredno čustvena pisma očeta, sina in moža bolnice z rakom so prebrali in interpretirali stand up komiki. Na fotografiji: Sašo Stare. | Foto: Ana Kovač Izredno čustvena pisma očeta, sina in moža bolnice z rakom so prebrali in interpretirali stand up komiki. Na fotografiji: Sašo Stare. Foto: Ana Kovač

Dobrodelnost po športno

Eden od podpornikov združenja Europa Donna je tudi podjetje Mercator, ki marca organizira posebno rokometno tekmo med žensko in moško ekipo. 5. marca ob 18. uri se bosta na Kodeljevem v dobrodelni tekmi pomerili rokometni ekipi Krim Mercator in Celje Pivovarna Laško. Zaželeno je, da namesto vstopnine na dogodek prinesete stare tolarske bankovce, zadostuje pa že dobra volja.

V Sloveniji za rakom dojk vsako leto zboli približno 1.300 žensk in do 15 moških. Čeprav je bolezen dobro ozdravljiva, če jo odkrijemo zgodaj, pa zaradi raka dojk v Sloveniji še vedno vsako leto umre približno 400 žensk in približno deset moških.

Za zmanjšanje umrljivosti je ključnega pomena ozaveščanje o zdravem načinu življenja in zgodnje odkrivanje bolezni.

 

Ne spreglejte