Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 2. 2019,
8.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,57

3

Natisni članek

predporočna pogodba Slovenija odnosi dogovor

Nedelja, 24. 2. 2019, 8.00

5 let, 1 mesec

Predporočne pogodbe: "Ne moreva razmišljati o koncu, če se neskončno ljubiva."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,57

3

Morebitna ločitev tik pred poroko najbrž ni prva misel bodočih mladoporočencev. Kljub temu vedno več bodočih ženinov in nevest pred sklenitvijo zakonske zveze sklene predporočno pogodbo. Statistika v Sloveniji kaže, da se je v letu 2017 od 6.481 poročenih parov ločila dobra tretjina oziroma 2.387 parov.

Možnosti sklenitve predporočne pogodbe v Sloveniji pravno veljavno do zdaj ni bilo, so poročali v oddaji Danes na Planetu. Kljub temu so nekateri pari našli načine, s katerimi so zaobšli zakonske omejitve. Z letošnjim aprilom bo s predporočno pogodbo mogoče uradno razdeliti premoženje in postaviti pogoje tudi pri nas.

poroka
Novice Pomembna novost za bodoče zakonce, Slovenija jo uvaja med zadnjimi v Evropi

"Sklenila sta takšen sporazum, da ga mora ona spolno zadovoljiti"

Pisateljica in raziskovalka ljudskega izročila Milena Miklavčič je pojasnila, da je bila predporočna pogodba v preteklosti pri nas že del nekega zakona, po katerem sta se združili dve večji premoženji. "Zato je bilo rečeno grunt na grunt, trgovina na trgovino," je razložila Miklavčičeva. Do druge svetovne vojne so bile tovrstne pogodbe pri nas stalnica, in to ne le na vasi, ampak tudi v mestu.

"Sklenila sta takšen sporazum, da ga mora ona spolno zadovoljiti," pripoveduje pisateljica Milena Miklavčič. | Foto: Planet TV "Sklenila sta takšen sporazum, da ga mora ona spolno zadovoljiti," pripoveduje pisateljica Milena Miklavčič. Foto: Planet TV

Tudi danes si ljudje po svoje pomagajo do izpolnjujočega odnosa. "Ona je imela od 20 do 25 let, on je bil še starejši od mene. Sklenila sta takšen sporazum, da ga mora ona vsaj dvakrat ali trikrat na teden spolno zadovoljiti na kakršnekoli načine," je dejala Miklavčičeva. Zaradi odličnih uslug je stanovanje, v katerem je bivala med šolanjem, na koncu ostalo njej, gospodu pa ni bilo na drugi strani nikoli žal, da je storil ta korak, je pripovedovala pisateljica.

Beyonce, Jay Z
Trendi Najbolj nore hollywoodske predporočne pogodbe

"Midva ne moreva razmišljati o koncu, če se neskončno ljubiva"

Vprašanje, ki se med drugim poraja ob predporočnih pogodbah, je, ali lahko zaupamo nekomu, ki že na začetku razmišlja o koncu. "Midva ne moreva razmišljati o koncu, če se neskončno ljubiva. Midva bova skupaj, zakaj bi razmišljala o koncu, če se neskončno ljubiva, midva ne bova šla narazen. To je tista želja. Midva bova skupaj," je poudarila psihoterapevtka Veronika Podgoršek.

"Midva ne moreva razmišljati o koncu, če se neskončno ljubiva," pojasnjuje psihoterapevtka Veronika Podgoršek. | Foto: Planet TV "Midva ne moreva razmišljati o koncu, če se neskončno ljubiva," pojasnjuje psihoterapevtka Veronika Podgoršek. Foto: Planet TV

V 21. stoletju si sicer radi zamišljamo, da smo dogovorjene poroke pustili za sabo in da na koncu vedno zmaga ljubezen. "Nikakor ne. Kjer je veliko denarja, kjer je veliko premoženja, kjer je veliko nepremičnin, kjer sta zakonca že imela za sabo tako ali drugačno zvezo, kjer imajo zakonci za sabo toliko in toliko otrok, je vsem zelo pomembno, kdo bo dedič tega denarja," je poudarila Miklavčičeva.

Razmišljati tako pomeni, da že od začetka dopuščamo možnost, da bo zakon razpadel. To pa je za odnos škodljivo, je dejala Podgorškova: "Na vseh področjih in na vseh ravneh je škodljivo, če bi razmišljali, na primer, če obstaja možnost, da otrok umre pri porodu, potem rajši ne bom zanosila. Kaj če izgubim moža v prometni nesreči, naj se vseeno poročim?"

Podpredsednik Notarske zbornice Slovenije Bojan Podgoršek o uvedbi predporočnih pogodb v Sloveniji. Video: Planet.


 

Ne spreglejte