Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 12. 2014,
21.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kariera delo samozavest

Nedelja, 14. 12. 2014, 21.01

8 let

Pet načinov, kako v službi opozoriti nase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svoje delo opravljate odlično, pa se vam kljub temu zdi, da pogosto niste opaženi? Zberite se in se po korakih lotite poti do tega, da bodo vas in vaše delo opazili vsi - od sodelavcev do šefa.

Uživate v svojem delu? Ga opravljate s strastjo in natančnostjo? Se vam zdi, da so tudi vaši rezultati odlični, pa ste kljub temu pogosto spregledani? Predstavljamo pet idej, s katerimi boste še bolj samozavestni in boste s svojim delom prepričali prav vsakogar.

Ste razočarani? Povejte to naglas. Če ste razočarani nad odzivom sodelavcev in nadrejenih ali se z njimi ne strinjate, ne hlinite dobre volje. Globoko vdihnite, zberite svoje misli in argumente ter jih predstavite. Branite svoje dobro delo, a dobronamernih nasvetov ne spreglejte. Konstruktivni pogovor lahko vodi k boljšim rezultatom.

Poiščite mentorja Če ste med svežimi in mladimi obrazi na delu, vas bodo morda zato sodelavci jemali z rezervo. Namesto da kuhate mulo in si mislite svoje, med izkušenejšimi kolegi poiščite mentorja. Ta bo objektivno ocenil vaše delo, pridobili pa boste tudi dragoceno znanje.

Pazite na govorico telesa Če ste nezadovoljni, ne hodite naokoli sključeni in se ne izogibajte stiku s sodelavci. Zravnajte se, dvignite brado in pojdite novim izzivom naproti. Z zravnano držo boste videti bolj samozavestni, tako pa vas bodo dojemali tudi sodelavci. Ko govorite, se s telesom obrnite proti sogovorniku, če pa je pred vami pomemben nastop ali predstavitev, doma vadite pred ogledalom. Dober vtis lahko ustvarite tudi s premišljeno držo rok: z njimi sledite predstavitvi ali pa jih držite sklenjene, a ne prekrižane, pred seboj.

Samo sprosti se, pa bo vse v redu – ne deluje Če ste živčni pred pomembnim sestankom ali nastopom, si ne govorite, da bo vse v redu. Raziskava harvardske poslovne šole je pokazala, da vznemirjenost pred nastopom pravzaprav pomaga pri bolj učinkovitem in zbranem nastopu. Kot je povedala avtorica študije Alison Wood Brooks: “Ko so ljudje negativno vznemirjeni in se poskušajo pomiriti, se običajno osredotočajo na stvari, ki gredo lahko narobe. Ko pa so pozitivno vznemirjeni, razmišljajo o tem, kako bodo svoje delo opravili dobro.“

Poiščite nov hobi Za sprostitev raje poskrbite drugače, v svojem prostem času. Med športno aktivnostjo, sprehodom ali kakšnim drugim hobijem (pletenje, bralni krožek, prostovoljno delo) boste pozabili na delovne obveznosti, razširili svoja obzorja in pridobili drugačno samozavest. Pomembno je, da poskrbite zase, saj boste le tako še bolj uspešni pri svojem delu. In seveda tudi sproščeni.

Ne spreglejte