Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 10. 2013,
14.01

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nazaj v šolo okolje vzgoja otroci narava

Četrtek, 17. 10. 2013, 14.01

1 leto, 6 mesecev

Otroci so vse manj v stiku z naravo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Britanska študija je potrdila, da se le petina otrok počuti povezanih z naravo, kar je skrb vzbujajoče, če vemo, da naj bi se spoštovanje do narave in povezanost z njo prenašala iz roda v rod.

Triletno raziskavo je izvedla dobrodelna britanska organizacija RSPB (The Royal Society for the Protection of Birds), ki se ukvarja z ohranjanjem in zaščito okolja, zajela pa je več kot tisoč angleških otrok, starih med osem do 12 let, ki so izpolnjevali vprašalnik s 16 izjavami, da bi ocenili svojo povezanost z naravo. Koncept povezanosti določajo štirje parametri, ki so po mnenju strokovnjakov razumljivi vsem otrokom:

- sočutje do živali, - povezanost z naravo, - odgovornost do okolja, - uživanje v naravi.

Otroci so v izjavah preprosto odgovorili, ali se z navedenim strinjajo ali ne, rezultati pa so osupljivi, saj kažejo, da se le petina vseh otrok še čuti povezanih z naravo, pri tem pa deklice krepko vodijo pred dečki: skoraj 30 odstotkov deklic pred 17 odstotki dečkov. Na vprašanje, zakaj tolikšne razlike med spoloma, bodo morale odgovarjati prihodnje raziskave, razlike med dojemanjem narave pa se kažejo tudi v vplivih ruralnega oziroma urbanega okolja: otroci iz urbanih okolij imajo o naravi presenetljivo boljšo podobo kot tisti, ki prihajajo iz podeželja, kar gre najverjetneje pripisati večjemu ozaveščanju.

So krivi starši? RSPB v svoji raziskavi ugotavlja, da del krivde, zakaj otroci niso tako povezani z naravo, kot so bili, nosijo starši, ki o naravi menijo, da je nezanimiva, umazana in nevarna, kar otrokom seveda ne bo pomagalo, da bi začeli plezati na drevesa, zato je še toliko bolj pomembno, da jim naravo spet približamo. Ne samo da je stik z naravo zdrav, po mnenju strokovnjakov je tudi ključen pri ohranjanju narave: "Če lahko vzgojimo generacije otrok, ki bodo povezani z naravo in se bodo z njo lahko poistovetili, potem bomo imeli moč, da jo ohranjamo in da prenehamo živeti, kot da ni del nas."

Ne spreglejte